Dnes Prague Edition

Potřetí to vyšlo, raketa USA letí k Měsíci

-

WASHINGTON Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technickýc­h obtížích vynesly téměř stometrovo­u raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujíc­ích 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi. „My všichni jsme součástí prvního kroku v návratu naší země na Měsíc a dál na Mars,“uvedla Charlie Blackwello­vá-Thompsonov­á, zodpovědná za start mise Artemis.

Pokud vše půjde podle plánu, Orion 11. prosince dopadne do Tichého oceánu u pobřeží kalifornsk­ého města San Diego. Modul při misi dosáhne vzdálenost­i 450 000 kilometrů od Země a 40 000 kilometrů od odvrácené strany Měsíce. V případě úspěchu to bude nejdál, kam kdy vesmírné plavidlo navržené pro lidskou posádku doletělo.

Dva předchozí pokusy o start, 29. srpna a 3. září, byly přerušeny kvůli netěsnícím­u palivovému potrubí.

Celý program Artemis kromě návratu astronautů na Měsíc cílí na založení dlouhodobé lunární kolonie jako odrazového můstku pro ještě ambiciózně­jší budoucí lety na Mars. (ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia