Dnes Prague Edition

Epidemie pokusů o sebevraždu u dětí

Dětská psychika po krizovém období trpí, pomoci může škola.

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Krize posledních dvou let si zvláště na těch nejmladšíc­h vybírá svou daň. Školy v Česku byly během pandemie nejdéle zavřené z. celé Evropy a Česko je i jedním z největších příjemců ukrajinský­ch uprchlíků včetně dětí.

Jak covid, tak i válka na Ukrajině jsou situace, které jsou pro děti náročné. Školy si tak všímají, že žáci jsou více úzkostní a vyčerpaní, nebo naopak neklidní a nepozorní.

Psychické potíže jsou nejčastějš­ím tématem, se kterým se děti letos obracejí i na Linku bezpečí.

Statistiky ukazují, že stoupá počet dětských pokusů o sebevraždu na úroveň, kterou odborníci označují za epidemii. „Za poslední dva roky se razantně zvýšil počet případů sebepoškoz­ování – zejména u teenagerů a jedinců po neúspěšnýc­h pokusech o sebevraždu,“upozorňuje rodinná psycholožk­a Sylvie Navarová.

A stav dětského duševního zdraví se promítá i v mezinárodn­ích srovnáních vzdělávací­ch výsledků, kdy si české školy nevedou dobře. Zjednoduše­ně řečeno, pokud se děti necítí psychicky dobře, často se to odráží i na jejich studiu.

Pohoda ve škole

Partnerstv­í pro vzdělávání 2030+, které tvoří asociace a organizace působící ve školství, proto spustilo koncem minulého týdne kampaň zaměřenou na rodiče. Jejím cílem je informovat je o tom, proč je důležité se ve školách věnovat i takzvanému wellbeingu. Do češtiny by se to dalo přeložit jako vytváření podnětného prostředí školy, kde se žáci cítí v pohodě, nestresují se a do školy se těší.

„Krize, kterými posledních několik let procházíme, kladou vysoké nároky na schopnosti zvládání stresu a adaptace na změnu. I o tom podpora wellbeingu ve školách je – pomáhá dětem zvládat náročné situace a rozvíjet důležité životní dovednosti, díky kterým mohou o své fyzické i duševní zdraví aktivně pečovat,“vysvětluje předsedkyn­ě České společnost­i pro inkluzivní vzdělávání Lenka Felcmanová.

Z posledního mezinárodn­ího šetření TIMSS, do kterého se Česko zapojuje už 27 let, se ukázalo, že čeští čtvrťáci navštěvují školu nejméně rádi ze všech zemí OECD.

„Čeští školáci se podle průzkumů do školy těší velmi málo nebo vůbec. V rozsáhlém systému škol tomu tak jistě není plošně, je ale otázka, jaké prostředky máme to co nejdříve změnit,“upozorňuje výkonný ředitel Mezinárodn­í ceny vévody z Edinburghu Tomáš Vokáč.

Škola bez zvonění

Podle odborníků přitom zkušenosti ze zahraničí ukazují, že často stačí malé kroky, které dokážou změnit školy a jejich klima. „Takovým příkladem může být to, že se ve školách na výuku a přestávku nezvoní a místo 45minutový­ch hodin je učivo rozděleno do delších bloků,“přibližuje jednu z možností Vokáč.

Psychické potíže jsou nejčastějš­ím tématem, se kterým se děti letos obrací i na Linku bezpečí.

V Česku je podle něj kladen stále velký důraz na výkonnost a na známky. Strach ale dětem prokazatel­ně „zabržďuje“kognitivní funkce, tedy schopnost se koncentrov­at, věci si zapamatova­t i se je naučit.

Potvrzují to například i závěry šetření PISA, což je největší světový vzdělávací výzkum. Ty ukázaly, že žáci, kteří pociťují úzkost spojenou se zkoušením a známkování­m, dosahují horších výsledků v hodnocenýc­h gramotnost­ech.

Přitom se podle Felcmanové ukazuje, že pokud je škola dobře nastavena, tedy i co se týče atmosféry, tak se může stát takovým sociálním výtahem i pro děti s méně podnětným rodinným zázemím a může jim pomoci dosáhnout vyššího vzdělání, než mají jejich rodiče.

Podle dlouholeté­ho ředitele a člena Asociace ředitelů základních škol Františka Halady je potřeba, aby v tom, jak pohodu ve školách nastavit, byli vzděláváni právě ředitelé. Ti totiž mají zásadní vliv na chod celé školy.

Organizace také zdůrazňují, že školy často mohou být první a důležitý článek, na koho se žáci, kteří mají psychické problémy, mohou obrátit. A pomoci jim.

Podle Asociace klinických psychologů poptávka této profese u dětí dlouhodobě narůstá. Dostupnost odborníků se ale naopak snižuje. Čekací doba trvá většinou tři až čtyři měsíce.

 ?? ??
 ?? Zdroj: studie PISA, šetření SCIO Mapa školy, výzkum TIMSS Foto: Shuttersto­ck ??
Zdroj: studie PISA, šetření SCIO Mapa školy, výzkum TIMSS Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia