Dnes Prague Edition

Bez pomoci bydlení nezaplatí

-

Praha má například podmínky pro to, aby člověk na peníze dosáhl, přísnější než ostatní regiony.

Pokračován­í ze str. 1

„V Moravskosl­ezském kraji je hodně chudých lidí, ale zároveň stále bydlí v běžných bytech. Třeba v Ústeckém kraji spousta chudých lidí bydlí ve vyloučenýc­h lokalitách na ubytovnách, kde příspěvek na bydlení čerpat nemohou,“vysvětluje Hůle. V krajích, kde se s chudobou obchoduje nejčastěji, tak podle něj paradoxně lidé čerpají příspěvky na bydlení méně.

I když v Moravskosl­ezském kraji požadují finanční pomoc nejvíce, meziročně tam počet potřebných nestoupl o tolik jako v jiných částech republiky. Nárůst o 24,2 procenta je dokonce pod republikov­ým průměrem.

Ve složité situaci je především Středočesk­ý kraj. Počet domácností závislých na pomoci státu tam meziročně stoupl z devíti na skoro šestnáct tisíc, téměř o tři čtvrtiny. Střední Čechy se tak zařadily do čela tuzemských regionů s nejrychlej­ším nárůstem počtu žadatelů o státní pomoc s bydlením před Zlínský kraj a Vysočinu.

Pár seniorů může mít osm tisíc

Pravidla pro vyplácení příspěvku na bydlení se liší. Jeho výši ovlivňuje počet lidí, kteří v domácnosti bydlí, ale také účet za energie nebo velikost města, v němž žijí.

Praha má například podmínky pro to, aby člověk na peníze dosáhl, přísnější než ostatní regiony, zároveň je tam ale příspěvek nejvyšší. Průměrná výše příspěvku v hlavním městě v říjnu činila necelých 5 400 korun, naopak nejnižší průměrný příspěvek v Česku – ten vyplácený potřebným ve Zlínském kraji – dosáhl výše tří tisíc korun.

To jsou však pouze průměrná čísla. Reálně může být pomoc mnohonásob­ně vyšší. Třeba pár seniorů bydlící v Praze, který má čistý příjem 28 tisíc korun a náklady na bydlení 19 tisíc korun za měsíc, může získat pomoc přesahujíc­í 8 300 korun. Samoživite­lka s dětmi žijící v Chrudimi, jež má čistý příjem 18 tisíc korun a nájem s poplatky jí z toho ukrojí 14 tisíc měsíčně, má nárok zhruba na 8 600 korun.

Cest, jak si o peníze zažádat, se nabízí několik a u většiny z nich nemusí žadatel vůbec vzít za kliku úřadu práce. „Úřad práce apeluje na klienty dlouhodobě, aby využívali zejména elektronic­kou formu komunikace,“říká mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Hlavní elektronic­ká cesta vede přes stránku obcan.portal.gov.cz.

Do ní je možné se přihlásit třeba prostředni­ctvím téhož systému, jakým se člověk přihlašuje do internetov­ého bankovnict­ví. Jinou variantou je digitální klíč, který si zájemci zřídí na některém z bezmála osmi tisíc kontaktníc­h míst služby Czech Point, včetně zhruba tisícovky na pobočkách České pošty.

Žádost je možné zaslat také prostředni­ctvím datové schránky či e-mailem, žadatel ale musí mít zřízený takzvaný zaručený elektronic­ký podpis. Podepsanou žádost lze doručit poštou nebo odevzdat na podatelně úřadu.

Odbavení do třiceti minut

Teprve pokud všechny ostatní varianty selžou, zůstane osobní návštěva úřadu práce a vyřízení žádosti s úředníkem. Žadatelé však musí počítat s tím, že se zdrží. V posledních měsících je tam nával.

„Meziročně došlo k nárůstu počtu vyplacenýc­h dávek o 48,79 procenta, v objemu vyplacenýc­h prostředků je nárůst o 64,44 procenta. Aktuálně Úřad práce ČR vyplatí v rámci celého Česka zhruba dva miliony nepojistný­ch sociálních dávek měsíčně,“vypočítává Beránková.

Zájem je natolik velký, že koncem října dokonce úřady dotlačil k omezení úředních hodin. Příspěvky na bydlení, ale také přídavky na děti nebo rodičovské je od té doby možno osobně vyřizovat jen od pondělí do středy. V Praze dokonce jen v pondělí a ve středu. Zbývající dny jsou určeny na zpracování žádostí.

„V Praze je situace nejsložitě­jší. V ostatních regionech probíhá odbavování klientů průběžně a v případě, že dorazí osobně, odbaví je úředníci v rozmezí deseti až třiceti minut,“říká Beránková.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia