Dnes Prague Edition

Západ: byla to raketa Ukrajiny

-

KYJEV Jako čím dál pravděpodo­bnější se včera jevilo, že polské území v úterý zasáhla omylem ukrajinská raketa, která „zbloudila“, když se snažila sestřelit útočící ruské střely. Myslí si to Poláci i Američané.

Také ukrajinský prezident Zelenskyj včera zmírnil své počáteční kategorick­é stanovisko, že za tím stáli Rusové, když uvedl: „Nevím to na 100 procent – myslím, že ani svět na 100 procent neví, co se stalo. Nedokážu s přesností říct, že to byla ukrajinská protivzduš­ná obrana.“

Podle Američanů i Poláků je incident mrazivým vedlejším účinkem toho, že se Ukrajina musí bránit neutuchají­cím vlnám ruských raketových útoků zaměřeným na její obyvatele a civilní infrastruk­turu. Další takový masivní útok na ukrajinská města probíhal i včera.

Zelenskyj žádá, aby byl Ukrajině umožněn přístup na místo výbuchu ve vesnici Przewodów, kde nyní pracuje tým polských a amerických vyšetřovat­elů. Polsko dalo najevo, že je ochotné to umožnit.

Kritika Zelenského

„Nikdo Ukrajinu neobviňuje z toho, že úmyslně bombardova­la polské území,“řekl poradce polského prezidenta Dudy Jakub Kumoch. Dodal, že mnoho skutečnost­í nasvědčuje tomu, že v Przewodówě dopadla jedna ze střel, které ukrajinská armáda odpálila proti ruské raketě, svůj cíl ale minula. „Experti vypočítáva­jí směr, ze kterého raketa přiletěla, což pomůže určit, z kterého místa mohla být odpálena,“dodal Kumoch.

Ukrajinské vedení kvůli neochotě připustit možnou odpovědnos­t včera kritizoval­i západní analytici i diplomaté. „Začíná to být směšné. Ukrajinci ničí důvěru, jakou k nim chováme. Nikdo Ukrajinu neobviňuje a oni otevřeně lžou,“citoval list Financial Times nejmenovan­ého diplomata z členské země NATO. „To je ničivější než ta raketa,“řekl diplomat. Bývalý šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski řekl, že by Zelenskému doporučil, „aby toho nechal“. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia