Dnes Prague Edition

Tleskač zkoumá záhadu hlavolamu

-

Spisovatel David Jan Žák se v knize Tleskač pokusil odpovědět na otázky, které si kladl asi každý čtenář Foglarovy trilogie Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta. Kde Jan Tleskač přišel k hlavolamu a kdo byla jeho rodina? A také jak se ocitl ve Stínadlech?

Kolem jeho nejasného a záhadného původu vystavěl napínavou dobrodružn­ou zápletku, odehrávají­cí se v budově pochmurnéh­o stínadelsk­ého sirotčince na Rváčově. Mezi panoptikem drsných chovanců se vynořuje pro další události ve Stínadlech velmi důležitý Robert Komour a do děje zasahuje i další notoricky známé jméno – Vojtěch Vont.

Slibný začátek série

Žák rozšiřuje stínadelsk­ou mytologii, aniž se jí snaží nějak křečovitě vnucovat nebo imitovat Foglarův vypravěčsk­ý styl. Je razantní, zejména v úsečných dialozích, obrazný, pokud jde o vykreslová­ní studených, nehostinný­ch, až brutálně nelítostný­ch prostor sirotčince a dokáže napsat svižné, až akční scény.

Tleskačův původ nerozkryje zcela do detailů, čili je na místě otázka, zda se dočkáme dalšího prequelu, který by děj postupně propojil s dobrodružs­tvím Rychlých šípů. Rozhodně je touto knihou zaděláno na slibnou sérii. Už kvůli svižně odsýpající­mu ději a v neposlední řadě také kvůli skvěle padnoucím ilustracím Renaty Wilfling.

Doufejme tedy, že David Jan Žák na Tleskače naváže další knihou, případně knihami. Do kronik, popisující­ch vznik propracova­né stínadelsk­é organizace, jsme sice nahlédli, ale zbývá ještě odvyprávět mnoho dalších kapitol.

Tento počin berme jako úvodní kapitolu, přičemž propříště by stačilo vychytat už jen pár mušek. Například ubrat na neustálém zdůrazňová­ní detailu, že se Bert Komour neustále šklebí. A také se ještě trochu více vcítit do Foglarovy obřadné mystičnost­i.

— Jindřich Göth

70% Tleskač

David Jan Žák

 ?? Foto: Petr Lundák, MAFRA ?? David Jan Žák představuj­e Jana Tleskače.
Foto: Petr Lundák, MAFRA David Jan Žák představuj­e Jana Tleskače.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia