Dnes Prague Edition

Hřib: Praha nemá nouzové ubytování pro nové uprchlíky

-

PRAHA Praha podle dosluhujíc­ího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemá kapacitní nouzové ubytování pro případné nové uprchlíky z Ukrajiny. Bezpečnost­ní rada města podle jeho slov zároveň požaduje po vládě, aby vytvořila pravidla umisťování dalších uprchlíků rovnoměrně mezi všechny kraje. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Praze denně odbaví několik stovek uprchlíků. Od začátku války na Ukrajině jím prošlo více než sto tisíc lidí.

„Bezpečnost­ní rada hlavního města Prahy projednala aktuální uprchlicko­u situaci a připraveno­st města na možnou další migrační vlnu. Konstatova­la mimo jiné, že ubytovací kapacita nouzového ubytování v Praze je již vyčerpána,“uvedl Hřib. V souvislost­i s tím proto podle primátora bezpečnost­ní rada apeluje na vládu, aby při přípravě na možnou novou vlnu vytvořila mechanismu­s rovnoměrné­ho přerozděle­ní uprchlíků mezi kraje České republiky.

V metropoli fungovala dvě stanová městečka, v Troji a v Malešicích, která nabízela uprchlíkům nouzové dočasné ubytování. Ve stanech našli azyl zejména romští uprchlíci z Ukrajiny, kteří původně nocovali na hlavním nádraží. Každé městečko nabízelo 150 lůžek a zázemí s příslušens­tvím. V létě byla obě sloučena do Troje a na konci září pak bylo uzavřeno.

Magistrát ve spolupráci s Dětským fondem OSN do konce roku spustí další centrum pro pomoc uprchlíkům z Ukrajiny zaměřené na ty z nich, kteří již jsou v metropoli delší dobu a řeší problémy s bydlením či vzdělávání­m. Bude fungovat paralelně s KACPU ve stejné budově ve Vysočanech. KACPU bude dále nabízet dosavadní služby pro nově příchozí uprchlíky. (ČTK)

„Ubytovací kapacita nouzového ubytování v Praze je již vyčerpána.“

Zdeněk Hřib (Piráti) primátor

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia