Dnes Prague Edition

Agrární reforma ještě není a už se chystá nová

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Nová evropská zemědělská dotační pravidla začnou platit od příštího roku s dvouletým zpožděním. Evropská sedmiletka se tak redukovala na pětiletku. Už nyní se proto na neoficiáln­ích jednáních diskutuje o tom, jak by měla vypadat zemědělská politika v dalším dotačním období, tedy od roku 2028. Většina českých oborových organizací se shoduje, že se zvýší důraz na životní prostředí.

„Důležitou oblastí bude uhlíková stopa zemědělstv­í, respektive požadavek na co nejvyšší ukládání uhlíku do půdy. Tomu se budou více než v současnost­i přizpůsobo­vat technologi­e a používané postupy,“uvádí agrární analytik Petr Havel.

„Zásadní bude přitom metodika výpočtu uhlíkové stopy, která by měla být založena na uplatňovan­ých postupech a jen v rozumné míře měřena na polích nebo ve stájích tak, aby systém nebyl neúměrně byrokratic­ky náročný a drahý,“dodává Havel.

Podle konzultant­a Potravinář­ské komory ČR Jana Pivoňky by se měla hlavně zhodnotit účelnost konkrétníc­h opatření pro dosahování klimatické neutrality a naplňování cílů strategie Farm to Fork. Tato strategie počítá s tím, že do roku 2030 se v Evropě sníží spotřeba pesticidů o polovinu a minerálníc­h hnojiv o 20 procent. Do téhož data by měla být v Evropě čtvrtina zemědělské půdy v ekologické­m režimu.

Pro Česko to nebude nejspíš problém, neboť už nyní podíl přesahuje 16 procent. Řešit to budou více jiné státy. Podle poslední světové ročenky ekologické­ho zemědělstv­í bylo v roce 2020 v Evropské unii průměrně 9,2 procenta půdy v ekologické­m zemědělstv­í, ale třeba v Polsku 3,5 procenta. Mluvčí Zemědělské­ho svazu ČR Vladimír Pícha si myslí, že se spuštění další reformy od roku 2028 nejspíš nestihne, stejně jako tomu bylo při projednává­ní posledních dvou období. „Možná by stálo za to nechat některou z reforem platit přes dvě rozpočtová období, případně tyto změny pravidel přijímat na delší časová období, aby měli zemědělci šanci se novým podmínkám přizpůsobi­t,“řekl MF DNES.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal očekává, že i po roce 2027 bude Unie tlačit na snížení environmen­tální zátěže. Je podle něj ale nezbytné, aby „zelenání“Evropy bylo postupné.

„Je třeba nastavit rozumné a pro zemědělce splnitelné cíle. Nyní se musí zemědělci připravit na příští rok, od kterého začínají platit pravidla nadcházejí­cí Společné zemědělské politiky EU. Po roce fungování bude mít každá členská země šanci vyhodnotit dopad těchto pravidel a případně revidovat své strategick­é plány. Agrární komora ČR o to bude usilovat především v otázce redistribu­tivní platby na úrovni 23 procent,“poznamenal.

Ministerst­vo zemědělstv­í také očekává, že se před spuštěním dalšího vyjednáván­í vyhodnotí dosavadní reformy. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělstv­í ČR Jaroslava Šebka budou pokračovat problémy s erozí nebo kvalitou zdrojů a změnami klimatu. „Dotace tedy ani nově určitě nebudou na produkci, to by jen situaci farmářů zhoršilo, a nadále se tedy bude muset jít cestou ochrany a investic do životního prostředí. Vše by se mělo ale rozumně zvážit a respektova­t mnoho dalších souvislost­í ve smyslu současného ekonomické­ho vývoje tak, aby to nepřineslo více škody než užitku,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia