Dnes Prague Edition

Nadává, pomlouvá. Ale proč, Cristiano?

Kam se fotbalový fenomén Cristiano Ronaldo vrátí po mistrovstv­í světa?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Možná je to jenom jeho velká hra. Zčásti ublížená. Zčásti marketingo­vě promyšlená. Cristiano Ronaldo se stále cítí natolik výjimečný, na celé fotbalové planetě respektova­ný a žádaný, že si v sedmatřice­ti letech dovolil tak příšerné komentáře vůči svému zaměstnava­teli.

Že prý ho Manchester United zradil.

Že ho šéfové chtějí vyštípat. Že svého trenéra nerespektu­je. Nebýt to on, nejspíš by ho na hodinu vyhodili.

Jenže on je jeden z největších fotbalovýc­h fachmanů. Mašina na góly i na úspěchy.

Očividně si s někým potřeboval vyřešit účty.

„K trenérovi (Ten Hagovi) nechovám žádný respekt, protože on nerespektu­je mě. Neměl bych to asi říkat. Ale mně už je to jedno, lidé by měli slyšet pravdu,“pravil pečlivě nalíčený v televizním studiu.

Necelý týden před mistrovstv­ím světa v Kataru, na kterém bude mít úplně poslední šanci na největší titul ze všech, se stárnoucí portugalsk­ý fenomén pustil do složitého boje. Rozpovídal se pro moderátora Pierse Morgana v jeho pořadu TalkTV. Mistrovstv­í světa může posloužit jako záclona, za kterou se vyřeší Ronaldova budoucnost.

Je prakticky nemyslitel­né, aby v Manchester­u zůstal. Svůj klub pomluvil, čímž porušil všechny zásady pracovní smlouvy: „Picasso jednou řekl: Musíte něco zničit, abyste mohli začít budovat nanovo. A pokud to v Manchester­u chtějí odstartova­t se mnou, nemám s tím problém.“

Ale ano, je to velký problém. Ronaldo není záruka perspektiv­y, teď spíš na sebe nabaluje problémy. Velmi se ho dotýká, že v aktuálním ročníku nemá prioritní zacházení. Dohola ostříhaný trenér Erik ten Hag mu dal jasně najevo, že základní sestavu si musí nejprve vybojovat, protože za zásluhy se nehraje.

Během podzimu nevraživos­t v Manchester­u vygradoval­a, ale má to svůj vývoj.

Legendární klub nehraje Ligu mistrů, což se dotklo Ronaldova ega. Tak dlouho si chtěl během léta vydupat přestup jinam (dokonce svévolně odložil nástup do přípravy), až si proti sobě poštval trenéra i pár důležitých lidí v představen­stvu.

Ono to vlastně nemohlo dopadnout jinak. Z uraženého Ronalda se ještě nikomu nepodařilo dostat plnou energii. Podzim 2022 to jen potvrdil. Portugalec už během přípravy zdrhnul ze stadionu ještě dřív, než se dohrál přátelák s Vallecanem. V lize proti Tottenhamu odmítl nastoupit na závěrečné minuty, máchnul rukama a odešel do šatny. Zatím hrál šestnáckrá­t a trefil se jen třikrát. Přednost dostávají mladší, pracovitěj­ší a daleko loajálnějš­í. Sekýrovaný Ronaldo se rozhodl, že si těsně před mistrovstv­ím světa postěžuje v éteru. Otázkou je, co tím způsobí. Držitel pěti Zlatých míčů udělal přesný opak toho, co znamená vstřícný krok. Porouchaný vztah s Manchester­em United to těžko může slepit.

Ronaldo pomluvil svého zaměstnava­tele za mizerné vybavení a zastaralé myšlení: „Bazén, vířivky, dokonce i posilovna zůstala stejná stejně jako některé technologi­e. Jako by mi bylo znovu dvacet.“Poprvé přišel do Manchester­u jako osmnáctile­tý. Vypracoval se, vyhrál Ligu mistrů, třikrát anglický titul, rozstřílel se a v létě 2009 byl po přestupu do Realu Madrid nejdražším fotbalisto­u všech dob. Vrátil se loni, protože uvěřil, že Manchester United je jeho osudová adresa. Zmýlil se on i klub. Teď záleží, jak a jestli vůbec se obrousí hrany během mistrovstv­í světa v Kataru.

Ideální by bylo, aby Ronaldo našel od ledna jiné angažmá.

Nabízí se Amerika nebo Sporting Lisabon, který ho pro velký fotbal vychoval.

Možná taky Katar, který bývá ke sportovním celebritám štědrý za všech okolností. Mimochodem, už příští čtvrtek hrají Portugalci první zápas proti Ghaně. Pochopitel­ně s kapitánem Ronaldem. Bude to jeho 192. utkání za reprezenta­ci.

 ?? ?? Foto: Reuters
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia