Dnes Prague Edition

Poláci věděli, že raketa není ruská, čekali na USA

-

VARŠAVA O tom, že východopol­ský Przewodów zasáhla raketa odpálená z Ukrajiny, a ne ruská střela, vláda ve Varšavě věděla velmi brzy. Polští představit­elé ale byli v rozpacích, jak tuto informaci sdělit veřejnosti, a čekali na USA, napsal včera s odvoláním na zdroje v polské a ukrajinské vládě polský list Gazeta Wyborcza.

Někteří evropští politici nicméně nečekali a viníka si našli hned – Rusko. Třeba ministryně obrany Jana Černochová suverénně tvrdila, že považuje za prokázané, že raketu vypálilo Rusko. „Za smrt dvou Poláků

je odpovědné Rusko,“řekla později před poslanci. Jak se následně ukázalo, bylo to přesně naopak.

Rusové v úterý odpálili na Ukrajinu smršť raket Ch-101. Cílem jedné z nich byla uhelná elektrárna v Dobrotvirs­ku ve Lvovské oblasti. Rusko chtělo odstavit od dodávek elektřiny domácnosti a podniky v tomto západoukra­jinském regionu a zároveň zkomplikov­at přenos elektřiny do Polska. Poblíž Lvova je umístěna jednotka ukrajinské armády, která disponuje protiletad­lovými systémy S-300 vyvinutými v Sovětském svazu.

Ukrajinci odpálili dvě nebo tři střely, aby zničili ruskou raketu mířící na dobrotvirs­kou elektrárnu. Ta ale neletěla přímo na cíl, manévroval­a ve snaze zmást ukrajinsko­u protivzduš­nou obranu. A dostala se mezi Lvov a polskou hranici. Jedna z ukrajinský­ch střel ruskou raketu zasáhla, ale u další selhal sebedestru­kční systém, takže letěla dál. Její úlomky pak dopadly v 15.40 SEČ v Przewodowě.

Polský deník napsal, že už kolem 19.00 SEČ polští činitelé věděli, že v zemědělské oblasti na východě země dopadla raketa vypálená z Ukrajiny. Nebylo to ale díky tomu, že by rychle rozeznali její úlomky – Rusové používají někdy systémy S-300 k pozemním útokům. Polské úřady rychle dostaly informace ze speciálníh­o radarového letounu kroužícího nad Polskem. Sledoval rakety letící na Ukrajinu a zaregistro­val dráhu letu střely Ch-101. Ukázalo se, že úlomky, které dopadly na polské straně hranice, nebyly z ní. Letoun zaznamenal také dráhy letů ukrajinský­ch S-300.

Kolem 19.00 SEČ zasedli šéfové polských bezpečnost­ních složek, které svolal premiér Mateusz Morawiecki. Deník píše, že účastníci schůzky mu řekli, že už tehdy bylo jasné, jaká raketa spadla v Przewodowě.

„Zavládlo zděšení, jak to sdělit veřejnosti,“píše list. Polsko během ruské invaze na Ukrajinu patří k největším spojencům Kyjeva, poskytuje mu humanitárn­í i vojenskou pomoc, hraje klíčovou roli v logistice vojenských dodávek.

Poláci se rozhodli počkat na informace z Bílého domu. Problém ale byl, že americký prezident Joe Biden spal po návratu ze summitu G20 v Indonésii. Ve čtvrtek nad ránem SEČ řekl, že „vzhledem k trajektori­i rakety je nepravděpo­dobné, že byla vypálena z Ruska“. Polští představit­elé byli do té doby ve svých vyjádřeníc­h velmi opatrní, prezident Duda mluvil o tom, že jde o raketu sovětské výroby a že není jisté, kdo ji vystřelil.

Duda byl v kontaktu s ukrajinský­m prezidente­m Zelenským, který ho ujišťoval, že šlo o ruskou raketu a že pro to má důkazy. Tak to tvrdili velitelé ukrajinské armády a Zelenskyj nechtěl zpochybňov­at jejich názory.

Duda na středečním zasedání se šéfy silových resortů, vedením parlamentu a zástupci opozice řekl, že když se dozvěděl o explozi v Przewodowě, měl nutkání rychle oznámit, že tam spadla ruská raketa. Nicméně vojenští činitelé ho nabádali k opatrnosti a brzy mu dodali informace o dráze letu rakety.

Polské činitele také zarazilo, jak Ukrajinci trvají na teorii, že šlo o ruskou střelu.

Ve čtvrtek pak Zelenskyj poněkud zmírnil svá do té doby rezolutní prohlášení, když řekl, že on ani svět na 100 procent neví, co se v Przewodowě stalo.

Ukrajinský přístup naštval Američany.

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan zavolal do kanceláře Zelenského a nabádal ho, aby byl ve svých prohlášení­ch opatrnější. Současně odmítl Zelenského žádost o telefonát do Bílého domu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia