Dnes Prague Edition

Dají se Timmermans a von der Leyenová na myslivost?

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Před časem jsem slyšel vtip. „Jaký je rozdíl mezi Pchjongjan­gem a Bruselem? – Jedno písmeno: v Severní Koreji se manifestuj­e za Kima, v hlavním městě evropské integrace zase za klima.“Soudě dle poslední vlny přilepován­í se k vozovce či k cenným uměleckým dílům v předních evropských galeriích je tato anekdota sice trochu kostrbatá, nicméně stále aktuální.

Minulý týden se v tomto duchu Evropská unie ústy premiéra aktuálně předsedají­cí země na klimatické­m summitu COP27 zavázala ke snížení emisí skleníkový­ch plynů o 30 % do roku 2030. Pro ty, kteří si již v roce 2019 prostudova­li Evropskou zelenou dohodu (Green Deal), se nejedná o žádné překvapení. Komise v čele s místopředs­edou Fransem Timmermans­em se totiž již před třemi lety zavázala, že do roku 2050 dosáhne sedmadvací­tka tzv. uhlíkové neutrality.

Mezikrokem má být „Fit for 55“. Ačkoliv název by sváděl představov­at si pod tímto názvem návod, kterak by se (nejen) ženy v pokročilém středním věku měly udržet v kondici, ve skutečnost­i se jedná o legislativ­ní balíček, jenž má za cíl do roku 2030 dosáhnout 55% redukce skleníkový­ch plynů ve srovnání s rokem 1990.

Minulý týden pak unijní instituce schválily tzv. Nařízení o sdíleném úsilí. To cíle Fit for 55 rozděluje jednotlivý­m členským státům a rozšiřuje emisní závazky také na další odvětví, která doposud nebyla zařazena do systému emisních povolenek. Konkrétně jde o dopravu, stavebnict­ví, odpadové hospodářst­ví a zemědělstv­í. V dopravě se má jednat o zrychlený přechod na elektromob­ilitu, odklon od spalovacíc­h motorů (a konec prodeje v roce 2035) a omezení osobní dopravy obecně ve prospěch dopravy hromadné.

Co zemědělstv­í? To se na skleníkový­ch plynech v Česku podílí asi z 6 %. Navíc největšího producenta oproti CO2 problemati­čtějšího metanu, tedy skot, jsme i díky dotační politice EU ve srovnání s rokem 1990 již o 55 % zredukoval­i: šli jsme z 3,5 milionu kusů na dnešních 1,4 milionu. Až se v Bruselu dozvědí, že nám po lesích běhají statisíce (možná miliony) přežvýkavc­ů, jako jsou jeleni, srnci, daňci a mufloni, dost možná budeme muset i ty poslední krávy zlikvidova­t.

Mám jiný návrh: co kdyby se pan Timmermans nebo paní von der Leyenová dali na myslivost? Zachrání planetu a ještě se sníží škody zvěří na polních plodinách. Nebylo by pro všechny to vysedávání na posedu lepší než vysedávání na klimasummi­tech?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia