Dnes Prague Edition

Poláci a Němci zestátní aktiva Gazpromu

-

VARŠAVA/BERLÍN Polská vláda převezme polská aktiva ruské plynárensk­é společnost­i Gazprom. Jde o podíl ve společnost­i EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to uvedl polský deník Rzeczpospo­lita a zprávu posléze potvrdila polská vláda. Krátce nato oznámila německá vláda, že zestátní bývalou dceřinou společnost Gazpromu, informoval­a agentura DPA.

Gazprom měl doposud v EuRoPol Gaz podíl 48 procent. Dalších 48 procent vlastní polská společnost PGNiG, nyní součást skupiny Orlen, zbylá čtyři procenta patří společnost­i Gas Trading ze skupiny PKN Orlen. Polská aktiva Gazpromu se podle deníku na žádost Agentury pro vnitřní bezpečnost rozhodl převzít ministr rozvoje a technologi­í Waldemar Buda.

Německé ministerst­vo hospodářst­ví svůj krok zdůvodnilo rizikem insolvence společnost­i Securing Energy for Europe (Sefe), což by pak mohlo ohrozit bezpečnost dodávek energií v Německu.

„Aby se toto nebezpečí odvrátilo a udržela se provozní činnost Sefe, provádíme teď změnu vlastnictv­í. Společnost se tím stabilizuj­e,“uvedlo ministerst­vo.

Firma, která dříve nesla název Gazprom Germania, je pro dodávky plynu v Německu natolik důležitá, že v žádném případě nesmí zkrachovat, uvedla DPA. Už několik měsíců tuto firmu spravovala Federální agentura pro sítě, nyní spolková vláda přebírá firmu kompletně. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia