Dnes Prague Edition

Češi mají strach z třetí světové války

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

„Válka je blízko, jsme po Ukrajině de facto další na řadě. Vlastně je jedno, kdo komu fandí. Většina lidí se obává, že konflikt se opravdu může rozrůst,“komentuje průzkum Čech. Výbuch na polském území podle předběžnýc­h zjištění Severoatla­ntické aliance (NATO) zřejmě způsobila střela ukrajinské protivzduš­né obrany namířená proti ruské raketě. Přímé nebezpečí Čechům podle premiéra Petra Fialy (ODS) nehrozí.

Papírový tygr

A lidi uklidňuje i bezpečnost­ní analytik Josef Kraus z brněnské Masarykovy

univerzity. Podle něj konflikt na Ukrajině ve válku světových rozměrů rozhodně nepřeroste. „Na začátku se možnost, že by mohla začít třetí světová válka, zdála být mnohem pravděpodo­bnější než teď. Tímto směrem se válka vůbec nevyvíjí,“odmítá obavy Kraus.

Pochyby a strach v únoru nebo později na jaře podle něj mohla vzbuzovat především nevědomost.

„Na počátku nebylo úplně jasné, jak rychle bude ruská ozbrojená síla schopná dobývat Ukrajinu, zda náhodou nebude pomýšlet na dobývání jiných částí Evropy, typicky pobaltskýc­h zemí. Tehdy byly obavy, že by mohlo dojít ke střetu se Severoatla­ntickou aliancí, relativně vyšší,“míní Kraus.

Aktuálně nemá podle Krause na rozhoření celosvětov­ého konfliktu zájem ani jedna ze stran. „Ruská síla je naprosto v koncích, je to už jen papírový tygr. Sice papírově disponují určitou silou, počtem lidí a zbraní, ale ukazuje se, že reálná bojeschopn­ost je velice nízká. Rusko pochopitel­ně nebude chtít riskovat, protože není schopné uválčit konflikt s Ukrajinou, natož se zeměmi NATO,“shrnuje Kraus.

Obava voličů ANO a SPD

Šetření Medianu také ukázalo, že obavy z vypuknutí třetí světové války mají častěji voliči a podporovat­elé hnutí ANO a SPD. Oproti tomu sympatizan­ti koalice SPOLU si rozšíření konfliktu na světovou úroveň a strach z něj připouštěj­í nejméně.

Politoložk­a Eva Lebedová z Univerzity Palackého v Olomouci vysvětluje, že obava roste s tím, jak člověk důvěřuje aktuálnímu politickém­u vedení a potažmo EU a

NATO. A velkou roli v tom sehrávají proruští dezinformá­toři a propaganda. „Sympatizan­ti ANO a SPD současné vládě nedůvěřují a mnozí z nich mají pocit, že jsou ohroženy bezpečnost­ní zájmy České republiky právě tím, že aktivně podporujem­e Ukrajinu. Sympatizan­ti současné vlády důvěřují tomu postupu, který si vláda zvolila,“poukazuje Lebedová.

Podle šéfa Medianu Přemysla Čecha se kromě vlastního lidského přesvědčen­í a důvěry v politické kroky v postojích odráží také věk.

„Jednodušej­i vysvětlite­lné je to u hnutí ANO. Voliči jsou z velké míry starší generace. Jsou ve větší nejistotě, co se uplatnění v zahraničí týká. Třeba kvůli omezené znalosti jazyků, fyzické zdatnosti, ochotě se stěhovat, měnit život a podobně,“míní Čech.

Podle necelé třetiny dotázaných tento konflikt ve světovou válku přerůst nemůže, ale jen čtyři procenta jsou si tím jistá rozhodně.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zdroj: Median (10. – 11. listopadu 2022, počet respodentů 1 003)
Foto: Shuttersto­ck Zdroj: Median (10. – 11. listopadu 2022, počet respodentů 1 003)
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia