Dnes Prague Edition

Lékař neposlal sanitku a léčil opilý. Dostal pokutu

-

Špatně dýchal, deset dnů nejedl, měl zimnici, průjem, černý jazyk. Příbuzní šedesátile­tého muže loni v lednu volali na tísňové číslo záchranky do Plzně, aby přijeli a s nemocným něco udělali. Žlutého záchranářs­kého auta s modrými majáky se ale nedočkali. Lékař sloužící na dispečinku sanitku k nemocnému neposlal. Ten druhý den zemřel.

Podle doktora nemocný při telefonáte­ch příbuzných říkal, že záchranku nechce. Lékař ji k němu neposlal, i když slyšel jeho těžké dýchání.

„Vycházel jsem z toho, že muž službu nechce. Já potřebuji sanitky pro lidi, kteří je chtějí. V té době byla těžká doba s covidem. Když budu někde s někým vyjednávat, jestli se nechá ošetřit, sanitka, která je malá jednotka intenzivní péče, mi bude jinde chybět,“argumentov­al včera u soudu v Plzni osmatřicet­iletý lékař Jan Š., který loni v lednu sloužil i jako dispečer a rozhodoval o vysílání záchranářs­kých aut.

Pokud máte možnost, vezměte auto, určitě má volant a pedály.

Příbuzná nemocného opakovaně požadovala příjezd sanitky, říkala, že nemocného přece nemohou takhle nechat, bála se, že zemře. Od lékaře se dozvěděla, že přijedou, když muž bude v bezvědomí. „Tak to prostě je. Pokud máte možnost, vezměte auto, určitě má volant a pedály, a odvezte ho do nemocnice,“radil doktor.

Když Jan Š. slyšel u soudu záznamy telefonátů, řekl, že se choval jako idiot. Zároveň zopakoval, že k vyslání sanitky nebyly důvody. Dnes by ji prý z opatrnosti poslal.

Po protialkoh­olním léčení

Samosoudce včera lékaře potrestal peněžitým trestem 84 tisíc korun za loňské neposkytnu­tí pomoci a jeho letošní výjezd k pacientce s infarktem, kdy měl v krvi přes promile alkoholu. Jako lékař může Jan Š. sloužit dál. Verdikt není pravomocný.

„Je absurdní vývod, že když poškozený odmítá péči, tak mu ji neposkytnu. Obžalovaný tehdy rezignoval na zjišťování dalších informací o stavu pacienta, jehož stav nebyl dobrý,“odůvodnil verdikt soudce Jiří Žižka.

Jan Š. strávil jaro na protialkoh­olním léčení, teď na záchrance slouží jako výjezdový lékař. Šéfové jej chválí. (pek)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia