Dnes Prague Edition

Případy 1. oddělení: Vraždil za nepořádek

Zabiják z Krče umučil dva studenty kvůli banální rozepři

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Hodně toho o pachateli napoví pitva zemřelých a ohledání místa činu. Michal je přivázaný k rámu postele, ústa a ruce zalepené izolepou. Anna je spoutaná elektrický­m kabelem na nohou, v ústech má roubík z šátku. Oba leží na posteli vedle sebe.

Michal zemřel na řadu bodných poranění nožem do břicha, boku a beder. Vrah jej také podřízl pod krkem. Na těle má oběť i řadu mělčích poranění nožem, která vznikla až po smrti. Anna je uškrcená kabelem od tiskárny, rovněž ona má tělo zohyzděné několika ranami nožem provedeným­i teprve po smrti. Že by snad vrah dalším zohavování­m zemřelých uspokojova­l své zvrácené choutky?

Vrah si umetal cestičku

Trochu světla do případu vnáší příbuzní a přátelé obětí. Těm totiž od zavražděný­ch přišly SMS zprávy nejen onen osudný večer, ale i druhý den, kdy již podle pitvy museli být mrtví.

Zprávy jsou podivné: adresáti jsou v nich ujišťováni, že je vše v pořádku, a pisatel nenápadně vyzvídá, jestli se nechystají na návštěvu. Vše nasvědčuje tomu, že esemesky ve skutečnost­i nepsal Michal s Annou, ale ten, kdo je sprovodil ze světa. Vrah se snažil, aby nebyl dopaden

a chtěl získat náskok tím, že okolí svých obětí přesvědčil o tom, že dotyční jsou ještě naživu.

Zmizelý spolubydlí­cí

Mordpartě je brzy jasné, že vrah musel své oběti dobře znát, což okruh možných pachatelů zužuje. Výslechem spolubydlí­cích nakonec kriminálka vytipuje pětadvacet­iletého Zbyňka Prokopa. Ajťáka a gamblera, kterého sice nikdo z bytu dobře nezná, ale vídali ho tam.

Prokop navíc zmizel z Prahy, což je podezřelé. Šestý den po vraždě si pro něj kriminalis­té jedou do Zlína. Mladík se okamžitě přiznává. Šokující je udávaný motiv jeho činu. S Michalem se Prokop prý pohádal kvůli úklidu. Zdálo se mu, že v kuchyňce je nepořádek.

Michala nejprve bodl do břicha. Křik přivolal dívku, kterou Prokop svázal. Pak si z jejich mobilů v klidu rozeslal SMS jejich příbuzným. Když si ověřil, že ten den nikdo na návštěvu nepřijde, zavraždil těžce zraněného a umírajícíh­o chlapce dalšími bodanci nožem.

Jeho dívka, která to

celé sledovala, prý prosila o život, tak jí nasadil roubík. Prokop se podle výpovědi bál, že jej prozradí, tak ji jako nepohodlno­u svědkyni uškrtil kabelem.

Řezal, aby měl jistotu

Řezné rány do mrtvol pak prováděl údajně proto, aby se ujistil, že oba jsou skutečně mrtví. Oběti potom okradl, sbalil si veškeré své věci a utekl.

Před dopadením ještě stačil vybrat z ukradených kreditek hotovost a spáchat několik internetov­ých podvodů.

U soudu působí obžalovaný mladík krotce a plačtivě. Třese se, naříká a několikrát poprosí o přestávku, aby se mohl uklidnit. Nakonec vypovídá vsedě.

„Říkal jsem si, že mi nic jiného nezbývá, a uškrtil jsem ji kabelem od tiskárny. Seděla, nebránila se, jen kopala nohama,“popisuje přerušovan­ě vraždu své spolubydlí­cí Anny.

Neopomene zdůraznit, že mrtvá pobodaná těla přikryl prostěradl­em, aby se na ně nemusel dívat. Prý se mu dělalo zle z pohledu na krev.

Jde snad o snahu vykreslit sebe sama v příznivějš­ím světle a docílit shovívavěj­šího rozsudku? Taktika Prokopovi moc nevychází. Svou povahu plně obnaží, když jeden z předvolaný­ch svědků naznačí, že obžalovaný je patrně gay. Před vraždou totiž zakládal a spravoval internetov­é seznamky pro homosexuál­y.

„Já nejsem teplej,“rozkřičí se Prokop na celou soudní síň, zcela v rozporu se svým předešlým tichým a plačtivým vystupován­ím.

Městský soud v Praze ho odsuzuje na doživotí, Prokop se proti rozsudku odvolává. „Nejsem tak špatný, abych nemohl dostat ještě jednu šanci,“kaje se už opět plačící a klepající se mladík před soudem.

Místo doživotí 30 let

Prokopova matka pak v dopise oroduje za osud svého syna u odvolacího vrchního soudu. A ten vrahovi trest skutečně snižuje na 30 let vězení.

Tam Prokop stráví nejméně 20 let, po této době může požádat o podmíněné propuštění. K tomu by teoreticky mohlo dojít – pokud se ve vězení polepší – v roce 2033. „Pro uložení výjimečnéh­o trestu na doživotí zákon vyžaduje mimořádnou závažnost zločinu, k jehož naplnění v posuzované věci nedošlo,“komentoval snížení Prokopova trestu soudce Martin Zelenka.

 ?? Foto: ČTK ?? Muž dvou tváří U soudu působí dvojnásobn­ý brutální vrah Zbyněk Prokop tiše a plačtivě. Ale jen do chvíle, než o něm svědek řekne, že je patrně gay.
Foto: ČTK Muž dvou tváří U soudu působí dvojnásobn­ý brutální vrah Zbyněk Prokop tiše a plačtivě. Ale jen do chvíle, než o něm svědek řekne, že je patrně gay.
 ?? ?? Právě vyšlo Knižní rozhovor s vyšetřovat­elem vražd Josefem Marešem.
Právě vyšlo Knižní rozhovor s vyšetřovat­elem vražd Josefem Marešem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia