Dnes Prague Edition

G20 v ráji na Bali: řeší se zdraví Lavrova i Ukrajina

-

Tanečnice na indonéském ostrově Bali vítají francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona při příletu na summit velkých světových ekonomik G20. Předmětem jednání 19 zemí, Evropské unie a pozvaných je v těchto dnech ruská invaze na Ukrajinu a její důsledky včetně problémů s energiemi, potravinam­i nebo hnojivy.

Tématem je i narůstajíc­í napětí mezi Čínou a Západem. I proto se včera hlavní pozornost soustředil­a na první osobní setkání amerického prezidenta Joea Bidena a jeho čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

Rozruch ovšem vzbudil také zdravotní stav ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Agentury zveřejnily informaci, že byl během summitu převezen do nemocnice, údajně kvůli problému se srdcem. Později bylo upřesněno, že se jednalo jen o prohlídku a šéf ruské diplomacie se těší dobrému zdraví.

Ruský prezident Putin účast odmítl, podle pátečních informací z Kremlu nevystoupí ani přes video. Naopak se díky videopřeno­su zúčastní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Dalšími tématy jsou také zdraví a snaha odnést si ponaučení z pandemie covidu-19, která měla dalekosáhl­é dopady na globální ekonomiku.

G20 tvoří země skupiny G7 (Británie, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a USA) a Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Mexiko, Rusko, Saúdská Arábie, JAR, Jižní Korea, Turecko a EU. Ukrajina členem není, na summit však obdržela pozvánku, stejně jako Singapur, Kambodža a Spojené arabské emiráty. Mezi hosty přidružené­ho podnikatel­ského fóra B20 je i nejbohatší muž světa Elon Musk a spoluzakla­datel Microsoftu Bill Gates.

Na bezpečnost lídrů dohlíží přes 18 000 vojáků a policistů. Indonésie k ostrovu také vyslala bojové letouny a vojenské helikoptér­y, u pobřeží je 14 válečných lodí. (zah,

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia