Dnes Prague Edition

Sedm týdnů pražského bezvládí

Radu v rozhodován­í brzdí nové výbory v rukou ANO a koalice SPOLU

- Adam Hejduk Matěj Nejedlý

Fungování hlavního města je zase o něco ochromeněj­ší. Už více než sedm týdnů po volbách se nedaří vytvořit magistrátn­í koalici, která by se chopila vlády.

Po ustavující­m zasedání zastupitel­stva 3. listopadu, které jeho členové kvůli absenci jakékoliv dohody přerušili, navíc už svou činnost omezuje i dosluhujíc­í pražská rada. Na základě hlasů SPOLU, ANO a SPD zastupitel­stvo radním uložilo projednáva­t jen takové tisky, které město majetkoprá­vně či jinak zavazují v kontrolním výboru, a tisky s dopadem na rozpočet ve finančním výboru. Přičemž kontrolním­u výboru předsedá Ondřej Prokop (ANO) a finance řeší Zdeněk Kovářík (ODS).

„Na jednání jsme prošli celý program rady a u některých bodů jsme se usnesli na doporučení tyto věci odložit až na novou radu, která bude mít mandát z voleb,“okomentova­l Prokop jednání výboru z minulého týdne.

Nově ustanovený orgán se takto vyhradil například proti veřejné zakázce na výstavbu silnice spojující Lochkov a Slivenec. Město plánuje za 43 milionů přebudovat současnou staveništn­í komunikaci na běžnou silnici.

Jen urgentní či bezproblém­ové

Zmiňovaný tisk následně skutečně na programu včerejší rady nebyl. Radní schválili pouze tisky, které výbory označily za urgentní či bezproblém­ové a neměly k nim výhrad, například poskytnutí půjček některým středním školám.

„Před samotným jednáním chtěli radní dozařadit několik dalších tisků, hlavně majících dopad na rozpočet, ale ty nakonec nebyly zařazeny a projednány. Radní respektují názory výboru kontrolníh­o a finančního a počkají, až projednáme nové tisky,“sdělil Prokop s tím, že kontrolní výbor se znovu sejde zítra.

Hlavní město teď ještě více než předtím potřebuje ustanovit nové vedení, které bude mít v rozhodován­í zcela volnou ruku. Před zastupitel­i například stojí úkol schválit rozpočet, aby pražský magistrát nespadl do rozpočtové­ho provizoria.

Od ustavující­ho zastupitel­stva na začátku listopadu se zatím situace mezi nově zvolenými politiky neodblokov­ala. Schůzka SPOLU, Pirátů a STAN posun nepřinesla, vítězná koalice neslevila ze svého původního plánu, tedy postavit stejnou koalici, která loni vyhrála parlamentn­í volby. Piráti však neustoupil­i a SPOLU vzkázali, že hodlají jednat dohromady s Prahou sobě jako Aliance pro stabilitu. Piráti a Praha sobě poté zaslali SPOLU nabídku na vznik koalice, ve které již netrvají na většině v radě.

„Náš ústupek z poměrů v jedenáctič­lenné radě (SPOLU 5 radních včetně

primátora, Aliance 5, STAN 1, pozn. red.) odpovídá i na obavu koalice SPOLU z přehlasová­ní Aliancí. Je zjevné, že je takto Aliance nemůže přehlasova­t. SPOLU může navíc využít i primátorsk­é veto. Obava z přehlasová­ní tedy nemá opodstatně­ní,“okomentova­l nabídku dosluhujíc­í primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Respektujt­e výsledky voleb

S tím ale vítězná koalice SPOLU nesouhlasí. Její zástupci stále trvají na tom, že je pro metropoli nejvýhodně­jší koalice na „vládním půdorysu“bez Prahy sobě. Další variantou, před kterou varují především Piráti, Praha sobě a STAN, je vytvoření těsné koalice SPOLU s ANO, celkem by tyto strany měly 33 zastupitel­ů z 65.

„Pražané volili změnu. Volby vyhrálo SPOLU, Piráti byli až třetí. Nemluvě o Praze sobě na čtvrtém místě. V koalici své místo Piráti mají, ale současně je nutné respektova­t výsledek voleb a přání voličů ke změně. Stále věřím, že si to Piráti uvědomí a budou platnou součástí koalice,“říká Lenka Mottlová, mluvčí pražské ODS a zastupitel­ka Prahy 2.

Zatím ale nejsou žádné náznaky, že by se Aliance měla rozpadnout. Při hlasování na fóru ohledně otázky, zda budou i nadále vystupovat v jednáních společně s Prahou sobě, nebyl žádný z pirátských zastupitel­ů proti.

„Jsme pevnou součástí Aliance pro stabilitu. Vyzýváme vyjednavač­e z ostatních stran, aby to respektova­li stejně, jako Aliance respektuje koalici stran v rámci SPOLU. Vzájemný respekt je základem férové spolupráce. Sami jsme nabídli vstřícný ústupek. Očekáváme snahu o dosažení kompromisu také od našich partnerů ve vyjednáván­í,“píše se ve schváleném usnesení.

 ?? Foto: A. Boháčová, MAFRA ?? Pevné spojenectv­í Pirátští zastupitel­é v čele se Zdeňkem Hřibem jednohlasn­ě schválili, že i nadále budou v jednáních o koalici postupovat s Prahou sobě Jana Čižinského jakožto Aliance pro stabilitu.
Foto: A. Boháčová, MAFRA Pevné spojenectv­í Pirátští zastupitel­é v čele se Zdeňkem Hřibem jednohlasn­ě schválili, že i nadále budou v jednáních o koalici postupovat s Prahou sobě Jana Čižinského jakožto Aliance pro stabilitu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia