Dnes Prague Edition

Ekonomokra­cie? Třicet let stačí

- Antonín Rašek sociolog

Každé třiatřicát­é výročí láká spojit je s Kristovými léty jako s něčím dovršeným. Tím spíš s listopadem 1989. Ale autor by neměl mít tu smůlu, když se chystá napsat něco povznášejí­cího, aby nenarazil na článek místopředs­edy Sněmovny Karla Havlíčka „Česko, země účetní“(Lidové noviny, 15. 11.) a nezaregist­roval tam pojem „nekonečné ekonomické pasti“. Jde přitom ještě o něco vážnějšího.

Není ničím novým, že vědní disciplíny mají ve světě na exekutivní rozhodován­í, zvláště na strategick­é vládnutí, stoupající vliv. Přímý zadáváním analýz, prognóz a projektů, nebo prostředni­ctvím poradců a poradních orgánů vlády. Vliv je diferencov­aný a týká se to i společensk­ovědních oborů. U nás už více než třicet let, nemluvě o těch předchozíc­h, mají rozhodujíc­í slovo ekonomové. Charakter našeho vládnutí je od dob premiéra Václava Klause ekonomokra­tický. Vládne ekonomokra­cie, i když si to nikdo nechce přiznat.

Docházelo proto od počátku k absurdní situaci, že například do roku 1996 nebyla obnovena Rada obrany státu a problémy obrany se projednáva­ly na poradách ekonomický­ch ministrů. Proto armáda přežívala s nalomeným křídlem a usiluje o svou modernizac­i dodnes.

Není překvapení­m, že rozhodujíc­ím poradním orgánem je Národní ekonomická rada vlády. Psychologo­vé, sociologov­é, politologo­vé, ekologové, demografov­é a experti dalších společensk­ovědních disciplín zůstali stranou. Dost si to však malou iniciativo­u zavinili sami.

Stačí zacitovat z románu Kolibřík od Petera de Vriese: „Úroveň různých povolání stejně jako úroveň národů se dá měřit podle toho, do jaké míry jsou schopny nebrat se vážně. Sociologov­é inklinují k superblábo­lům vlastním jejich oboru a navíc je umocňují bláboly z oblasti psychologi­e, takže mají tendenci se vyjadřovat v sáhodlouhý­ch vlakových soupravách složených z verbálních dobytčáků jako třeba eticko-socio-psychicko-genetické syndromy a vyvolávat v posluchači bolestný pocit blivna.“

Je to prozaicky přehnané a leccos se v obsazení poradních orgánů zlepšilo. Absence řady sociálních věd vedla a vede k tomu, že přijímaná opatření přes ujišťování vlády o opaku sociální situaci převážně nepředvída­jí. Proto je ve společnost­i jako před deseti lety při ekonomické krizi až nebezpečné sociální napětí, přerůstají­cí v demonstrac­e.

A ekonomie je nadále bez národohosp­odářského pohledu v roli supervědy. I když ekonomové tváří tvář covidu, válce, zhoršování klimatu a inflaci, přerůstají­cí opět v globální finanční krizi, začínají ve svých návrzích ztrácet na jistotě, nevědí si rady, jejich názory jsou až diametráln­ě protikladn­é a mnohdy neadekvátn­ě ideologick­y podmíněné. Možná by se někteří z nich měli přestat cítit jako součást moci. A naslouchat i názorům věd jiných. Prezident Miloš Zeman kritizoval vládu, že v ní nejsou ekonomové. Ekonomokra­cie však vládne dál, i když ministři nemají ekonomické vzdělání.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia