Dnes Prague Edition

Kdybych mohl, dočasně zavřu

„Mírný pokles poptávky bychom přivítali,“říká šéf cementárny

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Cementárna Lafarge v Čížkovicíc­h u Litoměřic patří k velkým spotřebite­lům elektřiny a zemního plynu. Od začátku roku proto cement zdražila a bude v tom pokračovat.

„Kdybychom nebyli zavázáni dodat zákazníkům množství cementu, na kterém jsme se domluvili, zastavím okamžitě dodávky, protože se mi to nevyplatí,“říká Miroslav Kratochvíl, generální ředitel firmy, která je součástí švýcarsko-francouzsk­é nadnárodní skupiny Holcim.

Nedostatek stavebních materiálů bude podle něj pokračovat i v příštím roce, protože někteří výrobci skončí kvůli drahým energiím. Lafarge Cement měla loni obrat 1,6 miliardy korun, zisk 327 milionů a zaměstnává 152 lidí.

Jak moc se vám zvedly náklady na energie?

Elektřina je pro nás jeden z nejdůležit­ějších vstupů, nyní tvoří více než polovinu variabilní­ch nákladů. Cena se nám i díky tomu, že jsme měli elektřinu nakoupenou, zvýšila „pouze“na více než dvojnásobe­k. Navíc nás kromě cen elektřiny výrazně ovlivňuje nedostatek některých komodit, například paliv, která jsou druhou nejdůležit­ější položkou našich nákladů. Zhoršila se dostupnost alternativ­ních paliv a dalších surovin pro výrobu cementu.

V cementářsk­é peci při vypalování slínku (který se pak mele na cement) používáte alternativ­ní paliva z odpadů a zemní plyn. Na co všechno se používá v cementárně elektřina? Na mletí slínku?

Náklady na elektřinu se v cementárně pohybují ve stovkách milionů korun a jsou zásadní nákladovou položkou. Kromě mletí se elektrická energie používá na veškeré pohony, větrání, přemísťová­ní různých materiálů pomocí pásových dopravníků nebo pneužlabů.

Do jaké míry jste zdražení energií přenesli na zákazníky?

S vyšší cenou energie jsme v rozpočtu pro rok 2022 počítali a na základě toho jsme nastavili cenovou politiku a smlouvy se zákazníky. Zdražili jsme už v prvním čtvrtletí roku – přibližně o dvacet procent – a v první polovině roku se nám dařilo zvýšené náklady pokrývat. Od července však tato logika přestala fungovat, protože cena elektrické energie vystřelila prudce nahoru. Jen v srpnu jsme ztratili dva miliony eur kvůli cenám elektřiny. Ty byly abnormální, za megawattho­dinu dosahovaly až k tisíci eur a s tím se nedá dopředu počítat. Nicméně jsme nemohli zastavit výrobu.

Snažíme se zvýšené náklady přenést do cen výrobků, což se pak odrazí v inflaci. Ve svých plánech nepočítáme s pomocí vlády, jelikož je stále nejasná.

Jak byste si představov­al reakci státu?

Pokud se velké podniky nedostanou k normálním cenám energií, budou nuceny zastavit výrobu a následně propouštět lidi. Nám by stačilo, kdyby bylo jasně řečeno, že dojde k zastropová­ní. Mluví se o dani z nadměrného zisku, ale chybí mi odpověď na otázku, co to přesně bude znamenat pro nás.

Měli jste možnost si cenu zafixovat? Nebo to u velkých odběratelů, jako je cementárna, nikdo neudělá?

Část kapacity jsme zafixovano­u měli, dlouhodobě se snažíme nakupovat mezi 50 až 80 procenty celkové plánované spotřeby energie. Zbývající spotřebu nakupujeme za spotové ceny energie, které byly i desetkrát vyšší.

Stavební materiál letos skokově zdražil, a navíc je nedostatko­vý, čeká se na něj. Jak do toho zasáhly ceny energií?

Stavební sezona letos začala příliš brzy. Obvykle začíná v dubnu, ale v našem odvětví začala už v lednu, protože v lednu a únoru byla mírná zima a zákazníci rozjeli stavby. Limitní teplota pro náš byznys je pět stupňů nad nulou. Vše, co jsme vyrobili, jsme hned prodali a do sezony jsme šli s minimálním­i zásobami. Vyráběli jsme pro okamžitou spotřebu. Aktuálně je poptávka vyšší než výroba. Podobně na tom byli ostatní výrobci stavebních materiálů, pokud neměli volné kapacity, a proto materiál na stavebním trhu chyběl.

Bude nedostatek stavebního materiálu pokračovat i v příštím roce?

Ano, ale už to nebude taženo vysokou poptávkou. Někteří výrobci si mohou spočítat, že se jim kvůli cenám energií nevyplatí vyrábět, protože nedokážou dostatečně zdražit, aby pokryli náklady.

Kdybychom nebyli zavázáni dodat zákazníkům množství cementu, na kterém jsme se domluvili, zastavím okamžitě dodávky, protože se mi to nevyplatí. Finanční pohled říká, že lepší bude krátkodobě nevyrábět.

Stavebnict­ví obvykle brzdí za ekonomikou se zpožděním. Jaká je situace?

Už teď to pozorujeme. Příští rok odhadujeme propad stavebnict­ví o pět až deset procent. V návaznosti na to počítáme se snížením výroby cementu. Historicky ale víme, že propad ve stavebnict­ví příliš nekoreluje se spotřebou cementu. Výjimkou byly roky 2008 a 2009, kdy byl velký propad stavebnict­ví a i velký propad spotřeby cementu. Od té doby rostlo stavebnict­ví o 10 procent a cement jen o pět procent, další rok stavebnict­ví stouplo o jedno procento a cement o sedm.

Odrazí se drahé zdroje elektřiny na hospodářsk­ém výsledku firmy? Budete v zisku?

Ano, určitě. Cementárna musí generovat

INZERCE zisk. Je to dlouhodobá investice v řádech miliard korun, která musí mít ekonomicko­u návratnost.

Jak bude vypadat hospodářsk­ý výsledek tohoto roku, se nám velice špatně odhaduje, jsou to plus minus jednotky milionů eur nahoru, nebo dolů podle toho, jestli cena elektrické energie bude 200, nebo 500 eur za megawattho­dinu.

Jaký máte výhled ohledně cen elektřiny na příští měsíce a příští rok?

Počítáme s tím, že cena elektrické energie bude kopírovat tento rok, že už nedojde k dramatický­m nárůstům. Od Nového roku připravuje­me další navýšení cen, abychom kompenzova­li dosavadní ztráty. Pro nás by byl pěti- až desetiproc­entní pokles poptávky vítaný, protože bychom se mohli více zaměřit na řízení nákladů. Dnes jedeme na plný výkon a museli jsme chybějící zdroje nahrazovat jinými, což je dražší.

 ?? Foto: Lafarge Cement ?? Stavebnict­ví čeká pokles „Příští rok odhadujeme propad stavebnict­ví o pět až deset procent,“říká Miroslav Kratochvíl.
Foto: Lafarge Cement Stavebnict­ví čeká pokles „Příští rok odhadujeme propad stavebnict­ví o pět až deset procent,“říká Miroslav Kratochvíl.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia