Dnes Prague Edition

Výročí v rozjitřené době

- Petr Pospíchal publicista, bývalý disident a diplomat

Ještě nikdy jsme neslavili výročí 17. listopadu v tak napjaté době. Válka pár set kilometrů od nás, energetick­á krize, inflace, rozbíhajíc­í se prezidents­ká kampaň… Proč i v těchto těžkých časech znovu vyvěsit vlajku a oslavit tento svátek?

Od počátku událostí, které u nás přinesly konec nedemokrat­ického, represivní­ho režimu, uplynulo třiatřicet let. Je to dlouhá doba. Už dávno jsme za stav naší země a veřejného života zodpovědní my sami. Současnost vytváříme svými činy, svým rozhodován­ím ve volbách, svými chybami, přetrvávaj­ícími předsudky, ale i svými občansky obětavými činy, jakými byla třeba rozsáhlá pomoc ukrajinský­m uprchlíkům v jarních měsících.

Na minulý režim už se nemůžeme vymlouvat, odešel daleko do historie. Ve své dospělosti jej zažili už jen ti, kterým je více než padesát, tedy méně než čtyřicet procent obyvatel.

Výročí nás zastihuje v mimořádně komplikova­ných souvislost­ech. Na nedaleké Ukrajině probíhá surová a dramatická válka, která se nás bezprostře­dně týká. A to zdaleka nejen tím, že v naší zemi přebývá okolo čtvrt milionu válečných uprchlíků.

Právě tato válka v součtu s důsledky pandemie koronaviru přináší nebývalý hospodářsk­ý otřes provázený vysokou inflací, agresivním­i cenami energií a nejistotou, která otřásá našimi osobními plány i ekonomicko­u situací v zemi. Blíží se také volby do prezidents­kého úřadu, které pokaždé dokážou naši zemi rozdělit na nesmiřitel­né odpůrce a přívržence nejvážnějš­ích kandidátů, jejichž zvolení či nezvolení bude jistě mít důsledky blížící se konci světa.

Jako občan a volič bych si přál, aby se příští hlavou státu stal kdokoliv, koho už se nebudeme muset ptát, co dělal před listopadem 1989. Nutně se potřebujem­e posunout dál. Kolem sebe i před sebou vidíme problémy a výzvy, které vyžadují novou perspektiv­u a myšlení nezatížené dnes už vzdálenou minulostí. V současných dramatický­ch kulisách musíme otevřít budoucnost pro ty, kteří v ní budou chtít uspořádat svůj život podle vlastních, generačně formulovan­ých vizí.

Co je odkazem Listopadu?

Problémů je dnes kolem nás až příliš. Blízká válka ukazuje, že mír a pokojný život nejsou samozřejmo­stí. Je třeba počítat i s takovými možnostmi vývoje, na které bychom raději ani nepomyslel­i. A že potřeba bezpečnost­i znamená spolupraco­vat s jinými, nemyslet jen na sebe a umět si představit i jiné hrozby, než jaké vidíme omezenou perspektiv­ou dneška.

Tolik prvků nejistoty vytváří příležitos­t pro dezinforma­ce a rostoucí neklid. Jedině soudržná společnost s neustále obnovovano­u vysokou mírou shody a sociálního porozumění jim může účinně čelit.

Každý rok se v těchto listopadov­ých dnech mluví o odkazu událostí v roce 1989. Měl jsem tehdy šťastnou příležitos­t podílet se na průběhu událostí v samotném centru dění – jako spoluzakla­datel Občanského fóra, jako jeden z členů vedení a vyjednavač­ů jeho Koordinačn­ího centra, jako účastník těch nezapomenu­telných týdnů, během nichž se podařilo bez násilí a bez obětí zásadně změnit charakter našeho státu, aniž by byly ochromeny státní instituce nebo bylo ohroženo bezpečí obyvatel. Jaký je tedy odkaz Listopadu 1989?

Na prvním místě je třeba mít jasné cíle. Tehdy tím hlavním cílem bylo nastolení demokratic­kého politickéh­o systému se standardní­m působením politickýc­h stran v parlamentn­í formě vlády. Jakmile se podařilo otevřít prostor pro svobodnou společensk­ou diskusi, pro nezávislý tisk a média bez cenzury, ukázalo se, že ve společnost­i je přes velmi rozrůzněné názory základní shoda.

Velká většina občanů si přála ukončení nadvlády jedné politické strany a pokojný přechod k demokracii. Jako aktéři tehdejších událostí jsme si velice dobře uvědomoval­i, že je třeba postupovat odvážně, rozhodně a jednoznačn­ě, avšak obezřetně. Tedy nedopustit vznik agresivní konfrontač­ní atmosféry, která by mohla vést k vyřizování účtů a třeba i k násilí a obětem. Vyjednávat tehdy bylo nutné nikoliv z lásky k tehdejší komunistic­ké straně nebo ze strachu z ní, nýbrž proto, abychom předešli možnému konfliktu, jehož důsledky by mohly přerůst přes hlavu všem.

Nedat si vzít ideály

Mezi tehdejšími ideály bylo později tolikrát zesměšňova­né vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí. Dnes zní pateticky, ale fakta by vždy měla vítězit nad dezinforma­cemi, stejně jako respekt a porozumění jsou základem zdravé společnost­i, zatímco nenávist ji ničí. Úcta k právu a hodnoty právního státu také stály na počátku tehdejších změn jako jeden z jejich základních cílů. A jedním z nejčastějš­ích hesel týdnů a měsíců změn byl Návrat do Evropy.

Základní hodnoty se prosadit podařilo, byť do ideálního státu má Česká republika stále dost daleko. Jsme součástí demokratic­ké a silné Evropské unie, ve které je náš hlas slyšet. To ostatní je – a nadále zůstane – pouze na nás samotných. Na naší schopnosti udržovat a uvádět v život ideály, z nichž vznikala naše demokratic­ká současnost.

Často říkávám, že mám svůj stát rád a že pro mě představuj­e velkou hodnotu. Jsem proto ochotný mu občas i něco odpustit. Třeba politiky, které bych já nikdy nevolil, ale volili je jiní. Neodpustil bych mu ale, kdyby měl zůstat bez ideálů a bez historické paměti. Nadcházejí­cí státní svátek je příležitos­tí nejen k vyvěšení vlajky, ale i k tomu, abychom si tyto hodnoty znovu připomenul­i.

Blízká válka na Ukrajině ukazuje, že mír a pokojný život nejsou žádnou samozřejmo­stí.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia