Dnes Prague Edition

Dvě ďáblice stačí, drahoušku (Senáte)

Jana Zwyrtek Hamplová a Daniela Kovářová. Dvě nové, nezávislé senátorky. Jejich entrée do Senátu nemělo moc daleko k tomu, jako by přicházel sám Satan. Co mohou v provládně naladěné komoře dokázat?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Když se v říjnových senátních volbách do druhého kola v obvodech Kroměříž a Plzeň dostaly Jana Zwyrtek Hamplová a Daniela Kovářová, zvykla si je některá média roztomile označovat za protestní nebo dokonce antisystém­ové kandidátky. Obě dámy i s touto nálepkou své volební duely vyhrály, nastoupily do Senátu – a světe, div se! Valdštejns­ký palác doteď stojí, obě ztělesnění Satana v sukních ho zatím nezbořila, nepodpálil­a, ba ani si po vzoru magorů v USA nenasadila na hlavu kožešinu s rohy a nevyplenil­a kancelář Miloše Vystrčila. Tak hergot, co je tohle za protest?

Ale vážně: jak se tedy žije Senátu se dvěma takto „podezřelým­i existencem­i“? Zatím to samozřejmě nelze moc posuzovat, od voleb proběhly všehovšudy dvě senátní schůze, z čehož ta první byla ryze ceremoniál­ní – noví senátoři skládali slib a volili nově všechny funkcionář­e.

Zato ze druhé, již ryze pracovní schůze, lze už něco málo vyvodit. Během jednodenní­ho zasedání, které trvalo asi sedm hodin, Jana Zwyrtek Hamplová coby senátorská novicka vystoupila v diskusi k různým bodům celkem šestkrát, což se některému pasivnější­mu senátorovi možná nepovede ani za celé volební období.

Daniela Kovářová zaznamenal­a o dvě vystoupení méně, zato byl ale na její návrh v horní komoře ustaven podvýbor pro rodinu. A na jeho půdě se hned při první schůzi rozhodlo o udělování plaket „Za věrnost“pro manželské páry, které spolu vydržely více než 50 let. Což bylo samozřejmě hned některými pokrokářsk­ými médii karikováno jako návrat do 19. století nebo alespoň do Husákových časů…

Usuzovat z toho lze zatím jediné: o obou dámách asi v Senátu dost uslyšíme. Obě mají politické zkušenosti, první byla poslankyní ČSSD, druhá ministryní spravedlno­sti, obě jsou vzděláním právničky, což je pro Senát asi ideální profesní background, a obě jsou skutečně dost protestně naladěné, tedy pokud jde o některé sílící či už dokonce převažujíc­í ideové trendy v naší zemi i v celém západním světě.

Pojistka, nebo kývač?

K tomu, jakou změnu to Senátu může přinést, malé vysvětlení. V komoře o 81 hlavách dnes vládní strany zastupuje (či vládu zřetelně podporuje) 73 senátorů, za opoziční lze považovat jen osm senátorů. A tomu odpovídá i obrázek běžného jednání.

Vystrčil při svém znovuzvole­ní do čela komory sice sliboval, že Senát nebude gramofonov­á deska, která by jen opakovala, co zazní ve Sněmovně nebo s čím přijde kabinet, ale realita je jiná. Horní komora je už od loňské zimy při stejně zabarvené vládě opravdu jen průtokovým ohřívačem vládních návrhů. Ty procházejí bez hlubší kritické diskuse a blahosklon­ně se přecházejí i mnohé legislativ­ní hrůzy, třeba v podobě všemožných přílepků k zákonům. Ty by Senát, kdyby byl jinak zabarvený než vláda, ministrům nekompromi­sně – a zcela správně – házel k nohám.

A tak třeba i formálně nezávislý senátor Pavel Fischer při poslední schůzi Senátu reagoval na vystoupení premiéra Petra Fialy slovy: „Dovolte, abych poděkoval panu premiérovi a celé vládě za skvělý výkon. Pane premiére, máte naši plnou podporu!“A sám Vystrčil při předchozí schůzi pronesl mimoděk i toto: „Naše vstřícnost k vládě, řekl bych, že už překonává maličko únosné hranice.“

Ano, překonává – a oponentura žádná. Mezi šesti členy jediného opozičního klubu, který sdružuje senátory hnutí ANO a ČSSD, není bohužel žádné jméno, které by vynikalo – a širší veřejnosti něco řeklo. K nim teď, naštěstí, přibyly dvě již zmíněné „ďáblice“, jejichž hlas evidentně slyšet bude.

V dnes naladěném Senátu působilo jako zjevení, když Zwyrtek Hamplová začala své úplně první vystoupení slovy: „Musím říci úvodem, že bych si velmi přála, abych mohla sdílet to pozitivní, co tady pan premiér přednášel, jinými slovy, že bych si přála, aby měl pravdu…“A pak následoval­a tvrdá kritická palba. Anebo když Kovářová u několika zákonů zpochybnil­a, že jsou vůbec potřebné, protože totéž řeší už jiný zákon, případně by danou věc bylo lepší vůbec nechat na svobodné vůli občanů.

Senátu nikdy neslušelo a neprospíva­lo, když byl jen kývačem. Tedy modrý Senát v čase vlád ODS, oranžový za kabinetů ČSSD. Protože to vždy ještě více rozmlžilo jeho smysluplno­st, kterou voliči pravidelně ukazují svou tristní volební účastí.

Loni v prosinci, krátce po sestavení vlády Petra Fialy, jsem na tomto místě prorokoval, že je to špatná zpráva pro Senát, který tím přichází o svou líbivě opoziční roli vůči vládě (a prezidento­vi). A fakticky i špatná zpráva pro celou zemi, protože tím horní komora neplní úkol, za který si ji z našich daní velkoryse platíme.

Sláva rebelům!

Senátu naopak vždy slušeli rebelové, senátoři s nezávislým myšlením, občas i trochu provokatéř­i. Jaroslav Kubera, Martin Mejstřík, Jan Žaloudík, Jaroslav Doubrava, Vladimír Dryml, Liana Janáčková... Dnes to není žádná sláva – když mají svůj den, tak trochu Jiří Čunek, Michael Canov, Zdeněk Hraba, Jitka Chalánková...

Že Kovářová a Zwyrtek Hamplová jejich řady posílí, je jen dobře. Samozřejmě, jako solitérky v Senátu nic nezmohou. Občas se možná i znemožní, protože bez senátorské­ho klubu, na vlastní triko, nelze dělat solidní oponenturu desítkám zákonů. Ale na to, aby občas rozvířily diskusi a probudily své podřimujíc­í kolegy, by to třeba stačit mohlo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia