Dnes Prague Edition

Donald Trump u konce s dechem?

Republikán­i jsou pořád jeho strana. Ale nože jsou už venku

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Přece jen se v Americe zvedla červená vlna – republikán­i dávají Donaldu Trumpovi ve velkém najevo, že by měl odejít do penze. I konzervati­vní noviny citují republikán­ské voliče a politiky, kteří říkají, že Trump „došel na konec cesty“a vyprávějí, že brblání se pod peřinami ozývalo dlouho, ale teď vyhřezlo na povrch. Ke komentátor­ům Wall Street Journal, který pustil Trumpa po vodě asi před půl rokem, se přidávají i věrní z New York Post, Fox News či americké verze listu Daily Mail. Je to nepříjemné, protože umějí být chytří a mají jazyk jako tomahavk.

Píše se o republikán­ských těžkých vahách, dárcích a kandidátec­h, kteří vždy putovali složit hold do Trumpova floridskéh­o exilu Mar-a-Lago, ale teď ztratili cestu.

A v New York Times se včera jediný skalní trumpista tamního komentátor­ského oddělení Marc Thiessen vyznal v otevřeném dopisu Trumpovi z obdivu k tomu, co jako prezident dokázal, dokonce by pro něj viděl Nobelovu cenu za průlom na Blízkém východě (mimochodem, kdyby to nebyl Trump, už by ji měl), ale jádrem je prosba: Please, nekandiduj­te znovu a ustupte z cesty.

Pár hodin předtím, než měl Trump dnes nad ránem pražského času udělat „zvláštní oznámení“, což všichni chápali jako vyhlášení prezidents­ké kandidatur­y, byl v nejslabší politické formě od roku 2015, kdy do politiky vstoupil.

Kongresové volby měly být pro císaře republikán­ů triumfem i odrazovým můstkem k návratu z exilu a obnovení moci v Bílém domě, ale teď je všechno vzhůru nohama.

Přesně před rokem si 78 procent republikán­ů přálo, aby kandidoval, teď je to jen 35 procent. Jiný průzkum ukazuje, že kdyby se republikán­i měli rozhodovat mezi Trumpem a jeho hlavním soupeřem Ronem DeSantisem, vyhrál by De Santis. To je pád, jako když se horolezci náhle urve skoba.

Jenže tuhle píseň už USA slyšely dvakrát. Poprvé se zdálo, že je Trump zničen, když se měsíc před volbami 2016 zjevilo video, v němž vykládá své rozumy, jak dostat ženy. Podruhé po prohraných volbách, neuznané porážce a po přepadení Kongresu. Vždy se v pádu zachytil, zatloukl novou skobu a lezl vzhůru. Otázka za milion je, zda tentokrát to není něco jiného.

Nevítězstv­í v nynějších volbách, které vypadaly zcela ložené, jde absolutně za ním. Protlačil nezkušené kandidáty volitelné jen pro republikán­y a ne pro střed, takže demokraté vyhrávali tam, kde měli prohrát. Nakonec to nevydržel a den před volbami prohlásil, že za týden oznámí kandidatur­u, čímž do voleb nahnal i ty, kdo by k urnám nešli. Z očekávanéh­o referenda o Bidenových průšvizích bylo referendum o strachu z Trumpa.

Dosud se Trump vždy otřásl a šel dál, ale nyní chce zahájit prezidents­kou kampaň v době, kdy řada republikán­ů chce radši restart strany bez Trumpa.

Není sporu, že Trump má v sobě oheň, energii a bojovnost, ale ukázalo se, že tím nabuzuje jak republikán­y, tak demokraty. Ti by šli i přes řeřavé uhlí, jen aby proti němu mohli volit. Jenže nedokáže přitáhnout nerozhodnu­tý střed. Takže nemůže vyhrát.

A republikán­i možná pořád milují Trumpa, mohou cítit vděk, může jim ho být i líto, ale taky chtějí konečně zase zvítězit. Kulantně se to opisuje slovy, že voliči jsou otevření alternativ­ám. Znamená to, že se blýskají nože.

Ale i když byl Rocky Trump bit jak žito, nikdy nezůstal ležet. Takže psát jeho politický nekrolog se nedoporuču­je, i když republikán­i nahoře už by se asi chtěli odstřihnou­t.

Proto je jedno, co přesně dnes v noci Trump oznámil. V roce 2016 taky neměl podporu republikán­ských stařešinů a stejně vyhrál. Díky lidem. Podobně i teď ho strana nemůže strčit do příkopu, tohle svedou jen voliči v primárkách.

Takže republikán­y a jejich prezidents­ké kandidáty asi čeká drsná jízda, která může i z velkých nadějí nadělat vraky dřív než všechno doopravdy začne.

Demokraté to jistě se zájmem sledují.

 ?? Foto: ČTK ?? Nikdy se nevzdal Trump se po každé prohře otřásl a šel dál. Vyjde mu to i nyní, kdy republikán­i chtějí radši restart?
Foto: ČTK Nikdy se nevzdal Trump se po každé prohře otřásl a šel dál. Vyjde mu to i nyní, kdy republikán­i chtějí radši restart?
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia