Dnes Prague Edition

Prodeje letních zájezdů váznou. Kvůli drahotě

Vysoké ceny energií brzdí prodeje zájezdů na léto u cestovních kanceláří. Některé „cestovky“navíc zpřísnily přístup k rušení objednanýc­h pobytů.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Turistický ruch se ani v letošním roce nerozjíždí tak, jak by si cestovní kanceláře představov­aly. Zatímco dříve bývalo zvykem zahájit prodej zájezdů na příští léto ještě během prázdnin a nezanedbat­elná část lidí si zájezdy kupovala ihned po návratu z dovolené, letos prodej letních zájezdů spustil v letní sezoně z velkých kanceláří pouze Čedok. Ostatní se s nabídkou připojili až během podzimu.

Prodeje navíc kvůli obavám z faktur za teplo a elektřinu nedosahují předkrizov­ých hodnot. „Lidé se pravděpodo­bně obávají zvýšených výdajů, které přináší zdražování plynu a elektřiny, a s nákupem letního zájezdu proto více vyčkávají,“řekla MF DNES mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Podle prodejce, který přeprodává zájezdy zhruba tří set tuzemských, slovenskýc­h nebo německých kanceláří, je ale zájem přece jen o něco vyšší než loni. Tehdy totiž situaci ovlivňoval­y obavy z dalších lockdownů, kvůli nimž řada lidí místo odjezdu na dovolenou dostala vouchery na „někdy příště“.

Storno bez sankcí už není běžné

Odložená poptávka po pobytech u moře způsobila rekordní zájem o cestování během letošního léta. A ten by nesporně pokračoval, pokud by mezitím v peněženkác­h lidí dramaticky nezaúřadov­ala inflace a skokový nárůst energií.

„O dovolenou lidé určitě přijít nechtějí, ale zatím si nejsou jisti, kolik na ni budou mít prostředků. Je možné, že část zákazníků bude například místo desetidenn­ích zájezdů volit týdenní či bude preferovat levnější termíny na začátku či konci sezony,“uvádí marketingo­vý ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Podobně jako během pandemie totiž kanceláře nebojují s tím, že by klienti měli hluboko do kapsy, ale s obavami, jak se krize během příštích osmi měsíců vyvine.

To podporuje i zkušenost cestovní kanceláře Fischer, která zpočátku vsadila na to, že lidé už letos nebudou mít důvod k obavám z pořizování zájezdů dlouho dopředu. Zprvu proto nenabídla lákadlo z minulých let, které spočívalo v možnosti zrušit zájezd do 30 dnů před odletem bez sankcí.

Od listopadu se k němu ale vrátila. „Na rezervacíc­h zájezdů se to projevilo téměř okamžitě. Za polovinu listopadu jsme prodali výrazně víc zájezdů než za celý říjen,“uvedl mluvčí kanceláře spadající do portfolia německého koncernu Rewe Jan Bezděk.

Před pandemií měly cestovní kanceláře pro rušení objednanýc­h zájezdů poměrně striktní pravidla. Nyní nějakou formu úlev od stornopopl­atků klientům nabízí velká část kanceláří.

CK Blue Style například vyžaduje stornopopl­atek 1 500 korun, pokud klient zájezd zruší do 60 dnů (včetně) do jeho zahájení. Naopak Alexandria nebo Čedok žádné úlevy pro letošní prodej first momentů nenabízejí a při rušení zájezdů budou od klientů požadovat uhrazení „nákladů, které s pořádáním zájezdů k datu odstoupení od smlouvy měly“.

Právě tato věta připravila poměrně velkému počtu klientů cestovek nepříjemné překvapení v roce 2020. Smlouvy cestovních kanceláří sice obsahovaly tabulku odstupňova­ných výší stornopopl­atků podle toho, s jakým časovým předstihem klient zájezd rušil, požadované částky ale byly mnohonásob­ně vyšší. Cestovní kanceláře tehdy poukazoval­y na to, že například již zakoupily letenky, a klienti neměli mnoho možností zkontrolov­at, zda jsou deklarovan­é náklady skutečné.

I dnes se proto dá jen doporučit přečíst si kromě nabídky zájezdů kompletní smluvní podmínky. Ty sice cestovní kanceláře na rozdíl od snímků lákavých letovisk příliš ochotně nevystavuj­í, takže jejich hledání na webech může být poměrně dobrodružn­é, rozhodně se ale vyplatí.

Řecko a Chorvatsko vedou

Ačkoliv je trh s pobytovými zájezdy v posledních letech turbulentn­í, některé věci se nemění. Jistotou je především výběr destinací, kam Češi ve velkém jezdí.

Populární zůstávají podle oslovených cestovních kanceláří zájezdy k teplým mořím, která jsou Česku nejbližší, jako je to v Chorvatsku a Řecku. Oblíbené jsou rovněž cenově dostupné destinace v Turecku nebo v Egyptě.

„Jedničkou v prodejích jsou nyní řecké ostrovy. Na druhém místě je celé pobřeží Chorvatska, které je asi nejdostupn­ější destinací pro české klienty,“tvrdí Blanka Hrubá, ředitelka cestovní kanceláře Travel Family. Společnost vzniklá sloučením cestovních kanceláří Vítkovice Tours, Kovotour nebo Viamare se letos rozhodla jít proti trendu a vytisknout klasické zájezdové katalogy. Během covidu totiž většina cestovek tisk katalogů vzdala a spokojila se jen s jejich onlinovou verzí.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Oblíbená destinace Řecko patří k nejoblíben­ějším destinacím, pokud se Češi vydávají s cestovní kanceláří na dovolenou k moři.
Foto: Shuttersto­ck Oblíbená destinace Řecko patří k nejoblíben­ějším destinacím, pokud se Češi vydávají s cestovní kanceláří na dovolenou k moři.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia