Dnes Prague Edition

Pro týrané děti má stát málo ochránců

40 tisíc dětí ročně. Sociálních pracovnic je kritický nedostatek

- Alžběta Šimková Robert Oppelt

Kdyby tam ten den sociální pracovnice nepřišla, ani ne roční dítě by nejspíš nepřežilo. Návštěvu rodiny v plánu původně neměla, ale protože dlouho nepřišla zpráva od pediatra, rozhodla se ji namátkově zkontrolov­at.

Rodinu má v evidenci sociální odbor od června. Lékaři z jedné pražské nemocnice nahlásili podezření z týrání několikamě­síčního kojence, kterého rodiče přivezli se zlomenou ručičkou. Způsob, jakým se úraz měl kojenci stát, ale doktorům neseděl. Proto upozornili sociálku, která začala rodinu sledovat.

Když tedy pracovnice dorazila do bytu na kontrolu, malý chlapec seděl na podlaze, byl bledý, apatický a skoro nereagoval. Přes protesty obou rodičů zavolala pracovnice záchranku. Lékaři v nemocnici zjistili těžkou podvýživu, jedenáctim­ěsíční chlapeček vážil jen 6,5 kila. Preventivn­ímu zrentgenov­ání dítěte otec vehementně bránil a přes protesty ho z nemocnice odnesl.

Proto bylo rodině odebráno. Po dalším vyšetření objevili u kojence i zlomeninu palce nožičky. Dítě je nyní umístěno v dětském centru pro přechodnou péči, než mu pracovnice najdou pěstouny.

Případ, který se stal zhruba před měsícem v Praze, je jedním z mnoha, které orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) řeší. Ty však bijí na poplach, že mají kritický nedostatek pracovnic a pracovníků, kteří týrání a zanedbáván­í dětí řeší.

Třeba v hlavním městě aktuálně chybí 56 sociálních pracovníků. A podobně jsou na tom další kraje.

Týraných dětí přitom přibývá. Podle odhadů odborníků je v Česku ročně týráno na 40 tisíc dětí, přičemž o většině se nikdo ani nedozví. Sociální pracovnice jsou přetížené a nestíhají vyřizovat podněty včas. „My jsme teď v situaci, kdy už zachraňuje­me jen děti, kterým jde opravdu o život. To ostatní oddalujeme, protože to lidsky nejsme schopni na úřadě stihnout,“upozorňuje jedna z nich s obavou, že případů kvůli ekonomické krizi ještě přibude.

Na situaci upozornila v červenci Profesní komora sociálně-právní ochrany dětí i ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Doteď jí ale z resortu nepřišla žádná odpověď.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia