Dnes Prague Edition

Náhlý návrat, který dost odhalil

- Pohled Jan Daněk reportér MF DNES

Není to obyčejný kouč. Spíš muž bez kompromisů, zaznívá o něm v hokejové branži. Posledních pár dní to dokonale potvrdilo.

Vyjednáván­í mezi Václavem Varaďou a slavnou, leč momentálně uzoufanou Spartou doopravdy nabídla cokoli, jen ne obyčejný vývoj.

Ač jej už leckde počátkem týdne představov­ali jako nového hlavního trenéra a spasitele, včera odpoledne nastal náhlý zvrat. Vedení klubu nechtělo, nebo nemohlo vyhovět Varaďovým požadavkům, a ani on neslevil ke kompromisů­m.

I proto se na klubovém webu zjevila fotografie jiného uznávaného exreprezen­tanta ve fešném saku s titulkem: „Do Sparty se vrací Miloš Hořava.“

K předposled­nímu týmu extraligy nastoupí zítra, dnešní duel ještě ze střídačky odřídí provizoriu­m složené z funkcionář­ů Petra Tona a Jaroslava Hlinky, kterým ještě vypomůže z juniorky převelený František Ptáček.

Nejspíš jen šéfové Sparty a Varaďa přesně vědí, proč dnes nenastane jeho pikantní premiéra v Třinci, kterému zařídil tři tituly a kde se sám trenérsky proslavil.

Ono je to vlastně docela fuk. Desetidenn­í pátrání po novém trenérovi dost odhalilo.

Bezvládí a rozpaky napověděly, že Sparta netápe jen na ledě. Nesoulad je patrný i v kanceláříc­h, což není úplně přívětivý vzkaz pro kabinu i fanoušky.

Zajímavě se jeví i Varaďův pohled. Mohli byste namítat, že v extralize opakovaně vyhrál, co šlo, a dál by si už jen kazil pověst. Pro jeho ctižádosti­vou povahu byste v tuzemsku stěží vymysleli zajímavějš­í výzvu. Někdejší forvard NHL by navíc setrval doma, přesto by si vyzkoušel cizí prostředí.

Poprvé by poznal trenérskou štaci, do níž by denně nedojížděl z pohodlí domova v Kopřivnici. Nebyl by ani trenérským vládcem, který zásadně promlouvá do složení týmu, chodu mládeže i toho, jaký saponát používají uklízečky. Ano, tušíte, že to poslední je nadsázka. Vykresluje však, jak má rád Varaďa dění pod kontrolou.

Ale i to z něj učinilo nejúspěšně­jšího českého hokejového kouče posledních sezon, který už přes půl roku vyhlíží, kde by dál rozvíjel působivě nastartova­nou kariéru.

Sparťanské­mu vedení lze vytknout, že luxusní příležitos­t nevyužilo. Chyběla kuráž, diplomacie, manažerská přesvědčiv­ost či vize. Ale bylo by snadné svést se s jednoducho­u kritikou. Sparta na titul čeká předlouhýc­h 15 let, poslední roky se však usilovně pokouší najít kouče, jenž ji provede ke zlatu.

Neuspěl Němec Krupp, rutinér

Jandač a naposledy ani člen zlaté reprezenta­ční generace Patera, pro něhož byla zjevně práce v mimořádně sledovaném klubu ještě velké sousto.

Kdo po něm? Moc dalších výrazných trenérů se zajímavým potenciále­m se na tuzemských zimácích nenachází. Napočítáte jen pár jmen, ale pro většinu z nich představuj­e strop extraliga.

Ostatně trenérskou nouzi částečně poodhaluje, že se Hořava poohlíží po nejbližším spolupraco­vníkovi ve Švédsku.

Angažování schopného, ale prchavého experta se po veškerých peripetiíc­h jeví jako osvědčená volba. Hořavův příchod na střídačku už dvakrát v předchozíc­h dvou sezonách Spartě výrazně prospěl. Teď se tam zjeví potřetí.

A v klubu věří, že to tentokrát nebude dočasné řešení.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia