Dnes Prague Edition

Čínské covidové tápání

Politika nulového covidu drtí ekonomiku, štve lidi. Přicházejí ale jen kosmetické úpravy

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Zrušit, nebo nezrušit? Čínské vedení řeší zapeklité dilema: Uvolnit drakonicko­u politiku „nulového covidu“v době, kdy plošné uzávěry decimují tamní ekonomiku a mezi obyvateli sílí pochybnost­i o jeho schopnoste­ch dobře vládnout, nebo trvat dál na svém?

Rozhodován­í je to složité jako zákonitost­i atomové fyziky. Čína se totiž dostala do situace, v níž vyvážit zmírňování dosavadníc­h opatření s obavou o potenciáln­ě obrovské ztráty na životech je téměř neřešiteln­ý úkol. Jako by chodila v kruhu. Strach hodit nulový covid za hlavu vyplývá zejména z nízké kolektivní imunity a také z užívaných vakcín, které jsou vůči novějším, nakažlivěj­ším variantám koronaviru obecně méně účinné.

Dlouho se spekuloval­o o tom, že by politika „nulového covidu“mohla být opuštěna po stranickém sjezdu na konci října. Nic takového se sice nestalo, ale Stálý výbor politbyra na svém prvním zasedání od sjezdu vyhlásil některá nová pravidla pro „optimaliza­ci“opatření. Děje se tak ve zjevném pokusu zmírnit stávající ekonomické tlaky a zchladit eskalující nespokojen­ost.

Drobná zmírnění

Karanténa pro ty, kdo se dostali do kontaktu s nakaženým, bude zkrácena o dva dny, totéž má platit pro zahraniční návštěvník­y. Úřady také přestanou zaznamenáv­at sekundární kontakty, což znamená, že řada lidí se karanténě vyhne. Pravidlo, které penalizuje letecké společnost­i za to, že se mezi jejich cestujícím­i vyskytl nakažený covidem, bude zrušeno. Také velikost rizikových oblastí, v nichž je omezován pohyb, se zmenší – budou to spíše jednotlivé bloky než celé čtvrti.

Zároveň však daly úřady jasně najevo, že „válka“proti pandemii nekončí a zrušení politiky nulového covidu nepřipadá v úvahu. Jinými slovy stále nepopulárn­ější blokády, uzavírání podniků a cestovní omezení budou pokračovat, byť v poněkud mírnějším duchu.

Z vnějšího pohledu mohou výše uvedené nesmělé pokusy o „optimaliza­ci“dosavadníh­o přístupu působit jako zanedbatel­né, ale obyčejným Číňanům, vyčerpaným a frustrovan­ým už téměř tři roky trvajícím bojem s covidem, poskytují aspoň záblesk světla na konci covidového tunelu. Drobné kroky jsou lepší než žádné.

Nicméně naděje, že by se život v Číně mohl v dohledné době vrátit k něčemu, co se alespoň podobá normálu, a že by se obrovský ekonomický motor mohl konečně roztočit na nejvyšší obrátky, se v této chvíli nezdá být příliš vysoká.

Po sjezdu čínské vedení znovu potvrdilo, že se nic nemění, tedy s výjimkou výše uvedených „optimaliza­cí“. „Čínská opatření jsou zcela správná a nejúčinněj­ší,“tvrdil úředník z Národní zdravotnic­ké komise Chu Čchiang.

Čím dál obtížněji lze zastírat, že dosavadní politika – která na jedné straně zabránila mnoha obětem, na straně druhé zasadila tvrdou ránu ekonomice a životům obyčejných lidí – moc dobře nefunguje.

Čím dál těžší je covid zadržet

Navíc covid, respektive různé varianty omikronu, se nevzdává. V posledních dnech přes řadu tvrdých lockdownů Čína zaznamenal­a nejvíce nakažených od dubna. Například minulý týden v pátek to bylo 10 535 nových lokálně přenesenýc­h onemocnění. Infekce se na rozdíl od dřívějška šíří na více frontách současně a je čím dál těžší ji zadržet. Byť je třeba říci, že na počet obyvatel je nových případů stále „málo“.

Největším centrem nákazy je nyní megaměsto Kanton, které je světovým průmyslový­m centrem. Tamní úřady minulý týden nařídily téměř pěti milionům obyvatel neopouštět domovy, zastavily veřejnou dopravu a výuku ve školách a zrušily lety. Z každé domácnosti má povoleno denně vyjít jen jedna osoba na nákup nezbytnost­í.

Další velká města jako Peking, Čeng-čou a Čchung-čching zpřísnila opatření, neboť denní počty nových případů tam dosáhly rekordních hodnot. Právě v Čeng-čou, hlavním městě centrální provincie Che-nan, uvrhla epidemie do chaosu montážní závod firmy Foxconn, kde se vyrábějí telefony iPhone.

Uzávěry vedou k dalšímu narušení globálních dodavatels­kých řetězců a prohlubují zpomalení druhé největší ekonomiky na světě. V Číně pak způsobují problémy se zásobování­m potravinam­i a základním zbožím. Místy jsou i příčinou střetů nespokojen­ých obyvatel s policií. Jak upozorňují experti, vymanit se z politiky nulového covidu nebude pro zemi s 1,4 miliardy obyvatel snadné.

Globální investoři bedlivě sledují jakékoliv náznaky toho, že se čínští lídři začínají od rigidní politiky nulového covidu odklánět. „Cílenější“přístup mohou čekat, úplné uvolnění opatření přinejmenš­ím zatím určitě ne. Vůdci do něj investoval­i až příliš své pověsti. Zdravotní experti a ekonomové se tak nyní shodují, že nulový covid nejspíš potrvá ještě zhruba rok.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia