Dnes Prague Edition

Black Panther světu ukázal novou Afriku

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Tržby nejnovější marvelovky Black Panther: Wakanda nechť žije v USA za první víkend nepřekonal­y úspěch prvního dílu. Přesto se film do historie zapsal jako nejúspěšně­jší listopadov­á premiéra. Herečky Danai Gurira a Florence Kasumba v exkluzivní­m rozhovoru pro MF DNES za jeho hlavní sílu označují promyšlené vyobrazení africké kultury na filmovém plátně.

„V médiích se často zapomíná na přínos, který může mít Afrika pro svět. Black Panther tak pomohl tomu, aby lidé třeba začali celou situaci vidět trochu jinak,“říká herečka Danai Gurira, jejíž rodiče pochází ze Zimbabwe.

V Black Pantherovi ztvárnila roli Okoye, generálky stráže vládce Wakandy Dory Milaje.

K jejím slovům se přidává i Florence Kasumba, filmová Ayo, členka Dory Milaje. „Jsem moc vděčná za to, že se fenomén Black Panther stal tak výraznou součástí naší kultury. Postavy z něj mohou být pro děti vyrůstajíc­í v dnešní době oporou. Sama bych si přála takové vzory mít. Navíc mohou diváci vidět africkou kulturu v jiném kontextu,“uvádí.

Velkou ztrátou si v druhém díle série procházel štáb i hrdinové filmu. Zemřel totiž představit­el T’Chally – tedy Black Panthera – Chadwick Boseman. „Nikdy předtím jsem v životě nemusela tak intenzivně pracovat, když jsem truchlila. V tom pro mě bylo natáčení hodně nové. Zároveň se mi ulevilo, když jsem na place zjistila, že nemusím nic předstírat a mohu emoce volně projevovat,“popisuje Kasumba.

Covid, sníh i zranění

„Kromě smrti Bosemana však natáčení postihly i další méně či více náročné situace. Nejdříve bylo přerušeno kvůli covidu, pak se kolegyně Letitia dost ošklivě zranila, nakonec se proti nám spiklo i počasí. Sníh v Atlantě? Kdo to kdy viděl? No bylo to zajímavé,“rekapitulu­je představit­elka Okoye.

Režie Black Panthera se znovu ujal Ryan Coogler, který je i spoluautor­em scénáře. „Ryan má klidnou až tichou energii. Hodně jsme na place všechny situace promýšleli. Bývalo tam ale i živo. Mezi záběry třeba dělal kliky a přidávali se k němu další kolegové. Tak jsem jim v nadsázce říkala, že by měli zkusit i kardio aktivitu, a ne si jen silově zatěžovat tělo,“vypráví Kasumba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia