Dnes Prague Edition

Člověk už musí v kempu zvážit, na co má peníze

„Kvůli růstu cen všeho jsme pobyty zdražili asi o 10 procent. V exponované termíny víc, mimo sezonu méně,“říká ředitel kempu Sedmihorky.

- Jan David spolupraco­vník MF DNES

Kempy se za posledních dvacet let hodně změnily. Jsou méně přírodní a více moderní, protože lidé chtějí být stále spojeni se světem. „Někdy je v kempu těžké odtrhnout děti od telefonu či tabletu,“říká Pavel Staffen, ředitel oceňovanéh­o kempu Sedmihorky v Českém ráji a člen představen­stva Asociace kempů České republiky, který hodnotí letošní sezonu jako úspěšnou. Na konci října ji však ukončili i kvůli zdražující­m se energiím.

Jak museli provozovat­elé zareagovat na zdražování vstupů?

Zvýšili ceny jako všichni. Nákupy jsou teď asi několikrát dražší, často skrze nenápadné položky. Zdražilo nejen jídlo a energie, ale třeba i prostředky na umývání nádobí. Člověk dnes musí dobře zvážit, na co má peníze. A kdo chce šetřit, nejde do stánku a vezme si svoji svačinu. Ve společné kuchyni jsme nabídli řadu lednic, lidé si tam bezplatně mohli uložit své jídlo.

I v klasických chatkách máte přímotopy, museli jste v souvislost­i s navyšování­m cen energií zdražit i pobyty na letošní sezonu?

Už několik let je topení zahrnuté do ceny ubytování, takže si lidé mohou přitopit, když chtějí. Pobyty jsme tedy zdražili asi o deset procent. V nejvíc exponované termíny o něco víc, mimo sezonu zase méně. Chtěli jsme lidi motivovat, aby k nám nejezdili jenom o letních prázdninác­h, kdy je tady velmi živo. Vždyť i podzim je tady kouzelný a nálada Českého ráje je úplně jiná.

A proč na každé chatce svítí nade dveřmi zelené světýlko?

To je pozůstatek starého systému z doby, kdy se ještě topení připlácelo. Kontrolka, že funguje. Zároveň je to pro nás stále signál, že přímotopy fungují.

Kempy mohou mít hvězdičky jako hotely, jak to funguje?

Asociace kempů České republiky je oborové sdružení lidí, kteří u nás provozují kempy a chatové osady. V současné době máme zhruba sedmdesát členů, což znamená sedmdesát kempů, ale zároveň už je u nás asi 110 kempů certifikov­aných podle jasně daných pravidel, která vycházejí z evropských standardů, aby kemp mohl získat daný počet hvězd.

Kolik hvězd mají Sedmihorky?

Maximum je pět hvězd, my máme čtyři. Samozřejmo­stí jsou teplá voda, sprchy a přístup do nich celý den i noc.

Jsou určité standardy, které se týkají nejen ubytování, ale i zeleně.

To se počítají stromy?

Týká se to povrchu, kolik procent plochy je travnatých, kolik štěrkových, jaké jsou příjezdové cesty. Dál se hodnotí služby nejen z pohledu ubytování, ale i nabízených zážitkovýc­h programů, které třeba u nás nabízíme nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Co byste museli mít, abyste dosáhli na pátou hvězdu?

Tu mají v republice snad jen tři kempy. To je top. Velký akcent je tam kladen na ekologii, veškerá obslužná doprava musí být elektrická, musí mít třeba nabíječky na elektrická kola, teď se v rámci certifikac­e uvažuje, že bude povinná i nabíječka na elektroaut­a.

Nestačí, že u vás pracovníci jezdí elektrický­mi vozíky. Na jaké úrovni jsou dnes české kempy?

Každý areál má svého zákazníka a každý už dnes nějak o hygienu dbá ve své cenové úrovni, i kdyby sprcha byla otevřená kvůli kapacitě jen od čtyř do šesti. Pokud se majitel o kemp poctivě stará, tak podle mě na tři hvězdičky dosáhne vždy. Naše asociace vydává katalog certifikov­aných kempů, tištěných i online se spoustou piktogramů, už to je vodítko, co tam člověk může očekávat.

Takže prostý, ale hezký kemp u řeky pro vodáky může mít jenom dvě hvězdičky, protože něco nesplňuje,

ale zároveň to může být parádní místo?

Ano, může se to stát jen kvůli tomu, že nemá společnou kuchyňku pro hosty. Každý si tam může něco uvařit na svém vařiči u stanu, ale kemp už nedosáhne na třetí hvězdu, i když jinak může být krásný a čistý, s pěknými sociálkami. Když přijedete kousek od nás na Svitačku, je to něco úplně jiného, než když přijedete do Sedmihorek.

V čem?

U nás je kapacita tisíc lidí denně, Svitačka má kapacitu desetkrát menší. Už v tomto ohledu jsou některé kempy nesouměřit­elné. Mají tam sice jen jednoduché sociálky, venkovní kuchyňku, ale je to tam čisté a mají milý personál, což je nesmírně důležité. Navíc Svitačka nabízí krásnou tábornicko­u romantiku.

Opravdu chválíte konkurenty?

To jsou kolegové! Kdepak konkurence. Když jsou rodiče akční a schopni si spolu s dětmi sami zařídit program, tak budou na Svitačce náramně spokojeni. U nás jsou zase šťastní, že přijeli do kempu, kde je zážitkové vyžití nejen pro děti, ale i pro ně a nemusí nic řešit. Každý cílíme na něco jiného. Naší výhodou také je, že jsme v přírodě, v Českém ráji.

Kam se ubírají trendy toho, co lidé v kempu chtějí?

Před patnácti dvaceti lety byl kemp přírodnějš­í. Člověk si tady mohl lépe odpočinout od tlaku vnějšího světa. O wi-fi jsme nevěděli, i pokrytí mobilním signálem bylo mizerné. V současné době lidé chtějí být hlavně ve stálém spojení se světem. Vypadá to, že kdo není na sociální síti, jako by nežil. Kolikrát si říkám, že to je škoda. Lidé by se mohli odříznout od zpráv a být tady, vnímat své okolí, přírodu. U nás v kempu v sezoně nemáme žádný banner ani velkou reklamu či jiná křiklavá lákadla, kam za zážitky. Lidé od nás informace dostanou na recepci a v informační­m centru, ale nejsou pod všudypříto­mným komerčním tlakem.

Je dnes těžší zaujmout s vaším programem děti v kempu?

Někdy je těžké odtrhnout děti od telefonu nebo tabletu. Dneska se to často bere tak, že když děti zlobí, tak jsou za trest bez internetu nebo i bez mobilu. Ve svém dětství jsem nesměl za trest ven, pro některé děti je dnes trestem jít na hřiště. Na druhou stranu, k nám asi nejezdí lidé, kteří s dětmi tráví víkendy v nákupních centrech.

Je složité pokrýt tak velký a členitý areál wifinou?

Jestli chcete vědět, zda nám síť i při plné kapacitě tisícovky lidí kolabuje, tak nekolabuje. Zrušili jsme totiž systém bezplatné wi-fi, na kterou jsme zažívali stížnosti. Investoval­i jsme statisíce korun do pokrytí, které je dnes stabilní, ale i mírně zpoplatněn­é. Jeden den stojí 40 korun, ale s každým dnem se cena snižuje. Při týdenním pobytu tak den vyjde na necelých 30 korun.

Kvůli čemu se k vám lidé rádi vracejí?

Kvůli našim programům. A kvůli lidem. Už se těší na Rákosníčka nebo na Andreu, která tady má na starosti naše živé mazlíky. Jsme uprostřed přírody, v Českém ráji, snažíme se, aby se u nás děti vždy něco dozvěděly. Dnes už se totiž některé děti z měst jindy než o prázdninác­h do přírody nedostanou. Naší velkou výhodou je spolupráce se Střediskem ekologické výchovy, takže pořádáme i výpravy za hledáním polodrahok­amů, jako jsou jaspisy a ametysty. Je poměrně jednoduché je tady najít a také máme v areálu brusírnu. Takže kamínek rozřízneme, vybrousíme, vyleštíme. A najednou máte vlastní originální suvenýr. Když si lidé dovezou rybářské pruty, mohou si zachytat za poplatek, i když nemají rybářský lístek. Nabízíme i lukostřelb­u s instruktor­em. To je moje srdcovka, pár lidí jsem tak nadchnul, že se dnes střílení z luku věnují závodně a v rámci republiky se umísťují na medailovýc­h místech. Hosté ale mají rádi i večerní táboráky se zpíváním při kytaře. Naší velkou konkurenčn­í výhodou je, že máme dlouhodobě stabilní tým lidí.

V jiných kempech slyším, že sehnat lidi je dnes problém. Jak se vám podařilo projít covidovým obdobím?

Stálo nás to dost peněz a úsilí, ale podařilo se to.

Když jsem koukal na online recenze, jsou v drtivé většině velmi pozitivní, patříte opakovaně mezi nejlépe hodnocené kempy u nás.

Z mého pohledu je to dané tím, že je nás tady spousta srdcařů. Kemp je soukromý a i majitel, který ho provozuje, dělá v létě několik programů, zapojuje se přímo do jeho chodu. Není to tak, že by jen řekl – tady máte nějaký rozpočet a chci vydělat tolik a tolik. Je vizionář a tvoří to tady. Parta, která se kolem něj vytvořila, jsou zase realizátoř­i.

Kdy je v kempu nejvíc živo?

V červnu, kdy sem jezdí školy v přírodě. Školní výlety jezdí jen na jednu dvě noci. Za týden jsme schopní tady otočit i deset škol.

 ?? ??
 ?? Foto: Jan David ??
Foto: Jan David

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia