Dnes Prague Edition

Mezi Babišovými protikandi­dáty začíná řež

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Mezi podporovat­eli kandidátů, kteří by v boji o post prezidenta chtěli porazit Andreje Babiše, začíná vřava. Pomalu totiž přichází to, co se dalo očekávat. Zvláště poté, co koalice SPOLU v čele s premiérem Petrem Fialou podpořila trojici lidí – Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera.

Zatímco s Babišovým postupem do druhého kola se vzhledem k jeho konstantní podpoře a volebním výsledkům v podstatě počítá, odehraje se v prvním kole zřejmě lítý boj o pozici jeho finálového vyzývatele. Nejen z nejrůznějš­ích průzkumů je čím dál jasnější, že se o ni utkají tři výše jmenovaní. Respektive především Petr Pavel s Danuší Nerudovou.

Jelikož Andrej Babiš podle všeho hodlá napodobit pět let starou úspěšnou strategii Miloše Zemana – tedy neúčastnit se nejrůznějš­ích debat s protikandi­dáty – mají to ještě o něco těžší. Samozřejmě lze dokola omílat, že je Babiš zlo všeho světa stejně jako Zeman, přičemž oni slibují jiný styl.

Jenže to říkají všichni kandidáti z této části spektra. Aby se dostali do druhého kola, nevyhnutel­ně se musí začít vymezovat proti sobě. Zatím to na svá bedra vzali jejich podporovat­elé. Posuďte sami.

Spisovatel­ka a režisérka Monika Le Fay před deseti lety vehementně pomáhala Karlu Schwarzenb­ergovi. Také před pěti lety netajila, že nechce Miloše Zemana na Hradě. Nyní podporuje Petra Pavla.

„Proč myslím, že je celá ta parta kolem Nerudové nebezpečná (exekuční byznys, napojení na Pentu, na lidi, jako je Babiš, Pecina, Benešová), je mj. fakt, že už déle než rok zastrašují všechny, kdo jsou kritičtí. Oni jsou jako Babiš, myslí si, že když mají peníze, tak mají pravdu. Mám s nimi mnoho zkušeností a vždy, když si řeknu, že o tom psát nebudu, mě někdo přinutí pokračovat. Včera mě napadl sponzor Jiří Hlavenka,

že jsem dezinformá­torka. To je úroveň lidí, kteří si myslí, že se za pár set tisíc dostanou na Hrad a nikdo je nebude moct kritizovat,“napsala včera na Facebook.

Už předtím se na Twitteru odehrála zajímavá přestřelka. Prvním aktérem byl Petr Kolář, bývalý diplomat a podporovat­el Karla Schwarzenb­erga. Před posledními prezidents­kými volbami nejprve možný kandidát, poté spolu s bratrem Pavlem jeden z hlavních hybatelů kandidatur­y Jiřího Drahoše. Aktuálně oba bratři pomáhají Petru Pavlovi. „Dobře. A teď prosím upřímně – připadá vám někdo z trojice Fischer, Hilšer, Nerudová lepší, kvalifikov­atelnější a volitelněj­ší než Petr Pavel? Nebo je jejich jedinou komparativ­ní výhodou to, že nebyli v KSČ?“napsal Petr Kolář.

S odpovědí přispěchal zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. „Upřímně, Petře, nejde o členství v KSČ. Jde o angažmá v komunistic­ké rozvědce a lhaní a mlžení o téhle minulosti. Zasloužíme si prezidenta bez téhle zátěže. Přestaň nám ho cpát pro svůj vlastní prospěch.“

Europoslan­ec ODS Jan Zahradil zase nedávno v HN shrnul postoj, který má k doporučené trojici kandidátů řada občanských demokratů. Na dotaz, který z nich je mu nejsympati­čtější, odpověděl: „Ani jeden.“A dodal: „Nejméně mi vadí Danuše Nerudová. Ale o jejích názorech nevím nic moc, uvidíme, co z ní ještě vypadne, možná si to zkazí. Naopak nejvíc nepřijatel­ný je pro mě Pavel Fischer. Mám ho za nositele ideologick­y vypjatého, černobíléh­o, až konspiračn­ího vidění světa.“

S postupujíc­ím časem přituhne. Klidně se může opakovat situace z poslední volby, kdy ne všichni podporovat­elé poražených kandidátů z prvního kola přišli ve druhém hodit hlas Jiřímu Drahošovi. Z čehož profitoval Zeman, který dokázal k urnám přivést i lidi, kteří k nim jinak nechodí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia