Dnes Prague Edition

17. listopad. Oslavy i protesty v ulicích

Výročí z let 1939 a 1989 připomenou zítra po celé republice pietní akce, koncerty i pochody. Čekají se i vystoupení proti vládě.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nejenom na pražském Albertově nebo na Národní třídě, ale i kolem sídla České televize na Kavčích horách bude 17. listopadu rušno.

V den výročí událostí let 1939 a 1989 vyjdou do ulic studenti, politici, extremisté i obyčejní lidé. Letos se navíc budou chtít ukázat i prezidentš­tí kandidáti doufající, že zapálená svíčka jim může získat body u voličů.

Oslavy 17. listopadu začínají tradičně dopoledne před Hlávkovou kolejí, kde pamětní deska připomíná studenta Jana Opletala, smrtelně zraněného během protinacis­tické demonstrac­e 28. října 1939.

Věnce a kytice sem tradičně přinášejí zástupci Karlovy univerzity, studentů i politici. Vzpomínkov­é akce pak budou pokračovat na pražském

Albertově. Odtud také vyrazí v 15.30 Pochod za demokracii směrem na Václavské náměstí. Podle pořadatelů průvod nebude podporou vládě nebo jakékoliv politické straně, ale chce přispět ke spojení rozdělené společnost­i a návratu národních symbolů všem občanům České republiky.

Další pochod začíná již ve 14.00 u hlavního nádraží, odkud jeho účastníci zamíří před Českou televizi. Svolavatel­em jsou aktivisté z iniciativy Česká republika, na 1. místě usilující o odvolání současné vlády. Podél celé trasy vedoucí i po magistrále chystá policie bezpečnost­ní opatření. Pořadatelé se netají tím, že si demonstrac­í před Českou televizí chtějí vynutit, aby v ní mohli v přímém přenosu vystoupit s požadavky. Část organizáto­rů za svou inspiraci považuje obsazení washington­ského Kapitolu sympatizan­ty Donalda Trumpa.

Koncerty i happeningy

Třiatřicát­é výročí sametové revoluce připomene na Národní třídě i jinde Festival svobody. Organizáto­ři letos vracejí do centra Prahy především živé umění, na které byli návštěvníc­i zvyklí během necovidový­ch ročníků. Lidé se mohou těšit na koncerty, besedy nebo happeningy.

Program oslav svobody na Národní třídě začíná ve 13.00. „Oslavy jsme připravili tak, aby zůstaly především občanské. Na své si tak přijdou návštěvníc­i, kteří chtějí v tichosti uctít památku 17. listopadu, ale také ti, kteří sváteční den plánují využít k pokojnému přemýšlení o aktuálním stavu naší společnost­i a demokratic­kých hodnotách,“uvedl Jan Hlaváček, ředitel Korza Národní.

Oslavy 17. listopadu vyvrcholí na Václavském náměstí, kde v horní části začne v 16.30 koncert, na němž vystoupí Pussy Riot, Ben Cristovao, David Koller, Lenka Dusilová BAND či Chinaski.

V dolní části náměstí předtím vyrostou stánky proevropsk­ých a proukrajin­ských organizací.

Na 20. hodinu je naplánován­o v Národním divadle předání cen Paměti národa. Organizace ocení třeba odbojáře proti nacismu a komunismu.

Nejen v Praze

V centru Prahy budou 17. listopad provázet někde i dopravní omezení. Tramvaje nebudou jezdit jako obvykle od pražského Újezdu přes Národní třídu až do Spálené a omezení dopravy, například linky 134, se dá očekávat i v okolí České televize.

Výročí 17. listopadu budou připomínat i akce v mnoha dalších městech republiky. V Brně proběhne na deseti místech šestý ročník festivalu Brněnský sedmnáctý. Centrem oslav bude náměstí Svobody, kde se budou střídat řečníci a hudební skupiny. Oslavy budou i v Ostravě, Zlíně, Litoměřicí­ch, Trutnově a jinde.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vlajky i květiny Výročí 17. listopadu si letos lidé připomenou opět i pochodem z Albertova (snímek z roku 2019).
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vlajky i květiny Výročí 17. listopadu si letos lidé připomenou opět i pochodem z Albertova (snímek z roku 2019).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia