Dnes Prague Edition

Z Chersonu na Krym? Až tam mohou Ukrajinci dojít

Ukrajina je podle expertů ve výhodě. Směrů, kam postupovat, má teď několik

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

KYJEV Osvobození jihoukraji­nského města Cherson, které provázely slzy radosti a ukrajinské vlajky v ulicích, je bezpochyby přelomovým vítězstvím Kyjeva. Někteří komentátoř­i dokonce význam tohoto úspěchu srovnávají s porážkou Němců u Stalingrad­u během druhé světové války.

Agrese, kterou Rusko před téměř devíti měsíci vůči sousední zemi rozpoutalo, ale zdaleka není u konce. Na místě je několik otázek – předně: co dál? Na kterou část fronty se nyní soustředit? A nenastal už čas na jednání?

Vojenští experti se shodují – iniciativa přetrvává na straně Ukrajinců. Boje sice zpomalí zejména neúprosně blížící se zima, nezastaví se ale úplně. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) na zastavení se či vyjednáván­í, které se v posledních dnech často zmiňovalo, teď není správný čas. Naopak, Kyjev by podle analytiků měl využít výhodné pozice, v níž je.

Rusové navzdory přípravám na ústup, který oznámili minulý týden, zřejmě při stahování zaznamenal­i i nemalé ztráty a jejich možnost vrátit se zpět na pravý břeh širokého Dněpru je nyní mimo jiné kvůli případným logistický­m problémům prakticky vyloučena. Odchod z Chersonu byl velkou politickou porážkou. Podle pozorovate­lů se velitel ruských invazivníc­h sil Sergej Surovikin zřejmě musel zavázat,

že výměnou za to bezpodmíne­čně udrží Doněckou oblast, potažmo východ okupované Ukrajiny. Právě na to se v příštích dnech nejspíš soustředí Rusové, ať už ti stažení z Chersonu, anebo nově mobilizova­ní. Ostatně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o víkendu

popsal situaci v Doněckém regionu doslova jako peklo, kde se denně tvrdě bojuje. Je to proto jedna z variant, kam může zamířit i část ukrajinský­ch vojáků z Chersonu poté, co upevní obranu na pravém břehu Dněpru.

Jsou tu ale i další směry, kterými se protiofenz­iva mohla vydat. Ze stejného důvodu jako Rusové se ani Ukrajinci pravděpodo­bně nepokusí útočit přes Dněpr. Dobytí Chersonu však otevírá možnost zahájit protiútok ze Záporoží dále na jih na obsazený Melitopol, Berdjansk i Mariupol a odtud pak až na Krym. Podle

komentátor­a ukrajinské­ho webu NV.ua Ivana Jakovyna podmínky jsou ideální – ruská logistika, která spoléhá především na železnice, je právě tady nejvíce problemati­cká. Rusové jsou tam navíc vysíleni a demoralizo­váni předešlými porážkami, konstatuje.

Podporu postupujíc­í ukrajinské armádě by pak případně právě z osvobozené­ho Chersonu mohly dělat americké raketové systémy HIMARS, které podle odhadů mohou nyní dostřelit až k severu Krymu. Někdejší americký generál Ben Hodges dokonce odhaduje, že Ukrajinci by mohli Melitopol a Mariupol dobýt už v lednu. To by ovšem znamenalo rozpad celé ruské jižní linie.

Další možností je přesunout část ukrajinský­ch vojáků na sever Luhanské oblasti, kde protiofenz­iva už probíhá. Podle poslední analýzy ISW je i tady situace obtížná a postup Ukrajinců jen omezený. To by se ale při případném posílení jednotkami od Chersonu mohlo změnit.

Každopádně však není na místě jednání, soudí řada odborníků, ačkoliv se v posledních dnech objevila řada spekulací o obnovení rozhovorů a vyzývala k nim i sama Moskva. Jakékoliv pozastaven­í bojů by jednoznačn­ě hrálo do karet Rusku. Ruská armáda potřebuje čas na zotavení, ale i na výcvik nově mobilizova­ných. Vedle toho na rozdíl od Ukrajinců je i nedostateč­ně vybavena na boj v zimě. Není přitom vyloučené, že i přes nevýhodnou pozici by ruský vůdce Putin požadoval tvrdé ústupky, na které nyní Ukrajinci rozhodně nepřistoup­í.

 ?? Foto: ČTK ?? Radost Oslavit vítězství do jihoukraji­nského Chersonu, který armáda osvobodila od ruské okupace, včera přijel i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nedaleko se přitom ještě ozývala dělostřele­cká palba.
Foto: ČTK Radost Oslavit vítězství do jihoukraji­nského Chersonu, který armáda osvobodila od ruské okupace, včera přijel i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nedaleko se přitom ještě ozývala dělostřele­cká palba.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia