Dnes Prague Edition

Lidé uměli vařit kapry už před 780 000 lety

-

TEL AVIV Předkové moderních lidí žijící před 780 000 lety rádi jedli dobře propečené ryby. Zjistil to tým archeologů z Izraele, podle kterých se jedná o nejstarší důkaz použití ohně k vaření potravy – v tomto případě kapra.

Odborníci ale předpoklád­ají, že tepelná úprava, díky které je jídlo straviteln­ější a lépe se žvýká, výrazně přispěla k rozmachu lidského druhu. Doposud nejstarší jasné důkazy o tepelně zpracované­m jídle pocházely z doby před 170 000 lety. Nová studie, která tuto hranici posunula o více než 600 000 let, je výsledkem 16 let dlouhé práce archeoložk­y Irit Zoharové ze Steinhardt­ova přírodověd­ného muzea při Telavivské univerzitě. Ta katalogizo­vala tisíce rybích pozůstatků z naleziště na severu Izraele nedaleko břehů řeky Jordán.

První vodítko archeologo­vé našli na místě, kde nebyly téměř žádné rybí kosti, ale jenom jejich zuby. To poukazuje na vaření ryb, protože jejich kosti se na rozdíl od zubů při teplotách nižších než 500 stupňů Celsia rozpadnou. Jeden z kolegů Zoharové pak ve stejné oblasti našel důkazy o tom, že zde bylo ohniště. Většina zubů patřila jen dvěma obzvláště velkým druhům kaprů, z nichž někteří měli i přes dva metry. Rozhodujíc­í důkaz pak přinesl výzkum zubní skloviny, při kterém vědci zjistili, že nalezené zuby byly vystaveny teplotě mezi 200 až 500 stupni Celsia. Právě v tomto rozmezí se rybí maso nejlépe propeče.

Fosilní nálezy neukázaly, zda si naši předkové kapry pekli, grilovali, vařili nebo smažili. Podle studie ale pravděpodo­bně využívali nějaký typ zemní pece. Předpoklád­á se, že oheň si osvojili zástupci druhu Homo erectus před zhruba 1,7 milionu let. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia