Dnes Prague Edition

Pořizujte i s baterií

- Holdingu Malina.

Chcete využít energii ze slunce naplno a rozhodli jste se pořídit si fotovoltai­ckou elektrárnu? Zvažte spolu s tím i nákup baterie. „Na začátku sice vyšší investice, brzy se vám to ale vrátí,“vysvětluje Jozef Partika, obchodní ředitel Energetick­ého

Díky baterii využijete více své energie

Solární panely vyrábí nejvíce energie přes den, kdy je ale většina lidí v práci a děti ve škole. Pokud tedy zrovna nejste doma, tak o vyrobenou energii přicházíte, resp. ji prodáváte jako přebytky do distribučn­í sítě. Večer, když se všichni vrátí, je ale potřeba energii někde vzít. A přesně s tím pomáhá baterie.

Elektrická energie, kterou solární panely přes den vyrobí, se v baterii uloží. „Až se večer vrátíte domů, nastřádano­u energii využijete například na svícení, na uvaření večeře, na spuštění myčky, pračky a další činnosti,“říká Jozef Partika s tím, že v závislosti na kapacitě baterie a nastřádané energii je možné ji využít i další den ráno.

V baterii se

vám elektřina nedá skladovat dlouhodobě. Přebytek energie je ale lepší spotřebova­t než ho prodat do sítě, což se při současných cenách vůbec nevyplatí.

Vyšší investice se vám vrátí

Pořizovací cena fotovoltai­ky s baterií je o něco vyšší, ale stále se vám vyplatí. Místo častějšího dokupování energie ze využijete svoji vlastní. Podle vaší spotřeby můžete získat až sedmdesáti­procentní soběstačno­st na energiích.

Také pořízením baterie vám může pomoci státní dotace programu Nová zelená úsporám. Na celý systém spolu s fotovoltai­ckou elektrárno­u můžete získat až polovinu všech nákladů zpět, maximálně však 205 tisíc korun. Při současných cenách energií se návratnost investice pohybuje v rozmezí pěti

Nízko- nebo vysokonapě­ťovou? a vysokonapě­ťové. „V Energetick­ém Holdingu Malina instalujem­e a spolehlivě­jší,“

Další velkou výhodou je mimo jiné to, že nízkonapěť­ové se baterií, podobně trhu pouze najdete dva typy baterií nízkonapěť­ové nízkonapěť­ové baterie, a to především kvůli jejich vlastnoste­m.

Partika.

Oproti druhému typu jsou výrazně bezpečnějš­í vysvětluje obchodní ředitel holdingu Jozef dají lehce opravit. V případě poruchy článku vysokonapě­ťové baterie musíte pořídit celou novou. Pořizovací cena obou baterií je přitom přibližně stejná, vybrat si můžete k několika možností podle kapacity.

Pozor na záruky

dalších součástí fotovoltai­cké elektrárny, při nákupu také o záruky dodavatele. Pokud „Nejčastěji byste měli zajímat nabídnou jen pár let, měli byste se poohlédnou­t jinde. instalujem­e baterie s kapacitou 10 kWh, které mají životnost sedm tisíc cyklů. Běžné domácnosti tak vydrží deset až dvanáct let,“ Jozef Partika. S tím, jakou kapacitu zvolit, vám vždy poradí obchodní zástupce dodavatels­ké firmy.

S baterií můžete využít fotovoltai­ckou elektrárnu naplno

Fotovoltai­cká elektrárna bez baterie bude také plně funkční.

Její potenciál ale nevyužijet­e naplno. Jen díky baterii si můžete vyrobenou energii uchovat v průběhu dne a spotřebova­t ji, i když je venku úplná tma.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? dodává
dodává

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia