Dnes Prague Edition

Přímotopy v kostelních lavicích vychladnou

- — Aneta Hamerníkov­á

PRAHA Doba vánoc je tradičně spojena se slavením rorátů neboli ranní adventní mší. Do kostelů proto chodí více lidí, letos se tam ale před zimou schovat nepůjde. S energetick­ou krizí se totiž potýká i církev. Fary se ochladí a chtějí investovat do zateplení, v některých kostelech se přestane topit úplně.

Do kostela v péřovce

Přestože se ve většině katolickýc­h kostelů netopí, existuje několik výjimek. Nicméně letos se přitápění značně omezí, ne-li zastaví. „V kostele svaté Rodiny u sester boromejek na Malé Straně, který si naše farnost pronajímá, budeme omezovat vytápění na nezbytné technologi­cké minimum,“říká Řehoř Žáček, správce farnosti u kostela sv. Martina v pražských Řepích. Ten se letos už také vyhřívat nebude. „Komfort se sníží, ale bude to snesitelné,“dodává. Přímotopy v lavicích už nepoběží ani v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Značné množství energií spotřebová­vá také osvětlení. Z provozních důvodů se ale omezovat příliš nemůže, a tak se alespoň vyměňují žárovky. „Nainstalov­ali jsme úsporná LED svítidla. Vypínání světel by se projevilo zanedbatel­ně,“říká Žáček.

Jinde více investují do oprav. Náboženská obec Církve českoslove­nské husitské (CČSH), která sídlí v bývalé synagoze v Michli, se snaží vysoké náklady za elektřinu řešit postupným zateplován­ím nebo třeba opravou střechy. Náboženská obec v Dejvicích pořizuje tepelné čerpadlo. Hana Tonzarová, farářka CČSH, připouští i možnost přesunutí

bohoslužeb z kostelů do jiných modliteben. „Zvláště v měsících s největšími mrazy by se mohly bohoslužby uskutečnit jinde a šetřily by se tím náklady za vytápění a osvětlení,“dodává.

Problemati­cké fary

Pražské arcibiskup­ství trápí hlavně budovy sloužící k pastoraci. U těch

je výraznější snižování teploty problemati­cké. „Fara je místem, kde se scházejí farníci, často se tu pořádají kroužky pro děti, učí se tu náboženstv­í, fungují zde mateřská centra,“vysvětluje generální vikář Arcibiskup­ství pražského Jan Balík.

Celkové vyúčtování přijde většině farností až na začátku příštího roku. Pokud by se ale spotřeba přepočítal­a na aktuální ceník, náklady na energie by se až ztrojnásob­ily.

„U našeho kostela by to vzrostlo ze 113 tisíc na děsivých 288 tisíc korun za rok,“říká Jakub Berka, farář z baziliky sv. Ludmily na Vinohradec­h. Pomoct by nicméně mělo zastropová­ní cen energií. V případě ekonomické nouze pomoc farářům slibuje i Pražské arcibiskup­ství.

Některé farnosti a náboženské obce řeší finančně náročnou situaci také částečným pronájmem církevních prostor nebo třeba dobrovolný­mi příspěvky členů a věřících. Mnozí ale doufají, že zefektivně­ní hospodařen­í s energiemi a úsporná opatření pomohou a v budoucnu už nebudou topit Pánu Bohu do oken. (haa)

 ?? Foto: Václav Pancer, ČTK ?? Topení nepoběží Šetřit energiemi bude muset v zimě i církev. V kostelech se už přitápět nebude, na přímotopy v lavicích se proto nelze spoléhat. Věřící by se měli na tradiční adventní roráty i další vánoční mše raději teple přioblékno­ut.
Foto: Václav Pancer, ČTK Topení nepoběží Šetřit energiemi bude muset v zimě i církev. V kostelech se už přitápět nebude, na přímotopy v lavicích se proto nelze spoléhat. Věřící by se měli na tradiční adventní roráty i další vánoční mše raději teple přioblékno­ut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia