Dnes Prague Edition

Příliš vaty na jednu Korunu

Překvapivé množství zbytných zápletek ubíjí první díly páté řady seriálu Koruna. Pozdější děj naštěstí vtáhne.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Nudná. Plná vaty. Chladná. S víceméně negativním­i recenzemi se v Británii setkala pátá řada ostře sledovanéh­o seriálu Koruna. Jedna z nejúspěšně­jších produkcí Netflixu vykreslují­cí život královny Alžběty pomalu spěje do finále, aktuální série je předposled­ní a popisuje život britské rodiny mezi lety 1991 a 1997.

Tedy patrně v nejtěžších časech: rozvody, osamělost Diany vedoucí k potřebě na sebe upozornit, požár hradu Windsor, aféra Tampongate. Že zachycují vesměs neradostné roky, které rozhodně nelze shrnout jen památným proslovem „Annus horribilis“, vykreslují tvůrci dvěma symboly.

Tím prvním je otazník nad chátrající královskou jachtou Britannia, kterou královna jako mladá křtila a kterou musí pro nezájem Tonyho Blaira o financován­í oprav odstavit. Druhým je scéna, kde si školák William zoufá nad předpotopn­í Alžbětinou televizí a radí, aby si konečně pořídila satelit. Měnící se svět a z toho plynoucí důsledky pro kostnatící královskou rodinu jsou tedy

hlavními motivy série. Relativně klidná 90. léta nenabídla scenáristo­vi Peteru Morganovi dostatek munice na ztvárnění historický­ch událostí. Tedy pomocných berliček, které v předchozíc­h řadách držely diváky v neustálém, až osudovém napětí. Bez nich se však z Koruny stane pouhá vztahovka.

Morgan si toho byl zjevně vědom, zakomponov­al proto do jednoho z dílů vyvraždění carské rodiny a spekulace, zda britský král mohl masakru z roku 1917 zabránit. Patrně nejproprac­ovanější

díl série přivedl na scénu i postsověts­ké Rusko a vtipně ztvárněnéh­o Borise Jelcina.

Tvůrci si ostatně i v dalších dílech série pomáhají flashbacky do minulosti, což trochu potvrzuje věty ze zmíněných recenzí, že série obsahuje příliš vaty. První dva díly lze takto odepsat úplně. Koruna pak naštěstí dostane švih sice schematick­ým, ale zlehka podaným příběhem Mohameda Al-Fayeda a jeho syna Dodiho.

Pátá série nabídne již druhou

kompletní proměnu ústředního obsazení. V rolích princů Philipa a Charlese zaujmou charismati­čtí Jonathan Pryce a Dominic West. Elizabeth Debicki podává třicetilet­ou Dianu jako osamělou a vnitřně smutnou ženu. Série nicméně stojí spíše na straně Charlese, když zdůrazňuje jeho marný boj se zatuchlými oficialita­mi dvora.

Alžběta Imeldy Stauntonov­é trochu ustoupila do pozadí, aby jen trpitelsky přijímala rány moderního světa a na vše reagovala lpěním na

dogmatech. Královna zde nevyznívá úplně pozitivně, což možná – vzhledem k nedávnému úmrtí samotné Alžběty II. a následnému smutnění – podvědomě nutilo ostrovní kritiku k takovým odsudkům.

Pro nebritské diváky si totiž jinak série vesměs zachovává svůj standard doplněný vynikající­m filmařským řemeslem.

 ?? Foto: Netflix ?? Charles a Diana
Pátou sérií se pochopitel­ně jako hlavní téma táhne neudržitel­nost manželství prince a princezny z Walesu.
Foto: Netflix Charles a Diana Pátou sérií se pochopitel­ně jako hlavní téma táhne neudržitel­nost manželství prince a princezny z Walesu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia