Dnes Prague Edition

Ceny 2023: máslo za 80, mléko za 30

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Deset vajec za osmdesát korun, litr mléka za třicet nebo kostka másla za sedmdesát sedm korun. Za potraviny si Češi i v příštím roce zase o něco připlatí.

„Za pekárenský průmysl očekáváme od Nového roku nárůst cen celého sortimentu. Vyšší nárůst očekáváme u sladkého a tukového pečiva,“řekl MF DNES výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. „Určitě budeme zdražovat, hlavně uzeniny,“potvrdil i předseda představen­stva Českého svazu zpracovate­lů masa Karel Pilčík. Více si lidé v příštím roce připlatí téměř za všechno. Od mléčných výrobků počínaje přes mouku, cukr až po rostlinné oleje.

„Potravinář­ská komora dlouhodobě apeluje na vládu, aby pomohla potravinář­ům s cenami energií. Do této chvíle se to ale moc nepodařilo, zastropova­né ceny jsou mimořádně vysoké, a protože potravinář­i stále ještě nepromítli všechny svoje zvýšené náklady do konečných cen potravin, snižování cen není možné předpoklád­at,“vysvětlila to mluvčí Potravinář­ské komory Helena Kavanová. A její kolega ze Zemědělské­ho svazu Vladimír Pícha k tomu doplnil: „Cenový vývoj je nepředvída­telný. Ovšem podle některých náznaků, kdy například mnoha podnikům včetně zemědělský­ch končí fixace na ceny energií, lze očekávat tlak na dorovnání zvýšených nákladů.“

O kolik co od 1. ledna příštího roku konkrétně podraží, nechce v tuto chvíli nikdo moc komentovat. Vývoj cen se nicméně bude odvíjet nejen od světových cen, ale také od toho, kolik zaplatí odběratelé a spotřebite­lé.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda navzdory tomu upozorňuje, že v porovnání s letošním rokem by zdražování v průběhu celého příštího roku mělo být mírnější. „Zejména proto, že potravinář­i postupně promítnou skok v cenách energií, které již příští rok v průměru nezdraží tolik jako letos,“uvedl Kovanda. Pro příklad: kostka másla letos zdražila v průměru z necelých 54 na 68 korun, což je o zhruba 26 procent. „Koncem příštího roku se tak při zmírnění letošního cenového nárůstu na polovinu bude kostka másla prodávat za 77 korun,“vypočetl Kovanda.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia