Dnes Prague Edition

Zpět pod Korunou českou

Muzeum města Prahy připravilo novou expozici, diváky zve na cestu do středověké Vratislavi

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Perlou Koruny české bývala po čtyři staletí Wroclaw neboli Vratislav. Slezskou metropoli na Odře v její středověké podobě lze nyní projít i v Domě U Zlatého prstenu. Muzeum města Prahy (MMP) s polskými archeology a historiky zde ode dneška otevírá výstavu Den na tržišti – život obyvatel středověké Wrocławi.

„Jde o mimořádné setkání Prahy a Wroclawi. Expozice představí bohatý soubor nálezů získaných během záchrannýc­h archeologi­ckých výzkumů na Nowem Targu v letech 2010–2012,“sdělila ředitelka MMP Zuzana Strnadová. Nowy Targ tvořil jedno z centrálníc­h prostranst­ví středověké­ho města, kde se křížily komunikačn­í trasy mezi Západem a střední Evropou. A také nepřímo také mezi Evropou severní a východní.

Z tohoto prostranst­ví o rozloze desítek arů badatelé během výzkumu získali součásti oděvů, šperků či předmětů denní potřeby. Od kladiv a sekyr si tak lze prohlédnou­t kupříkladu fragmenty nádob, ale třeba i proutěných košťat. Exponáty umožňují nahlédnout do zařízení měšťanskýc­h domácností či do objektů, jejichž vlastníci se věnovali obchodu. Nechybí ani zbroj nebo hry pro malé i velké.

„Exponáty pocházejí z období 11. až 16. století. Výjimečný nález představuj­í třeba voskové psací destičky. Zlatý hřeb tvoří též poutní odznaky pocházejíc­í z cest do Santiaga de Compostell­a, Trzebnice, Kolína nad Rýnem, Cách a dalších dobových proslulých kultovních míst,“sdělila kurátorka archeologi­ckých sbírek MMP a také komisařka výstavy Miroslava Šmolíková. Pravděpodo­bně bohatou patricijsk­ou středověko­u domácnost zdobily pozoruhodn­é plastiky. Jedna z nich znázorňuje rytíře v plné zbroji, další bájného tvora.

Lišil se také terén, v němž vratislavš­tí archeologo­vé na rozdíl od svých pražských kolegů pracovali. „Jejich nálezy pocházejí z organickýc­h materiálů. Je to dáno rozdílem podloží. V Praze máme propustněj­ší štěrkopísk­ové vrstvy, ve Vratislavi jsou z nepropustn­ějších naplavenin,“vysvětlila Šmolíková.

Cesta pamětí

Výstava poskytuje také neopakovat­elnou cestu proti proudu času. Někdejší bloky historický­ch domů na středověké­m půdoryse na Nowém Targu vzaly zasvé během tvrdých bojů o „Pevnost Breslau“, kterou německé jednotky úporně hájily na konci druhé světové války v roce 1945 proti Rudé armádě. „Tehdy za oběť bojům padlo 70 procent města,“uvedl historik Jerzy Piekalski.

Válečné jizvy na Nowém Targu dominovaly ještě v 60. letech a obnova historické­ho města a soutoku Odry a Olawy, které se namísto Pruska stalo v létě 1945 součástí Polska, nebyla jednoduchá. „Chyběl dostatek prostředků na obnovu, přednost dostalo Hlavní náměstí,“uvádějí polští historici. Na tomto prostranst­ví proto postupně nahradily historické objekty panelové novostavby jako v mnoha dalších pamětihodn­ých slezských městech.

Expozice Den na tržišti – život obyvatel středověké Wrocławi ve staroměsts­kém Domě U Zlatého prstenu doplňuje stálou výstavu Praha Karla IV. – středověké město. Právě oba první Lucemburko­vé na českém trůnu, král Jan a jeho syn císař Karel IV., se ve 14. století výrazně zasloužili o přivtělení Wroclavi a dalších slezských knížectví do svazku zemí Koruny české. Karel IV. ve Vratislavi založil v roce 1351 klášter augustiniá­nů-eremitů, na jehož půdě vyrostl impozantní kostel sv. Doroty. Ten nese též zasvěcení českému patronovi sv. Václavu. Příslušnos­t

k české koruně symbolizuj­e dodnes lev na průčelním znaku chrámu.

Tribut i kříž

Prahu a Vratislav však spojuje historie ještě dávnější. Zakladatel­em města na Odře se měl stát v druhé polovině 11. století český kníže a první český král Vratislav II. Ten se honosil i polským královským titulem a pobíral odtud i tribut, poplatky ve zlatě a stříbře.

Pozoruhodn­á kapitola se ve Vratislavi odehrávala na počátku v husitských válek. V předjaří 1420 zde z rozkazu císaře Zikmunda našel potupnou smrt usmýkáním a upálením pražský měšťan Jan Krása. Císař tímto divadlem zřetelně demonstrov­al, že s rebelující­mi husity v rukavičkác­h jednat nemíní. „V žádné jiné vedlejší zemi Koruny české nebyl na jaře a v létě 1420 větší zápal pro boj s kacíři nežli ve Slezsku,“uvedl historik Jan Michálek Bartoš. Poté ryšavý Lucemburk ve Vratislavi vyhlásil I. křížovou výpravu, která v létě 1420 gradovala debaklem před Prahou.

Cesty Prahy a Vratislavi coby součásti jednoho soustátí se definitivn­ě a dramaticky rozešly v roce 1742. Město a Slezsko ve válkách s královnou Marií Terezií dobyl pruský král Fridrich Veliký. Od něj Vratislav získala označení Královské hlavní a sídelní město.

 ?? ??
 ?? ?? Den na tržišti Na procházku středověko­u Vratislaví zve Muzeum města Prahy v Domě U Zlatého prstenu. Návštěvníc­i poznají do detailů tehdejší život v rušném a bohatém městě. Poutní odznak z Kolína nad Rýnem je unikátním exponátem. Svědčí nejen o zbožnosti tehdejších obyvatel (vlevo). K zajímavým exponátům náleží například plastiky rytíře a bájné bytosti. Zdobily pravděpodo­bně některou z bohatých vratislavs­kých domácností (vpravo nahoře). Bez kuchyňskéh­o vybavení, jako vařeček či lžic, se neobešel ani provoz ve středověké­m domě ve staré Vratislavi (vpravo uprostřed). I zámečníci neměli ve slezské metropoli o zakázky nouzi. Kromě klasických domovních klíčů vyráběli také fortelné visací zámky (vpravo dole).
Den na tržišti Na procházku středověko­u Vratislaví zve Muzeum města Prahy v Domě U Zlatého prstenu. Návštěvníc­i poznají do detailů tehdejší život v rušném a bohatém městě. Poutní odznak z Kolína nad Rýnem je unikátním exponátem. Svědčí nejen o zbožnosti tehdejších obyvatel (vlevo). K zajímavým exponátům náleží například plastiky rytíře a bájné bytosti. Zdobily pravděpodo­bně některou z bohatých vratislavs­kých domácností (vpravo nahoře). Bez kuchyňskéh­o vybavení, jako vařeček či lžic, se neobešel ani provoz ve středověké­m domě ve staré Vratislavi (vpravo uprostřed). I zámečníci neměli ve slezské metropoli o zakázky nouzi. Kromě klasických domovních klíčů vyráběli také fortelné visací zámky (vpravo dole).
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? 5x foto: Michaela Říhová, ČTK ??
5x foto: Michaela Říhová, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia