Dnes Prague Edition

Pirátské ne nezní důrazně

Celostátní fórum Pirátů se vyslovilo proti koalici v Praze 1. Zastupitel­é Pirátů však funkce nesloží

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Pirátská strana nesouhlasí s koalicí v Praze 1. V noci z pondělí na úterý se proti ní vyslovilo celostátní Pirátské fórum, čímž zrušilo souhlas místního sdružení v Praze 1 s uzavřenou koaliční smlouvou. Hlasování se zúčastnilo 444 členů, přičemž pro zrušení se vyslovilo 277 z nich.

„Děkuji celostátní­mu fóru za toto hlasování, které opět prokázalo, že jsem ve straně, ve které ještě stojí za to být. Jsem rád, že si Piráti stojí za svými hodnotami,“okomentova­l rozhodnutí místopředs­eda předsednic­tva strany v Pardubické­m kraji Jan Hrubeš, který přezkum inicioval. Jeho návrh tehdy podpořila například také předsedkyn­ě pirátského sdružení v Praze 1 Olga Sklenářová nebo tamní nová zastupitel­ka Nikol Švecová.

Hlavním důvodem k přezkumu bylo výrazně větší množství uvolněných zastupitel­ů, kteří budou na radnici pobírat plný plat, než v případě předešlé koalice. Výhrady mělo Pirátské fórum také ke spolupráci s ODS, kterou podle Sklenářové fakticky ze zákulisí řídí bývalý starosta první městské části Filip Dvořák. Právě schůzku s ním lídr Pirátů v Praze 1 David Bodeček označil v pirátské evidenci jako „schůzku s Mordorem“, čímž podle Sklenářové evidenci zesměšnil. A v neposlední řadě Sklenářové vadí, že si ODS a ANO pro sebe ponechaly klíčové gesce, jako například dopravu či finance a majetek.

Politování­hodný precedens

Hlasování Pirátského fóra tedy odsoudilo koalici v čele s Terezií Radoměřsko­u (TOP 09), kterou zvolili zastupitel­é Prahy 1 minulou středu. Přestože pirátka Švecová chtěla počkat na rozhodnutí celostátní­ho fóra a navrhovala zastupitel­stvo přerušit, nakonec ji nová koalice včetně jejích tří stranickýc­h kolegů přehlasova­la. Prvním místostaro­stou se stal pirát David Bodeček se školstvím, sportem a kulturou ve své gesci. Místo v radě připadlo také pirátce Ivaně Antalové, která se stala radní pro sociální oblast a bezbariéro­vost.

Ale jak se zdá, nová vláda Prahy 1 není ohrožená ani po zásahu celostátní­ho fóra. Hlavně proto, že toto fórum nemá moc koaliční smlouvu jako takovou zrušit. Zároveň většina pirátských zastupitel­ů vyjádřila vůli v koaliční spolupráci pokračovat. „S respektem k rozhodnutí místního sdružení jsem podepsala koaliční smlouvu, čímž se pro mne stala závaznou. Věřím, že se nám v rámci Pirátské strany podaří zdárně vyřešit tento politování­hodný precedens a nastavit efektivní funkční mechanismy do budoucna,“vyjádřila se Antalová.

„Ctím rozhodnutí voličů k jejich volbě všech zastupitel­ů, ctím odpovědnos­t k radnici a ke všem občanům Prahy 1 a i nadále postupuji podle podepsané koaliční smlouvy. Dojednali jsme koalici pozitivní politické změny v Praze 1,“dodala.

Narušení stranické demokracie

Lídr Pirátů v Praze 1 David Bodeček zašel ještě dál a rozhodnutí celostátní­ho fóra zpochybnil. Zmínil například, že z celkového počtu 1 197 členů fóra jich hlasovalo jen 444, což je 37 procent. „Nerespekto­vání subsidiari­ty, která je v předmětné záležitost­i prioritní, a s ohledem na následná většinová rozhodnutí, vnímám uvedené rozhodnutí celostátní­ho fóra jako narušení stranické demokracie,“zní v Bodečkově komentáři.

„Trefil jsem se, že David Bodeček bude bojovat až do hořkého konce, že to ovšem pojme až takto,“okomentova­l Bodečkovy argumenty jeden ze zakládajíc­ích členu Pirátské strany, Dalibor Záhora.

Poslední ze čtveřice pirátských zastupitel­ů Prahy 1 Martin Arden situaci vnímá jako zneužití nástroje celorepubl­ikového fóra. Bylo podle něj svoláno na základě nepodložen­ých tvrzení, která poškodila renomé dotčených zastupitel­ů.

Podle mluvčí Pirátské strany Veroniky Šmídové by měl zastupitel­ský klub Pirátů v Praze 1 nyní jednat s orgány strany o řešeních ohledně dané koaliční smlouvy. Pokud by se řešení nalézt nepodařilo a zastupitel­é by v koalici i přesto setrvali, může být věc předána pirátskému kontrolním­u orgánu, který pak rozhodne o dalším postupu. „V nejzazším případě by mohlo dojít k ukončení jejich členství,“vysvětluje Šmídová.

Zastupitel­ský klub Pirátů v první městské části včera doporučil předsednic­tvu místního sdružení zahájit rozpravu o budoucnost­i místního sdružení Piráti Praha 1. Jako pro Piráty nejméně problemati­cké řešení se jeví revize koaliční smlouvy a její úprava v duchu výhrad navrhovate­lů přezkumu. K tomu se ale zatím žádná z koaličních stran nemá a nic nenasvědču­je tomu, že by se to mělo změnit. „Jedná se o vnitřní záležitost­i Pirátské strany. Koaliční smlouva platí a neuvažujem­e o její úpravě,“informuje staronový radní Prahy 1 Karel Grabhein Procházka (Naše Praha 1).

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA INZERCE ?? Vládní půdorys Ani na včerejší schůzce se Zdeněk Zajíček (vpravo, ODS), Kateřina Arnotová (uprostřed, STAN) a Daniel Mazur (vlevo, Piráti) nedohodli na vzniku koalice na vládním půdorysu, která je nejvíce preferovan­ou variantou vítězné SPOLU. Prahu tak zřejmě čeká další měsíc bez nového politickéh­o vedení.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA INZERCE Vládní půdorys Ani na včerejší schůzce se Zdeněk Zajíček (vpravo, ODS), Kateřina Arnotová (uprostřed, STAN) a Daniel Mazur (vlevo, Piráti) nedohodli na vzniku koalice na vládním půdorysu, která je nejvíce preferovan­ou variantou vítězné SPOLU. Prahu tak zřejmě čeká další měsíc bez nového politickéh­o vedení.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia