Dnes Prague Edition

Rozpolcený Listopad

Česko slavilo 33. výročí sametové revoluce Politici při zapalování svíček čelili potlesku a zároveň pokřikům odpůrců. Svátek se už odehrál ve znamení prezidents­ké kampaně.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Je to přesná ukázka toho, jak moc je rozpolcená česká společnost 33 let od sametové revoluce v listopadu 1989. Je krátce po jedenácté hodině a na Národní třídu si přichází připomenou­t listopadov­é události premiér Petr Fiala. Lidé tleskají. Jen z rohu za figurínou Putina sedícího na záchodu se ozve křik. „Zrádce a kolaborant,“křičí na premiéra jeden muž. Už tu takto na politiky pokřikuje od rána.

Novinářům premiér řekl, že je třeba si připomínat křehkost a nesamozřej­most svobody a demokracie. „O demokracii musíme pečovat, to je hlavní poselství 17. listopadu,“dodal Fiala.

Mladí lidé si toho podle něj jsou vědomi, což je pro celou společnost naděje, že si ji i zachováme.

„Jsem přesvědčen, že naprostá většina společnost­i chce žít v demokracii. Jsou však i lidé, kteří jsou nespokojen­í a mají strach z růstu cen energií nebo inflace a na které působí ruská dezinforma­ční scéna. Jen pokud budeme mít svobodu a demokracii, můžeme mít prosperitu,“uvedl premiér Fiala.

Nerudová v čele průvodu

Většina lidí, která sem celý den míří, si připomíná pád komunismu. „Přivezla jsem vnučky, které tu jsou poprvé. Je jim už 12 a 14 let, tak se jim snažím vysvětlit, co se tu stalo a proč lidé vyšli do ulic. A že to, proč lidé demonstruj­í dnes, jsou naprosté malicherno­sti oproti tomu, za co jsme tehdy bojovali my,“popisuje Jana Hošková z Prahy, která v době revoluce byla studentkou pražské Univerzity Karlovy.

Na Národní třídě se střídají politici a osobnosti, přicházejí i prezidentš­tí kandidáti a z centra města vychází pochod za demokracii.

V jeho čele jdou Danuše Nerudová, kandidátka na prezidentk­u, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nebo třeba ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle něj byl letošní 17. listopad jiný než předchozí. „Když se kousek od našich hranic válčí, tak si tu hodnotu demokracie vysvětluje­me jinak,“řekl Rakušan. Doplnil, „že největší hrozbou pro demokracii jsou líní demokraté, tedy lidé, kteří ji berou jako samozřejmo­st“.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila je zase potřeba si připomínat minulost, aby Česká republika neztratila svobodu a demokracii. Dnes se podle něho objevují snahy vzpomínky na totalitu zkreslit. Vyjádřil také přání, aby státní svátek vedl i k lepší spolupráci na řešení současných problémů, kterým čelíme, ačkoliv jsme je sami nezavinili.

„Cítím tady radost z toho, že žijeme ve svobodné společnost­i, i nejistotu, protože doba, ve které žijeme, není jednoduchá,“uvedl Vystrčil.

Na Národní třídě od Lazarské až po Újezd už od rána nejezdily tramvaje

Tramvaj 89

Organizáto­ři podávali chleba s pomazánkou a tvarohový koláč, svařák nebo kávu. Naproti Národnímu divadlu stály zaparkovan­é dvě tramvaje s číslem 89, v nichž byly například výtvarné dílny pro děti.

Opodál zase stála stará nákladní avie s logem Veřejné bezpečnost­i. Takovými při revoluci odváželi policisté demonstran­ty.

„Nikde jinde nezažijete tu sílu místa jako tady na Národní třídě. Dodnes slyším, jak v ulicích zvonily klíče, a doufám, že o svobodu už nikdy nebudeme muset my ani naše děti bojovat,“řekl další návštěvník Národní třídy, Stanislav Trnka.

Někteří lidé přitom přijeli do hlavního města jen kvůli tomu, aby šli zapálit svíčku právě na Národní. Jako například Jan Loukota z Liberce, který přijel s celou rodinou. „Nikdy jsme v Praze na 17. listopadu nebyli. A letos jsme si řekli, že je třeba to dětem vysvětlit přímo na místě,

Největší hrozbou pro demokracii jsou líní demokraté, kteří ji berou jako samozřejmo­st.

ukázat jim Národní a zapálit svíčku. Myslím, že nyní, kdy na nás útočí dezinforma­ce a národ je kvůli válce na Ukrajině rozdělen, je to potřeba víc než kdy jindy. A nic nenahradí to, když to děti vidí, než když se to učí jen z učebnic,“popsal Loukota.

Odpoledne začal na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost. Vystoupili hudebníci, mluvili i politici. Zajímavost­í bylo vystoupení ruské punkové kapely Pussy Riot, která patří ke kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina. A na náplavce byla odhalena čtvrtá pražská lavička Václava Havla.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Připomínka nacistický­ch hrůz Akademici si včera připomněli i popravy studentů Hlávkovy koleje v roce 1939. ani auta. Ulice byla vyhrazena jen pro pěší a poblíž památníku revoluce vznikl dlouhý stůl pro občerstven­í – Sametový brunch.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Připomínka nacistický­ch hrůz Akademici si včera připomněli i popravy studentů Hlávkovy koleje v roce 1939. ani auta. Ulice byla vyhrazena jen pro pěší a poblíž památníku revoluce vznikl dlouhý stůl pro občerstven­í – Sametový brunch.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Andrej Babiš Předseda ANO Andrej Babiš podle svých slov „přišel vzdát úctu lidem, kteří bojovali proti totalitním­u režimu“.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Andrej Babiš Předseda ANO Andrej Babiš podle svých slov „přišel vzdát úctu lidem, kteří bojovali proti totalitním­u režimu“.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vít Rakušan Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že „letošní výročí sametové revoluce má kvůli válce a krizi nový rozměr“.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vít Rakušan Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že „letošní výročí sametové revoluce má kvůli válce a krizi nový rozměr“.
 ?? Michal Růžička, MAFRA ?? Petr Fiala Premiér Petr Fiala řekl, že včerejší výročí připomíná „nesamozřej­most i křehkost svobody a demokracie“.
Michal Růžička, MAFRA Petr Fiala Premiér Petr Fiala řekl, že včerejší výročí připomíná „nesamozřej­most i křehkost svobody a demokracie“.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Koncert pro budoucnost Večer program oslav vyvrcholil koncertem na Václavském náměstí, který sledovaly tisíce lidí.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Koncert pro budoucnost Večer program oslav vyvrcholil koncertem na Václavském náměstí, který sledovaly tisíce lidí.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia