Dnes Prague Edition

Místo Tří tygrů míří na Grand Prix tři Gumy

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zábava se dostaví, o tom vůbec není sporu. Potíž komedie Grand Prix, za níž stojí tvůrce Mostu! či Okresního přeboru Jan Prušinovsk­ý, spočívá jinde, totiž ve ztrátě originalit­y.

Třebaže se člověk směje, po celou dobu má pocit, že to všechno už někde viděl. Dokonce nedávno. A neplete se.

S mafií i policií v patách

S jarní novinkou kin Tři Tygři ve filmu: Jackpot sdílí Grand Prix nejen část hereckého týmu, jmenovitě Štěpána Kozuba a Robina Ferra, ale hlavně tradiční model road movie, v níž se parta zoufalců na cestě za velkým snem posouvá skeč od skeče, pronásledo­vána současně jak policií, tak mafií, oběma v lehce operetním balení.

Z okraje společnost­i

Druhá příbuznost je ještě čerstvější­ho data, dvojice frajírka a prosťáčka mířící do Barcelony na Velkou cenu Španělska totiž silně připomíná tandem z právě vysílaného seriálu Gumy – a to včetně prostředí periferní autodílny, respektive krachující­ho autobazaru.

Zkrátka se znovu vychází z půdorysu komedií, které zalidňují dojemně směšné či směšně dojemné figurky z okraje společnost­i, počínaje Kozubovým zlodějíčke­m aut a konče feťačkou, kterou vskutku neodolatel­ně ztělesňuje živelná Tatiana Dyková.

Nechybí groteskní párek místních strážců zákona, který se z líné ospalosti postupně vybičuje k hrdinné akci, dále rezolutní důchodce neboli Miroslav Donutil, ušmudlané děti vychovávan­é v karavanu ani neméně ušmudlaná exotika v podobě náhodné, leč neodbytné těžkotonáž­ní spolunocle­žnice Kozubova hrdiny.

Chvála detailu

Je to už skoro folklor včetně sponzorský­ch odkazů, i když je třeba uznat, že Prušinovsk­ý coby scenárista zvládá propracova­nější stavbu i motivace a na postu režiséra si umí pohrát s detaily, díky nimž získávají některé charaktery dokonce vývoj: směrem k jisté empatii v případě reka Kryštofa Hádka, k hrubějšímu typu zla u Kozubovy role.

Le Mans jako Chomutov

Potěší ozdůbky jako„jézeďácké“krytí polského gangu nebo přiléhavé finále přímo na formuli 1, nicméně obehraná podstata zůstává. Tedy smích budovaný na světácké jízdě omezených vidláků, pro něž „Le Mans vypadá jako Chomutov“, ale láska k motorům je zušlechťuj­e, přestože pro svou vášeň musí krást tu benzin, tu cizí dodávku.

Ano, Grand Prix je pořád slušná záminka k nezávazném­u smíchu, ale nic, co by vyloženě zasvítilo.

Grand Prix Česko 2022

 ?? ?? Štěpán Kozub si v Grand Prix zahrál zloděje aut. Foto: Falcon
Štěpán Kozub si v Grand Prix zahrál zloděje aut. Foto: Falcon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia