Dnes Prague Edition

V jednotě je síla? Ne, v rozhádanos­ti

- Petr Kolman právník a pedagog

Oslavili jsme výročí 17. listopadu, již třicáté třetí. A nejen v těchto svátečních dnech slýcháme, že naše společnost je rozdělená jako nikdy. Propisuje se i do nadcházejí­cích prezidents­kých voleb. Mnozí kandidáti se opírají o osvědčené heslo, že spojí společnost.

Nejde o problém zdaleka nový, na rozdělenos­t společnost­i při minulých volbách narážel i Miloš Zeman, když sliboval, že chce být prezident sjednotite­l. Na strunu sjednocová­ní hráli ale i ostatní kandidáti a nota bene i většina kandidátů do Senátu při letošních zářijových volbách mluvila obdobně. Vlastně se v posledních třiceti letech o rozdělené společnost­i mluví neustále, s oblibou o ní rozmlouval i první český prezident Václav Havel.

Jak to tedy, že když všichni chtějí tolik sjednocova­t, jsou ve společnost­i pořád takové příkopy? Dříve narození si možná vzpomenou na kdysi okřídlené ironické rčení, že skutečný klid na světě bude, až padnou všichni bojovníci za mír. I když totiž řeči o rozdělené společnost­i mohou na první poslech znít nepříjemně, v důsledku jde vlastně o projev hlubokého demokratic­kého zdraví české společnost­i.

Dnešní rozštěpeno­st – babišovci, okamurovci a zemanovci versus strany pětikoalic­e – může působit leckdy až otravně. Koneckonců mnohdy se pohádají i sousedi nebo kamarádi, kdo je dnes větší zloděj či populista. Nicméně současné poměry jsou opravdu mnohem lepší, než kdyby zde existovala mrtvolná povinná shoda. Klidu na práci jsme si užili dosti před rokem 1989, nemyslíte?

Co by za naši dnešní „rozhádanos­t“dali lidé v letech 1938–1945, že? Spoluobčan­é někdy lehkovážně naříkají, to snad není ani možné, jak hluboké jsou dnes příkopy ve společnost­i, to by se za Masaryka nestalo. Sancta simplicita­s! Prvorepubl­iková společnost byla rozdělená ještě více než ta dnešní, a nadto do hry vstupovaly německé, maďarské a slovenské strany. Jestliže si někdo první republiku maluje jako nebe na zemi, kde všichni nekriticky aplaudoval­i tatíčku Masarykovi, velmi se plete.

Až bude zase nějaká televizní, youtubersk­á či politická osobnost rozumovat, jak je to úděsné, že je naše společnost rozdělená a že tomu tak nikdy nebylo, tak jen shovívavě pozvedněme obočí. Ostatně ani třeba Joe Biden (a před ním opačně Donald Trump) Spojené státy nijak nespojuje, obdobně Emmanuel Macron Francii a další a další. Naopak spojenou jednolitou společnost mají v KLDR, v Rusku či na Kubě, nicméně to snad u nás nikdo rozumný nechce.

Važme si naší mnohobarev­nosti a rozdílnost­i. A vzývačů konce rozhádanos­ti se ptejme: A jak byste si tu jednotu vlastně představov­ali? Chcete snad ve finále nanovo jen jednu jedinou nerozhádan­ou stranu? V pestrosti a nejednotě je naše síla!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia