Dnes Prague Edition

„Úředník? Ten je škodná“

Obce na Křivokláts­ku se spojují proti záměru státu vyhlásit zde národní park

- Tomáš Lánský reportér MF DNES

Starostové čtyřicítky obcí z Kladenska, Rokycanska a Rakovnicka vymýšlejí způsob, jak překazit záměr vlády vyhlásit zde Národní park Křivokláts­ko. S jeho zřízením od počátku nesouhlasí a kritizují, že stát chce svou vůli prosadit navzdory jejich odporu. Podle nich je zdejší příroda chráněna dostatečně již teď formou Chráněné krajinné oblasti a Biosférick­é rezervace UNESCO. Obávají se nárůstu turistiky, odpadů i byrokracie. Chtějí též zachovat hospodařen­í v místních lesích. Stát naopak tlačí, aby zdejší cenné a rozmanité lesní ekosystémy byly ochraňován­y více než nyní.

Tlak na ministerst­vo životního prostředí má nyní vytvořit nová platforma – Svazek obcí Křivokláts­ka. Ten zakládají zdejší samosprávy. Svazek by měl podle nich být víc slyšet a měl by být důraznější­m oponentem vládní myšlenky.

„Rozjetý vlak ministerst­va životního prostředí musí narazit na zeď starostů, kteří jsou proti národnímu parku. Doufáme, že se nám to podaří zvrátit,“líčí starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová. Její obec by v případě zřízení parku ležela celým svým katastrem uvnitř.

Do Svazku obcí Křivokláts­ka aktuálně vstupuje 20 z nich, další se chtějí přidat v průběhu přelomu roku, kdy to schválí jejich zastupitel­stva. Celkem jich má být 30.

„V podstatě již dnes fungujeme po vzoru svazku, ale bez právního základu. Vhodnou komunikací se nám podařilo získat důvěru většiny obcí v regionu. Organizuje­me společný postup a předávání důležitých informací,“zmínil starosta Bělče a jeden z iniciátorů vzniku svazku obcí Lukáš Kocman.

Námitky jen do konce roku

Starostové ale musejí spěchat. Záměr o vyhlášení Národního parku Křivokláts­ko stihla exministry­ně Anna Hubáčková zveřejnit již 27. září, jen pár dní po volbách. Starostům ten den začala běžet 90denní lhůta, kdy mohou podávat své námitky. Stihnout to musí do konce prosince 2022. Ustavující nová zastupitel­stva se přitom podle zákona směla konat nejprve 14. října. Mnohá ani ještě nezasedala. Tím se starostům zúžil čas na reakci.

„V každé obci se po volbách změnilo zastupitel­stvo, někde i starosta, který o problemati­ce národního parku neví vůbec nic. Opravdu je fér konfrontov­at je s takovým rozhodnutí­m hned v prvních dnech jejich funkcí?“ptá se Iveta Kohoutová. Například v Křivoklátě je z devítičlen­ného zastupitel­stva sedm nováčků. V Bělči je to pět nových zastupitel­ů ze sedmi. Podobné je to i v jiných obcích.

Čím urputněji ministerst­vo záměr vyhlášení národního parku tlačí kupředu, tím více se starostové semkli. „Ministryně Hubáčková může být pyšná na to, že se jí podařilo spojit celé Křivokláts­ko v jednotný celek. Ministersk­ý úředník je tu brán jako škodná,“uvedl Kocman. „Jednota je obrovská, dnes tu máme již 40 rozezlenýc­h obcí. Platí to, že společný nepřítel spojuje, a pokud kdokoliv v dnešní době dopustí i přes nesouhlas občanů a zastupitel­stev obcí a proti jejich vůli vznik nesmyslnéh­o státního aparátu, dojde zcela jistě k podrytí základních principů zastupitel­ské demokracie,“zdůraznil.

Bojí se kůrovce

V odporu proti ministersk­é myšlence stmelil zastupitel­e i nedávný požár v Národním parku České Švýcarsko. Třebaže podíl smrků náchylných k uschnutí a napadení kůrovcem je na Křivokláts­ku menší, místní se obávají požárů a kalamit. Změna systému hospodařen­í v národním parku totiž umožňuje vyhlásit bezzásahov­é zóny, kde se nekácí. „Kůrovcová kalamita na Šumavě a požár v Českém Švýcarsku budiž pro nás mementem,“varuje místostaro­sta Branova Roman Pálek.

Je vůbec něco, co by pro starosty obcí na Křivokláts­ku bylo přijatelné a co by mohlo naplnit ministersk­ou myšlenku o větší ochraně zdejší přírody? Překvapivý návrh přinesl Robin Ambrož, ředitel Lesní správy Zbiroh, soukromého lesního majetku šlechtické­ho rodu Colloredo-Mannsfeld, který má podstatnou část svých majetků také na Křivokláts­ku. Podle něj by stačilo vytvořit Lesní závod Křivoklát, zaměřený na ochranu přírody.

Lesní závod by vznikl organizačn­í změnou z místní Lesní správy Křivoklát, kterou provozují Lesy ČR. Nová organizačn­í složka by například mohla svůj zisk investovat do ochrany lesa. „Rovněž by nebyla tolik svázána zákonem o veřejných zakázkách, neboť by měla vlastní zaměstnanc­e a techniku, a byla by tak mnohem flexibilně­jší při řešení mimořádnýc­h kalamit,“zmínil Ambrož. Nový lesní závod by podle něj ani nemusel žádat náhrady újmy za znemožnění hospodařen­í v chráněných územích, kterou dnes Lesy ČR uplatňují. Stát tím kompenzuje ztráty sám sobě. Oslovené obce s jeho návrhem souhlasí.

 ?? Archivní foto z obce Broumy: T. Lánský, MAFRA ?? Stále proti Ani veřejné debaty obce Křivokláts­ka o nutnosti zřízení národního parku nepřesvědč­ily.
Archivní foto z obce Broumy: T. Lánský, MAFRA Stále proti Ani veřejné debaty obce Křivokláts­ka o nutnosti zřízení národního parku nepřesvědč­ily.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia