Dnes Prague Edition

V bývalých lázních na Žižkově se bude tančit

- — Adam Hejduk

ŽIŽKOV Bývalé žižkovské lázně v nynější Husitské ulici byly hned po svém otevření začátkem 20. století nejmoderně­jšími a největšími lázněmi v Praze. Hostem zde byl v roce 1907 dokonce také sám císař František Josef I.

V lázních nechyběl rozsáhlý bazén, sauny a pro větší komfort byla dokonce budova spojená proskleným můstkem s terasou restaurace na Vítkově. Postupně se ale původní účel začal vytrácet a z budovy se stal mimo jiné noční klub. Pro tyto účely se například bazén proměnil v taneční parket. Od roku 2004 je objekt prázdný a je uvnitř kompletně vybydlený.

Nadějí pro bývalou žižkovskou chloubu je organizace Tanec Praha. Ta totiž projevila zájem udělat z lázní Dům tance. Celkovou proměnu by měla umožnit mimo jiné dotace z Národního plánu obnovy ve výši 188 milionů korun, o kterou Praha 3 zažádala.

„Tanec Praha nám bezplatně poskytl všechny vypracovan­é studie, analýzy a další podklady, které se stávají součástí žádosti. Připravili jsme pět smluv o partnerstv­í a čtyři memoranda o spolupráci s organizace­mi, které záměr podporují a v budoucnu se zapojí do využití objektu. Odladili jsme i memorandum s magistráte­m, který tak potvrzuje, že máme společný zájem na rekonstruk­ci budovy a jejím využití pro kulturní účely,“vysvětluje dosluhujíc­í starosta třetí městské části Jiří Ptáček (TOP 09).

Veřejná kulturní instituce

Podle ředitelky Tance Praha Yvony Kreuzmanno­vé by rozsáhlý čtyřpatrov­ý objekt byl vhodný pro vybudování zvukového studia, zkušeben, ale také wellness centra či kavárny. Optimálně by se podle ní mohlo začít stavět v roce 2024 s tím, že Dům tance by svůj zkušební provoz mohl spustit na podzim 2025. Tanec

Praha nyní nicméně vyčkává na ustanovení nového vedení jak magistrátu, tak Prahy 3, aby plán přestavby získal už konkrétněj­ší obrysy.

„Dům tance by se mohl stát pilotním modelem pro nový zákon o veřejné kulturní instituci. Město je vlastníkem budovy, kterou spravuje městská část, know-how poskytuje profesní obec a na kooperativ­ním financován­í se podílejí všichni,“popisuje Kreuzmanno­vá.

Příkladem toho, že v Tanci Praha jsou schopní takovýto projekt úspěšně realizovat je Divadlo Ponec, které se rovněž nachází v Husitské ulici. Podobně jako žižkovské lázně byla budova dlouhodobě neobydlená a zchátralá. V září 1998 objekt získala do nájmu organizace Tanec Praha. Po kompletní rekonstruk­ci budova v roce 2001 opět otevřela své dveře veřejnosti a taneční představen­í či lekce tam lze navštívit dodnes.

 ?? Vizualizac­e: Tanec Praha, Studio Reaktor ?? Chrám tance Bývalé žižkovské lázně v Husitské ulici by se do pár let mohly proměnit v moderní kulturní centrum zasvěcené tanci.
Vizualizac­e: Tanec Praha, Studio Reaktor Chrám tance Bývalé žižkovské lázně v Husitské ulici by se do pár let mohly proměnit v moderní kulturní centrum zasvěcené tanci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia