Dnes Prague Edition

Ruské rakety dopadly do Polska a zabíjely

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Dvě oběti ruského ostřelován­í v Polsku, a tedy v členské zemi NATO. Při doposud nejintenzi­vnějším úderu ruské armády na Ukrajinu rakety přelétly hranici a v polském Przewodówě zabíjely.

Informaci přinesla polská média a potvrdily zdroje z amerických tajných služeb. Už večer začala jednat bezpečnost­ní rada Polska. Rozhovory se odhadovaly na celou noc. Mezi USA, velením NATO a Polskem

probíhala intenzivní výměna informací. Polský a americký prezident si telefonova­li. Generální tajemník NATO Stoltenber­g to shrnul: „Je třeba, aby byla ověřena všechna fakta.“Mezitím byla zvýšena pohotovost polských sil.

K události ve vesnici, která se nachází asi 15 km od ukrajinský­ch hranic, nebyly zveřejněny žádné oficiální zprávy. Podle médií oba Poláci zahynuli v bývalé sušárně obilí kolem čtvrté hodiny odpoledne.

Ruské ministerst­vo obrany informaci o pádu raket označilo za provokaci.

Rusko včera intenzivně ostřeloval­o celou Ukrajinu. „Jsem přesvědčen, že to byly zbloudilé střely,“řekl televizi TVN 24 polský generál Mieczyslaw Bieniek s tím, že na ukrajinské straně je u hranice železniční uzel, na který nejspíš Rusové cílili.

„Byl jsem na balkoně, když jsem slyšel výbuch. Jeden, pak druhý, ale neviděl jsem, že by něco letělo,“ řekl svědek, pan David. Na místo exploze, asi 500 metrů od základní školy, byla podle listu Gazeta Wyborcza nasazena armáda i policie.

Bezpečnost­ní rada svolaná premiérem Morawiecký­m začala jednat večer „v souvislost­i s krizovou situací“. Později se sešla i vláda. Bezpečnost­ní jednání mají pokračovat i dnes. Polsko zvažovalo aktivaci článku 4. paktu NATO. Ten se týká konzultací všech členů, pokud bude u jednoho ohrožena územní celistvost, nezávislos­t nebo bezpečnost.

„Naše myšlenky jsou s Polskem,“řekla německá ministryně zahraničí Baerbockov­á. Šéf Evropské rady Michel pak uvedl: „Šokovaly mě zprávy, že ruské rakety či jiná munice zabíjely na polském území.“

Polsko však nebylo jedinou zemí, která byla úderem Rusů na Ukrajinu postižena, byť dopad ruských raket ani USA, ani Polsko do včerejší noci oficiálně nepotvrdil­y. Ruské střely zapříčinil­y i masivní výpadky elektřiny u dalšího ukrajinské­ho souseda – v Moldavsku.

V samotné Ukrajině údery ruské armády zanechaly bez vody, elektřiny a tepla přes sedm milionů lidí. V Kyjevě střely zasáhly dva domy, zahynula minimálně jedna osoba. Většinu úderů zaznamenal­y oblasti v centrální a severní části Ukrajiny, terčem byl i Lvov na západě.

Útoky byly nejintenzi­vnější od začátku ruské invaze, a tedy silnější než ty z 10. října, kdy Moskva podle prezidenta Putina odpověděla na poškození Kerčského mostu, spojujícíh­o ruskou pevninu s anektovaný­m Krymem. Tehdy dopadlo na Ukrajinu 84 raket, včera to byla stovka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia