Dnes Prague Edition

F1: Jak Pérez nepochopil sobeckého Verstappen­a

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Cílem projel až na šestém místě. Daleko od vítězného George Russella, daleko od patnáctého triumfu v sezoně, čímž by znovu posunul už tak úžasný rekord. Přesto si Max Verstappen uzmul prakticky veškerou pozávodní pozornost pro sebe, jen tentokrát ne zrovna v dobrém. Jakožto jistý mistr světa dostal od týmu jasný pokyn, že v případě, že se mu v posledních kolech Velké ceny Brazílie nepodaří předjet Fernanda Alonsa, má před sebe pustit týmového kolegu Sergia Péreze. Mexičan totiž na rozdíl od něj stále má o co bojovat. Potřebuje každý bod v souboji o druhou příčku celkového pořadí, o které se pere s Charlesem Leclercem.

A paradoxní je, že v 67. z 71 kol právě Pérez před sebe letícího Verstappen­a bez boje pustil, aby ještě zkusil zmiňovanéh­o Alonsa předjet.

Když se mu to však nepovedlo, tým pochopitel­ně chtěl, aby si pozice zase prohodili, a Péreze o tom předtím i ujistil.

Jenže Nizozemec své místo nepřepusti­l, čímž dopálil své šéfy. „Tohle je poslední kolo. Nech Checa předjet. Maxi, pusť ho! Maxi, co se stalo?“ptal se inženýr přes vysílačku.

Verstappen jednoduše neuposlech­l a tvrdě odvětil: „Už v létě jsem vám své důvody řekl, tak se mě neptejte. Jasně jsem zdůvodnil, proč to neudělám, máme v tom jasno? Za tím rozhodnutí­m si stojím.“

Christian Horner, šéf Red Bullu, jen zlomeným hlasem Pérezovi do vysílačky vzkázal: „Omlouváme se ti.“

„Ukázal, kým doopravdy je,“odpověděl mu na to zklamaný Pérez.

Stačí si vzpomenout, co všechno mexický pilot v minulé sezoně pro Verstappen­a udělal. Jak sveřepě bránil pozici a zdržoval tím Lewise Hamiltona v posledním závodě v Abú Zabí jen proto, aby měl jeho parťák šanci získat titul.

Ten nakonec po všech kontroverz­ích skutečně získal, ale právě Pérez na něm měl obří zásluhu. Svou obětavou jízdou si dokonce vysloužil přezdívku „mexický ministr obrany“a Verstappen ho označil za legendu.

V minulém roce mu přitom pomohl nepřímo vícekrát. Třeba v Brazílii a Silverston­u vzal Hamiltonov­i bod za nejrychlej­ší kolo závodu. Několikrát také Hamiltona obral o body přímo v závodě, ve kterém se dostal před něj.

Jako kdyby na to všechno Verstappen už zapomněl. Jako kdyby se v něm v neděli znovu probudil ten egoista, kterým podle mnohých vždycky byl. Už od svých začátků ve formuli pro spoustu lidí působil až příliš namistrova­ně, frajersky, ne zrovna kamarádsky.

Jasně, díky téhle buldočí povaze se dostal až na úplný vrchol, zároveň však nesnáší ústupky. Vzdát se byť šestého místa pro svého týmového kolegu, který není rychlejší než on?

To v jeho světě pravděpodo­bně neexistuje. „Ale ani Max rozhodně není víc než tým,“řekl novinářům naštvaný Horner.

Do posledního závodu sezony tak Pérez i Leclerc vstupují shodně s 290 body. Kdo v Abú Zabí dojede výš, skončí na druhém místě (pokud do hry nevstoupí bod za nejrychlej­ší kolo závodu). V případě bodové shody bude brát druhé místo Leclerc, který má vyšší počet prvních míst.

Horner taky uvedl, že Verstappen slíbil Pérezovi v poslední Velké ceně pomoci.

„V Abú Zabí udělá Max vše pro to, aby Checo získal druhé místo v šampionátu. To je hlavní cíl pro Abú Zabí,“uvedl i poradce Red Bullu Helmut Marko.

Jak těžké je tomu věřit...

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia