Dnes Prague Edition

Němci nemusí platit jednu zálohu na teplo a plyn

-

BERLÍN Německo obyvatelům uhradí prosincové zálohy na plyn a dálkové teplo, aby jim jednorázov­ě kompenzova­lo vysoké ceny energií. Podpořila to spolková rada na mimořádném zasedání, podpis prezidenta už je považován za formalitu.

Pomoc je zamýšlena pro domácnosti jako koncové odběratele plynu a dálkového tepla. Od prosincový­ch záloh budou osvobozeny i menší a střední podniky, jejichž roční spotřeba plynu je nižší než 1,5 milionu kilowattho­din. Dotovaný plyn však nesmí být použit pro komerční výrobu elektřiny a tepla.

Úhrada záloh má domácnoste­m pomoci jednorázov­ě překlenout vysoké náklady na plyn a dálkové teplo, než vstoupí v platnost dlouhodobé řešení. Tím je tzv. cenová brzda na plyn a dálkové teplo, která by měla pro domácnosti platit od března. Vláda ale nyní posuzuje uspíšení tohoto opatření tak, aby bylo zavedeno již od února. Regulovat cenu plynu a dálkového tepla chce německá vláda do roku 2024. Počítá se s tím, že nižší cenu budou domácnosti platit do výše 80 procent svého předchozíh­o ročního odběru, aby lidé měli důvod s plynem a teplem šetřit. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia