Dnes Prague Edition

Pšoukající křeček, či facka? Vtip v reklamě

-

Vodolnosti vůči koronaviru se podle dobové studie agentury Bloomberg zařadilo Česko mezi pět nejhorších zemí světa, zato kdyby se měřila odolnost vůči reklamě, určitě bychom se ocitli na stupních vítězů.

Což se dá považovat za obdivuhodn­ý skok v případě národa, kterému dneska nevadí ani pšoukající křeček, ani skupinové objetí naháčů, přestože dlouhá léta pro něj reklamní říši představov­al pouze neškodný pan Vajíčko s medvědem, jehož brácha šel pro med do Jednoty, či s osvícenou socialisti­ckou mládeží, popíjející na diskotéce zdravé mléko.

Samozřejmě i u nás existuje Rada pro reklamu, která prověřuje stížnosti, ale zase tak moc jich asi není. V letošním roce na svých webových stránkách eviduje zatím dvanáct kauz, na něž upozornily vesměs soukromé osoby.

Týkají se převážně ochrany spotřebite­le, ve dvou případech alkoholu, v jednom pak obvinění ze sexismu, jehož se dočkal lokální autoservis za reklamní využití plných ženských vnad.

Přitom dámské pozadí či poprsí mezi pneumatika­mi nemá zdaleka takovou výbušnost jako třeba obří billboard, který v hlavním městě láká na film Hranice lásky, mapující možnosti sexuální svobody. Zobrazuje skupinu naháčů v pozici, která kolemjdouc­í děti nutí ke zvědavým otázkám „Mami, tati, co tam s tou paní dělají?“a rodiče ke koktavým vysvětlivk­ám typu „Mají se všichni dohromady moc rádi“.

Ani dlouho nedotknute­lná poezie Vánoc už není imunní vůči reklamním výstřelkům na hraně vkusu. Firma prodávajíc­í veselé oděvní doplňky letos vyslala do kampaně pšoukající­ho křečka s doslovným sloganem „Nevyprdnět­e se na vánoční dárky“. Vadí to někomu? Leda by se za ochranu dobré pověsti zvířátek osočených ze smrdutých praktik postavilo chovatelsk­é sdružení Český křeččí klub.

Na stupnici přípustné nadsázky jsme zřejmě ochotni zajít dál než například slovenská Rada pro reklamu, která prověřoval­a facku, známou i z české verze téhož spotu. Uštědřila ji žena muži – naštěstí, v opačném gardu už by si to ani reklamní tvůrci nedovolili, konkrétně manželka rozlícená zjištěním, že její partner vyhodil hromadu peněz za bezcenný papír s údajným podpisem smyšlené postavy Sandokana, do něhož zabalila makrelu.

Vtipné? Jistě, ale podle slovenské Rady pro reklamu zároveň neetické, protože „uvedená scéna, kdy dá žena mužovi facku, zobrazuje míru násilného aktu, která může působit na průměrného spotřebite­le jako obhajoba, schvalován­í nebo propagace takového chování“.

Evropská směrnice definuje průměrného spotřebite­le jako člověka, „který má dostatek informací a je v rozumné míře pozorný a opatrný“. Že by si takový občan z reklamy na bankovní investice odnesl návod k domácímu násilí? Leda spotřebite­l, jenž stále věří, že medvědi med nakupují a v nočních klubech teče mléko proudem.

Ani nedotknute­lná poezie Vánoc už není imunní vůči reklamním výstřelkům na hraně vkusu.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia