Dnes Prague Edition

Jen plníme náš program, říká ministr Jurečka

-

Ministryně Anna Hubáčková před odchodem uvedla, že je pyšná, že začal proces vyhlašován­í Národního parku Křivokláts­ko. Může být státní správa pyšná na to, že proti sobě poštvala přes 30 obcí, které s tím záměrem nesouhlasí? Ministři plní úkoly dané rámcem programové­ho prohlášení. Koalice SPOLU vyhrála volby a je naším úkolem svůj program plnit. Kroky mé předchůdky­ně byly zcela v souladu s ním. V případě Křivokláts­ka je to dlouhodobá snaha vedená veřejným zájmem na ochraně přírody.

Starostové zmíněných obcí zakládají Svazek obcí Křivokláts­ka, jehož cílem je znemožnit vznik národního parku. Jaký je váš postoj k této myšlence?

Za resort životního prostředí můžu říci, že náš postoj zůstává stejný, to znamená maximálně otevřený a vstřícný k požadavkům obcí. Jsme s obcemi v neustálém kontaktu, informujem­e je o našich záměrech v první řadě, debatujeme s nimi, vysvětluje­me nejasnosti a jsme připraveni dál dialog vést. Je ale třeba poznamenat, že celé území Křivokláts­ka, které se má stát národním parkem, je v majetku ČR. Na tomto území se navíc žádná obec nenachází. Pro obce samotné by vznik národního parku mohl být i zajímavou příležitos­tí, vznikla by například nová pracovní místa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia