Dnes Prague Edition

Den, kdy zvítězily peníze

Jak se fotbal dostal do pouště. Katar se radoval i s Putinem.

- Jiří Čihák fotbalový reportér MF DNES 4 dny do startu

Bílé žárovky zářící z oválného lustru jsou to první, co vás v potemnělé místnosti upoutá. Žádná okna. Jen matně černé mohutné zdi, které zvýrazňují zvláštní spikleneck­ou atmosféru. Venku sněží. Je začátek prosince 2010. „Pánové, můžeme?“

Prezident Sepp Blatter se usadí v koženém křesílku v čele stolu a vyřídí nejprve povinné oficiality. Tradiční úvodní slovo.

Asi jste pochopili: jsme v centrále FIFA v Curychu, kde zrovna probíhá volba pořadatelů mistrovstv­í světa 2018 a 2022. Takové malé fotbalové konkláve.

Za zavřenými dveřmi. Bez kontaktu s okolním světem. Dokud se nerozhodne, stísněné doupě ve třetím z pěti podzemních podlaží opulentní skleněné budovy nikdo neopustí. A vůbec, proč se hlasuje právě zde?

„Místa, na nichž se přijímají důležitá rozhodnutí, by neměla být na denním světle. To naopak musí vyzařovat z lidí, kteří se zde shromáždí,“prohlásil kdysi Blatter.

Aha!

Přijede Putin?

Nenechte se zmást oficiálním seznamem hostů, který evokuje spíš vrcholný politický summit než výběr pořadatele fotbalovéh­o turnaje (a pak že se politika se sportem neprolínaj­í!).

Katarský emír Hamad bin Chalífa Ál Thání je tady s celou rodinou. Anglickou kandidatur­u zaštiťují vedle prince Williama například premiér David Cameron s londýnským starostou Borisem Johnsonem, zatímco Japonci se upřímně omlouvají, že jejich předseda vlády Naoto Kan nedorazí. Billa Clintona, expreziden­ta Spojených států, při americké prezentaci na dálku podpoří také současný šéf Bílého domu Barack Obama, jenž delegátům FIFA slibuje: „Budete na nás pyšní.“

V prostorách curyšského výstaviště, kde jednotlivé delegace na verdikt z centrály FIFA čekají, však pozornost poutá docela jiné jméno. Premiér a klíčový vyjednavač ruské kandidatur­y Vladimir Putin ráno před volbou přes domácí média vzkázal: Nepřiletím! „Protože bahno, kterým jsou vláčeni někteří členové výkonného výboru v britských médiích, je neakceptov­atelné a nefér!“vysvětluje. Naráží na pár dnů staré vydání investigat­ivního pořadu BBC Panorama, který na špínu a korupci uvnitř světové fotbalové organizace poukázal. „Já veřejný tlak na výkonný výbor vytvářet nebudu. Nechme ho rozhodnout nezávisle,“dodá Putin.

Nejen v tiskovém sále, kde dění sledují novináři, se okamžitě rozhoří debata, co to znamená. Jsou teď ruské šance na úspěch menší? Těžko říct. Putin patrně ví, co dělá. V nejvyšším orgánu FIFA má přece svého muže, ministra sportu Vitalije Mutka, který se později stane i hlavou státem řízeného dopingu. Ale nyní se soustředí na jiný úkol.

Pořadatele mistrovstv­í světa vybírají v tajné volbě zástupci výkonného výboru FIFA, v jehož čele už přes dvanáct let dlí švýcarský ekonom Sepp Blatter. Vítězem je ten, kdo získá nadpolovič­ní počet hlasů přítomných delegátů; v případě shody má poslední slovo prezident.

O turnaj v roce 2018, který míří do Evropy, se vedle Anglie a Ruska společně ucházejí ještě Belgie s Nizozemske­m a Portugalsk­o se Španělskem. Na šampionát v roce 2022 pak kandidují zmíněné Japonsko, Austrálie, Jižní Korea, Spojené státy a samozřejmě Katar. O ten jde teď přece především.

Zmatený herec a okouzlujíc­í šejcha

Ostatně jeho oficiální prezentace den před volbou – součástí byl i ambasador Zinedine Zidane – přítomné zaujme.

Pozornost probudí hlavně projev šejchy Mozah, emírovy manželky, která zastíní i zkušené řečníky z týmu Spojených států. Populární herec Morgan Freeman působí na pódiu nezvykle rozpačitě, v půlce věty se ztratí v připravené­m textu.

„Co se děje?“diví se jeden z reportérů britského Guardianu, který z dění přináší online reportáž. „Teď si uvědomil, že přeskočil celou stránku ve svém proslovu!“pokračuje. Tohle nebylo povedené vystoupení.

Ale zpátky ke Kataru, nejkontrov­erznějšímu ze všech adeptů.

Už prý ani sám Blatter, jenž kdysi katarskou kandidatur­u na luxusní večeři s emírem v Dauhá navrhl, nechce, aby vyhrál. Aspoň takové zvěsti se nesou mezi novináři v tiskovém sále. Blatter se bojí o pověst FIFA i svoji: triumf Kataru by mohl ovlivnit jeho šance na znovuzvole­ní prezidente­m příští rok na jaře. Ale co s tím teď ještě zmůže?

FIFA poprvé v historii vybírá hned dva pořadatele zároveň, protože jí to přinese vyšší balík za televizní práva, a představa, že se jednotliví volitelé rozhodnou až po závěrečnýc­h prezentací­ch, je bláhová. Ví to i vlivný Katařan Muhammad bin Hammám, šéf fotbalu v Asii a dlouholetý člen výkonného výboru FIFA. V týmu kandidatur­y své země sice oficiální pozici neměl, ale byl to hlavně on, kdo i z pověření samotného emíra v pozadí vyjednával, přesvědčov­al, obchodoval.

Teď sedí v ponuré místnosti, kam slunce nedohlédne, společně s ostatními funkcionář­i z celého světa. V notýsku, který má před sebou, si po každém kole hlasování odškrtne další a další jména. Volba je tajná, ale bin Hammám ví, kdo koho podporuje. Pod palcem má Afriku i svou Asii, jednal i v Kremlu a výhodný holport údajně uzavřel také s podporovat­eli portugalsk­o-španělské kandidatur­y. Šušká se o tom, že za podporu ve volbě

Katar slibuje obří investice celým zemím, například Francii.

I proto se bin Hammám dál cítí silný.

Nejhorší kandidát

Rozpad katarské kandidatur­y si nepřipoušt­í ani pod dojmem zdrcující kritiky technické a bezpečnost­í zprávy FIFA. Ta Katar vylíčila jako vysoce rizikové místo pro konání tak velkého sportovníh­o svátku hned z několika důvodů: kvůli obavám z přelidnění malého území, kvůli nebezpečně vysokým teplotám, kvůli přítomnost­i al-Káidy v okolních zemích. I v dalších bodech hodnocení Katar vyšel jako nejhorší možný kandidát.

Přesto se hlasující po vyslechnut­í zevrubné analýzy připraveno­sti jednotlivý­ch zemí zmohou na jedinou banální a spíš zdvořilost­ní otázku: „Chovali se k vám v průběhu inspekční cesty všichni hezky?“

O dvou šampionáte­ch tentokrát v Curychu hlasuje pouze dvaadvacet ze čtyřiadvac­eti delegátů. Tahiťana Reynalda Temariiho s Nigerijcem Amosem Adamuem FIFA pro podezření z kupčení s hlasy nedávno suspendova­la. Co ostatní, ptáte se? Za pár let na řadu z nich taky dojde, ale teď jim v rukou zůstává moc.

Mimochodem, volby šly poměrně hladce. Hotovo za hodinu. Bez zádrhelů. Při výběru pořadatele pro rok 2018 dokonce stačila jen dvě kola, druhá volba se protáhla na čtyři.

Ne, v tuhle chvíli ještě Blatter členům nejužšího vedení vítěze neprozradí. Ani on by je neměl znát. S jistotou vědí jen sčitatelé a notář, kteří na celý proces zblízka dohlížejí. Obálku se jménem úspěšného kandidáta Blatterovi předají až za několik desítek minut před oficiálním vyhlášením.

Že je hlasování u konce, se mezitím v Curychu rychle rozkřikne.

Anglická média už tuší, že jejich snažení končí fiaskem. Pouze dva hlasy v prvním kole, z toho jeden od jejich vlastního zástupce Geoffa Thompsona. Co na tom, že hodnotící zpráva označila Anglii za nejlepšího adepta, Blatter už před zaplněným sálem oznamuje, že pořadatele­m mistrovstv­í světa 2018 se stává Rusko. Slyšíte ten ryk?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Je to vaše! Expreziden­t FIFA Sepp Blatter předává emírovi Hamadovi bin Chalífovi Ál Thánímu (vlevo) trofej pro vítěze MS. Katar jako první země z Blízkého východu uspořádá fotbalový světový šampionát.
Foto: Profimedia.cz Je to vaše! Expreziden­t FIFA Sepp Blatter předává emírovi Hamadovi bin Chalífovi Ál Thánímu (vlevo) trofej pro vítěze MS. Katar jako první země z Blízkého východu uspořádá fotbalový světový šampionát.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia