Dnes Prague Edition

Erlingu, sedmá liga je lepší než golf

Haaland a ti druzí. Která esa budou na fotbalovém MS chybět?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Těžko z toho bude něco víc než geniální marketingo­vý tah. Ale co kdyby přece? Jen si to představte. Erling Haaland, toho času možná nejzářivěj­ší fotbalová star, na jeden měsíc v sedmé anglické lize.

To by byla show! „Můžeme potvrdit, že jsme poslali Manchester­u City nabídku na hostování, které by trvalo 28 dní,“stojí v oficiálním prohlášení na webu klubu Ashton United.

Aby bylo jasno, že nejde o vtípek, vyjádřil se i kouč Mike Clegg: „Vždyť to přece dává smysl. City teď čeká dlouhá pauza a my chceme Erlingovi pomoct, aby se udržel fit. Určitě je pro něj lepší hrát u nás než šest týdnů chodit na golf. Dobře by k nám zapadl, kluci by ho určitě přijali.“

V tom by skutečně asi nebyl problém, protože Haaland se v první polovině sezony převtělil do fotbalovéh­o supermana. Osmnáct zápasů v bleděmodré­m dresu, třiadvacet gólů? To je bilance, díky které má nakročeno k pokoření mnoha rekordů.

Ale na mistrovstv­í světa v Kataru nebude – a to je, oč tu běží.

Jeho Norsko se na zimní šampionát, který rozpůlí sezonu a startuje už v neděli, nekvalifik­ovalo, ve skupině skončilo až třetí. A tak vlastně nabídka z Ashtonu, kam by to Haaland měl ze stadionu City zhruba dvacet minut autem, nezní jako úplné sci-fi.

Řada týmů bude muset řešit, jak udrží ve formě hvězdy, které si cestu na Blízký východ musí odpustit.

Co se týče Haalanda, těžko si představit, že City na bizarní nabídku skutečně kývnou. Blonďatý bomber úplně zahálet nebude, s Norskem si střihne dva přáteláky, jinak ovšem dostal od kouče Guardioly tři týdny volna, které může vyplnit podle svého. Až se pátého prosince vrátí, odletí spolu s torzem týmu doplněným o pár dorostenců na krátké soustředěn­í do Abú Zabí. A co další?

Z velkých jmen, která do Kataru nepocestuj­í, by se klidně daly poskládat tři silné jedenáctky: jedna z borců, jejichž země se nekvalifik­ovaly, druhá z těch, jež vyřadilo zranění, a třetí ze smolařů, které minula závěrečná nominace.

Do první kategorie spadá kromě Haalanda třeba egyptský střelec Salah, který jistě doteď lituje zahozené penalty v rozstřelu rozhodujíc­ího dvojzápasu se Senegalem. Poslední

šanci propásl švédský čtyřicátní­k Ibrahimovi­c: přes Česko se ještě jeho parťáci v play-off dostali, ale ve finále nestačili na Polsko a sotva uzdravený Zlatan zvládl naskočit až na posledních deset minut, kdy už bylo hotovo.

Neúspěšně skončila kvalifikac­e také pro Alžířana Mahrize, kolumbijsk­ého rychlíka Díaze, gabonského kanonýra Aubameyang­a, nigerijsko­u naději Osimhena nebo veterána Džeka z Bosny. K nim můžete přičíst i české tahouny: Schicka, loni nejlepšího střelce Eura, nebo kapitána Součka. A pochopitel­ně všechny Italy, poslední mistry Evropy, kteří nepochopit­elně selhali v prvním kole baráže s outsidery ze Severní Makedonie.

Zraněními asi nejvíc utrpěla Francie, která se musí obejít bez brankáře Maignana a především záložníků Kantého a Pogby. Němcům vypadli mazák Reus a útočník Werner, Portugalců­m užitečný Jota, Angličanům obránci James a Chilwell, Nizozemcům kapitán Wijnaldum. Klidně se může stát, že na seznam ještě někdo přiskočí, protože na poslední chvíli doléčují šrámy třeba senegalský talisman Mané, kanadská hvězda Davies, Korejec Son

nebo belgický tank

Můžeme potvrdit, že jsme poslali Manchester­u City nabídku na hostování Erlinga Haalanda u nás.

prohlášení klubu Ashton United

Lukaku.

A ke komu nepřilétla pozvánka? Kromě velkých jmen typu De Gey, Ramose, Sanchese nebo Hummelse třeba k bývalému slávistovi Ngadeuovi, který přitom za Kamerun poctivě odkopal celou kvalifikac­i. „Trenér Song je loutka. Rozhodoval zřejmě někdo úplně jiný,“rýpl si hned Ngadeův agent. Chybět na šampionátu, to zkrátka zamrzí. Bez ohledu na příčiny.

 ?? Foto: ČTK ?? Má čas Erling Haaland, hvězda Manchester­u City, má měsíc a půl pauzu, Norsko na mistrovstv­í světa nehraje.
Foto: ČTK Má čas Erling Haaland, hvězda Manchester­u City, má měsíc a půl pauzu, Norsko na mistrovstv­í světa nehraje.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia