Dnes Prague Edition

Milost šamanům pomůže změnit žebříček drog

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Prezident Miloš Zeman udělí milost manželům Karolině a Jaroslawov­i Kordysovým, které Vrchní soud v Olomouci v říjnu odsoudil k osmi letům vězení. Podle soudu se provinili tím, že nelegálně obchodoval­i s psychotrop­ním nápojem ayahuasca obsahující­m látku DMT. Ta je uvedená v seznamu návykových látek po boku látek obsažených třeba v pervitinu.

Polští manželé v domě na Novojičíns­ku pořádali šamanské ceremonie, při nichž oni i jejich klienti halucinoge­nní nápoj požívali.

Za manžele se už dříve postavil třeba národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil, kritizoval výši trestu. I podle dalších odborníků ayahuasca prakticky není návyková. A zdravotní i společensk­á škodlivost je oproti alkoholu či tabáku minimální. Vobořil se teď hodlá zabývat změnou trestů spojených s držením a podáváním takových drog jako ayahuasca.

Revizí trestního zákona se zabývá i ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS). Po změně volají i Piráti.

Polští manželé pořádali několik let ve svém domě zejména pro zahraniční klienty rituály, při nichž se podával nápoj z ayahuasky, kterou po tisíciletí využívají šamani v Peru. Problemati­cký byl především obsah látky DMT v nápoji. Ta patří v Česku na seznam ilegálních návykových látek a za nelegální obchod s ní hrozí osm až dvanáct let vězení.

Právě to je podle odborníků špatné a nesmyslné. Látka mění smyslové vnímání, vnímání času i myšlení a zesiluje emoční prožívání. „Lidé rituály navštěvují po tisících, ale v léčebnách nekončí. U ayahuasky se shledává i léčebné využití, je součástí ‚tradiční‘ medicíny,“vypočítává protidrogo­vý koordináto­r Vobořil.

Právě kvůli „nesmyslné“výši trestu se za Kordysovy postavili i vládní Piráti, konkrétně předseda jejich poslanecké­ho klubu Jakub Michálek se v dopise prezidento­vi přimlouval za milosti. A věc se Zemanem projednáva­l i ministr spravedlno­sti Pavel

Blažek (ODS). „Projednali jsme případ manželů Kordysovýc­h. Pan prezident mi sdělil, že mému návrhu na omilostněn­í obou vyhoví,“oznámil včera Blažek na Twitteru. Zároveň prezidento­vi poděkoval „za moudré a lidské stanovisko“.

Pokud Zeman opravdu milosti udělí, bude to jeho 22. a 23. milost. Předchozí dával zejména nevyléčite­lně nemocným, kontroverz­ní bylo omilostněn­í doživotně odsouzenéh­o vraha Jiřího Kajínka či ředitele Lesní správy Lány Miloše Baláka.

Vobořil: Změna do roku 2025

Ještě před oznámením milosti se od Pirátů začalo ozývat, že je čas na úpravu pravidel. A šéf Pirátů Ivan Bartoš to zopakoval i včera. „Je důležité změnit hlavně nesmyslné zákony, které drakonicky trestají věci s minimální či žádnou společensk­ou nebezpečno­stí, zatímco za brutální věci jsou zde tresty často minimální,“míní Bartoš.

Změna není možná v nedohlednu.

Vobořil MF DNES řekl, že na revizi trestů za držení a nakládání s návykovými látkami, a konkrétně i ayahuaskou, chce pracovat. „Teď mám před sebou velký úkol, a to téma legalizace konopí. Až se toto vyřeší, je to hned v pořadí. Je přece nesmyslné, aby prodavačka, která prodává třeba i opakovaně alkohol nezletilým, dostala pokutu. A pak jsme tu měli tresty za ayahuasku, které jsou srovnateln­é s tresty ukládanými gangům obchodujíc­ím s lidmi a zbraněmi,“míní. Změnu drogového žebříčku, tedy revizi škodlivost­i návykových látek, závažnosti činů spojených s jejich držením nebo podáváním plánuje navrhnout ještě stávající vládě.

„Nemůžeme kriminaliz­ovat něco, co neodpovídá realitě a po čem je celosvětov­á poptávka. Je to, jako bychom se rozhodli, že zakážeme požívání alkoholu. Jsem v tomto směru ambiciózní a chtěl bych to řešit ještě v aktuálním vládním období,“ plánuje Vobořil. Jako člen ODS k tomu má podmínky.

Legální byznys i přísná regulace

Zásadně proti se nevymezil ani ministr Blažek. „V obecné rovině platí, že se zabýváme revizí trestního zákona,“reagoval na dotaz MF DNES.

Vobořil už má představu i o tom, jak by nakládání s psychotrop­ní látkou ayahuaska a jí podobnými mohlo vypadat. Nejprve chce postihovat držení látky jako přestupek, a tím zamezit „tvrdým“trestům. Pak chce začít s regulovano­u legalizací.

„Mohla by fungovat přísná regulace, podobně, jako to navrhujeme u konopí. O certifikov­aných podnikatel­ích budeme mít přehled, bude tam kontrola konkrétní látky co do obsahu, nakládání a dodržování různých standardů. Navíc budou odvádět daně,“nastínil.

Revize trestního zákoníku však bude podle něj obtížnější, protože ilegalita látky DMT je zároveň součástí mezinárodn­ího práva.

 ?? ??
 ?? Foto: ČTK ?? Odsouzený pár Manželé Jaroslaw a Karolína Kordysovi dostali v říjnu u soudu za obchody s psychotrop­ním nápojem osm let vězení.
Foto: ČTK Odsouzený pár Manželé Jaroslaw a Karolína Kordysovi dostali v říjnu u soudu za obchody s psychotrop­ním nápojem osm let vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia